Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

 

КЕНИЈА, ТАНЗАНИЈА И УГАНДА: 1937–1939
Фотографије Коломана Трчке

Кустоскиња изложбе: Марија Милош

На изложби “Кенија, Танзанија и Уганда: 1937-1939. Фотографије Коломана Трчке” представљен је избор црно-белих фотографија са призорима живота и рада народа источне Африке, као и европских пословних људи и туриста на том простору у време британске колонијалне управе. Највећи део фотографија које је снимио Коломан Трчка пре 80 година сада је први пут представљен јавности. Његове фотографије бележе сусрете људи са различитих страна света, приказују староседеоце и странце, удаљеност и преплитање њихових погледа, откривају односе моћи.

Изложба “Кенија, Танзанија и Уганда: 1937-1939. Фотографије Коломана Трчке”  документује различите видове колонијалне привреде кроз призоре са плантажа памука, кокоса, кафе и других усева који су се извозили на светско тржиште тридесетих година прошлог века са подручја данашњих држава Кеније, Танзаније и Уганде. Један сегмент изложбе приказује развој пословања предузећа Бата које је тридесетих година прошлог века масовном производњом и специфичним менаџментом постигло успех на светском тржишту, када своје пословање почиње да шири и у источној Африци. Коломан Трчка је у Кенији, Тангањики и Уганди од 1937. до 1939. године организовао откуп и извоз коже за предузеће Бата, а својим фото-апаратом бележио је различите пословне ситуације у непосредном, живописном маниру. Из градских средина, фотографије Коломана Трчке извештавају о штрајку лучких радника у Момбаси 1939. године, док снимци старих једрилица у луци и палате са историјског локалитета Геди откривају вековну традицију градова свахилске културе на источноафричкој обали. У виду фото-репортаже, на изложби је представљена и несвакидашња прича о о једном Африканцу који је припитомио једног крокодила, што је постала туристичка атракција тог доба. У жанру пејсажа, издвајају се слике са обала Белог Нила, непрегледног пространства степе, величанственог Килиманџара. Ова изложба документује и један планинарски подухват Коломана Трчке – његов успон на Кибо, највиши врх Килиманџара, у марту 1939. године.  

На изложби „Кенија, Танзанија и Уганда: 1937–1939. Фотографије Коломана Трчке“ представљени су негативи, фотографије, оригинални фото-албуми, избор старих разгледница и новинских чланака из збирке породице Трчка и репродукције фотографских слика у великим форматима. Такође, на изложби је представљен и фото-апарат из тридесетих година прошлог века из збирке Музеја науке и технике у Београду. Изложба има за циљ да на основу документарне вредности и естетике фотографија Коломана Трчке укаже на различите аспекте културе, друштвених односа и привреде у првим деценијама колонијалне владавине на подручју данашњих држава Кеније, Танзаније и Уганде.

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network