МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

 

КУЛТУРНА БАШТИНА ТОПЧИДЕРА

Културна баштина ТопчидераШeтњe „Културнa бaштинa Toпчидeрa“, које већ годинама организује Музеј афричке уметности, одржавају се последње суботе у месецу и откривају скривене кутке топчидерског брда, приватне и јавне просторе које баштине разнолико наслеђе – историјско, културно, уметничко, природно, колекционарско, итд. Кроз шетњу је могуће упознати осам локација, почев од Музеја афричке уметности, затим, Архива Југославије, Куће краља Петра, Легата Петра Лубарде, куће Олге Јанчић, Јавни акваријум и тропикаријум, као и „баштину на отвореном” какву чувају споменик Исидори Секулић и скулптуре у Хајд парку.

Током ових шетњи можете чути више о архитектури поменутих објеката, о својеврсном духу места – genius loci који се кроз историју у одређеном простору развијао, о чувеним уметницима Петру Лубарди и Олги Јанчић, о Здравку Печару и Веди Загорац, оснивачима Музеја афричке уметности, о активностима краља Петра I Карађорђевића и његовог сина Александра у овом делу Београда. Придружите нам се и сазнајте откуд прича о Моши Пијаде у Музеју афричке уметности, шта је Петар Лубарда мислио о израдњи Ђердапа, како је упознавање Хенрија Мура утицало на опус Олге Јанчић, на који начин је краљ Петар живео у изнајмљеној вили трговца Ђорђа Павловића и многе друге историјски занимљиве, а савремено инспиративне приче!

 

ДОСТУПНИ ТЕРМИНИ НАРЕДНИХ ШЕТЊИ

 

Субота, 28. октобар, у 11 часова
Рута: Музеј афричке уметности, Архив Југославије, Кућа легата – Легат Петра Лубарде

Културна баштина ТопчидераОкупљање: Музеј афричке уметности у 11 часова.

Придружите нам се у узбудљивом истраживању баштине Топчидера! Сазнајте нешто више о настанку Музеја афричке уметности, животу и раду његових оснивача Веде загорац и Здравка Печара, као и о актуелној тематској изложби. Упознајте се са узбудљивом причом о згради Архива Југославије и њеној историји, као и о јединственој улози Петра Лубарде и његовог стваралаштва у нашој историји уметности.

Са вама шетају и причају историчарке уметности Ана Кнежевић, кустоскиња Музеја афричке уметности, и Ивана Затежић, сарадница Куће легата.

Број места је ограничен, а пријаву можете послати на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.!

Цена улазнице: 500 динара; улазнице се купују пред почетак шетње у Музеју афричке уметности.

 

*Напомена: минималан број посетилаца за организацију шетње је 10.

Више информација о наредним терминима - УСКОРО!

 


 

ПОСЕБНА ПОНУДА: „ШЕТЊА ПО МЕРИ”

Нудимо могућност организовања шетње која укључује обилазак три од наведених осам локација: Музеј афричке уметности, Кућа краља Петра, Кућа легата – Легат Петра Лубарде, Архив Југославије, Јавни акваријум и тропикаријум Београд, Кућа Олге Јанчић, Хајд парк и скулптуре у јавном простору, парк Мала звезда и споменик Исидори Секулић, по вашој жељи. У том случају, потребно је формирати групу и контактирати нас на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. најкасније 3 дана пре организоване шетње.

Цена улазнице за шетњу са десет и више учесника је 500 динара по особи.

Цена за шетњу са мање од 10 учесника је 5.000 динара укупно.

*Важна напомена: „Културна баштина Топчидера” је посебан програм међуинституционалне сарадње и нисмо у могућности да изађемо у сусрет олакшицама које се остварују путем „Сениорˮ картица, ICOM чланских карата, студентског индекса, и сл.

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network