Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

МАНКАЛОМАНИЈА долази…
… на Нови Београд

Предавање: МАНКАЛА, ДРУШТВЕНА ИГРА

Среда, 13. март у 19.00h, Галерија СКЦ - Нови Београд

Предавач: Ивана Војт, историчар уметности, Музеј афричке уметности у Београду.

Манкала је друштвена игра мисаоног карактера и логичкоматематичке комбинаторике која се у различитим варијантама игра на четири континента: у Африци, Азији, Јужној и Северној Америци. Међутим, једино се у Африци игра на простору читавог континента.

У многим афричким етничким заједницама традиција играња манкале подразумевала је извесна правила: манкала се играла у одређено време и на одређеном месту; такође, манкалу су могли да играју само припадници одређеног пола, узраста и друштвеног сталежа. У појединим заједницама ова игра имала је само функцију забаве и разоноде, а у другим се играла током ритуалних свечаности где је заузимала посебно место.

Ивана Војт, историчар уметности, кустос и аутор текуће изложбе Манкала, мисаона игра у МАУ, указаће на више различитих погледа на ову специфичну игру. На крају предавања, посетиоци ће имати прилику да науче да играју манкалу и постану део јединствене атмосфере коју ова игра креира.

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network