Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

 

Лето у знаку афричких фризура

Сваке недеље у јулу и августу, од 11 до 13 часова

ЈАВНО ВОЂЕЊЕ КРОЗ ИЗЛОЖБУ
“Кад престанеш да ме чешљаш,
престаћу да те мрзим”
(за одрасле)

и

ДЕЧЈА КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА
“Порука у коси - афрички стилови фризура
и украшавања главе”
(узраст од 4 до 12 година)

Сваке недеље у јулу и августу, од 11 до 13 часова, кустоскиња Ивана Војт / кустос Драган Мишковић, приредиће за посетиоце Музеја афричке уметности јавно вођење кроз најновију изложбу „Кад престанеш да ме чешљаш, престаћу да те мрзим”. Изложене фотографије београдске уметнице Катарине Радовић – настале у фризерском салону у сенегалском граду Сен Луј – приказују жене, девојке и девојчице које истрајавају у вишечасовним третманима фризирања, често веома непријатним и болним, како би одговориле на идеале лепоте конструисане у њиховој средини. Клијенткиње не одустају од своје намере да изађу из салона лепше него што су ушле и стрпљиво подносе дуготрајно седење, чупање, затезање, чак и прошивање и паљење праменова косе, доказујући да лепота никога не штеди.

У истом термину – сваке недеље од 11 до 13 часова, у Музеју ће за децу бити организоване креативне радионице „Порука у коси: афрички стилови фризура и украшавања главе”. Учесници радионица ће упознати разноврсност стилова и начина украшавања косе, као и значења која су различите фризуре и оглавља имали у афричкој традицији. Деца ће на радионицама правити ратничка оглавља по узору на перјанице народа Масаи и Хехе, необичан облик једног веома важног прамена косе - какав је могао да носи само краљев гласник код народа Јоруба, елегантан црвени шешир из женске моде народа Зулу, модел са кићанкама инспирисан фризурама девојака народа Химба, и наравно – плетенице од разнобојног предива које се не носе само широм Африке, већ и свуда у свету. На крају радионице, учесници ће своје креације ‘прошетати’ на импровизованој ‘модној писти’. Дечје радионице воде Марија Личина, кустоскиња / Милица Јосимов, вајарка, уз помоћ Анe Кнежевић, сарадницe Музеја.

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network