Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

Предавање:
„МАНКАЛА, игра из доба неолита“

Предавач: Ивана Војт, историчар уметности, Музеј афричке уметности у Београду.

Уторак, 22. октобар у 18.00 h Галерија СКЦ - Нови Београд

Манкала је друштвена игра мисаоног карактера и логичкоматематичке комбинаторике која се у различитим варијантама игра на четири континента: у Африци, Азији, Јужној и Северној Америци. Међутим, једино се у Африци игра на простору читавог континента. Настанак игре често се смешта у доба неолита, мада неки истраживачи мисле да је игра постојала још у доба мезолита.

Ивана Војт, историчар уметности, кустос и аутор изложбе Манкала, мисаона игра  у МАУ (децембар 2012 - октобар 2013),  указаће на више различитих погледа на ову специфичну игру. На крају предавања, посетиоци ће имати прилику да науче да играју манкалу и постану део јединствене атмосфере коју ова игра креира.

Да бисте постали манкалиста није потребно никакво предзнање. Правила су једноставна, али се резултат не постиже лако. Оно што се развија учењем манкале је способност калкулације, стратешког мишљења и тактике. Такође, играње манкале је добра прилика за развијање комуникације међу људима, дружење и склапање нових пријатељстава.

Учешће у програму је бесплатно, а табле за игру обезбедиће Музеј афричке уметности. Уколико желите да играте манкалу и након посете Галерији СКЦ-а на Новом Београду, имаћете прилику да набавите своју таблу по цени од 2.000 динара.

Изложба „Манкала, мисаона игра“, добила је почасну награду за ПРОЈЕКАТ године, коју додељује Национални комитет ICOM-a (International Council of Museums) међународне организација музеја и музејских професионалаца основане у систему UNESK-a.

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network