Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

ИЗЛОЖБА „МАНКАЛА, МИСАОНА ИГРА” У КИКИНДИ!

 

12. септембар – 13. октобар 2014.

IZLOŽBA „MANKALA, MISAONA IGRA” U KIKINDI!

У сарадњи са Музејом афричке уметности у Народном Музеју Кикинда, у оквиру Мамутфеста, гостоваће изложба „Манкала, мисаона игра”. Манкала је друштвена игра мисаоног карактера и логичко-математичке комбинаторике која се у различитим варијантама игра на четири континента: у Африци, Азији, Јужној и Северној Америци. Међутим, једино се у Африци игра на простору читавог континента. Археолошка истраживања су потврдила да се манкала играла још у доба неолита и стога се ова игра сматра једном од најстаријих друштвених игара на свету.

Мултимедијална и интерактивна изложба Манкала, мисаона игра, кустоскиње Музеја афричке уметности Иване Војт, конципирана је тако да упути публику на глобални карактер ове друштвене игре омогућавајући, истовремено, да уђе у свет манкале кроз сам чин играња. Ова изложба је била постављена у Музеју афричке уметности од 27. децембра 2012. до 6. октобра 2013. године. Изложба Манкала, мисаона игра добила је почасну награду за ПРОЈЕКАТ 2012. године.

Изложба приказује табле за манкалу из централне, источне и западне Африке, доследно пратећи стилске особености различитих етничких група. Од посебног значаја и музеолошке вредности јесте чињеница да се на таблама играло, односно да су сви предмети у једном тренутку коришћени и били део свакодневног живота унутар афричке заједнице. На изложби је представлјено 18 табли за манкалу и пиони од различитих материјала (из белгијске збирке Гибер Ерсона), предмети из колекције породице Поповић, као и табле за манкалу из фонда Музеја афричке уметности у Београду. Значајан део у концепцији изложбе чине видео-радови у којима су пренети разговори кустоскиње изложбе са колекционаром, локалним становништвом Зеленортских острва, западноевропским и домаћим кустосима, експертима, археолозима и другим познаваоцима ове древне игре.

 

 

Петак, 12. септембар 2014.

14-16h „НАПРАВИМО МАНКАЛУ”-дечија радионица

Кустоси Музеја афричке уметности ће показати деци како се игра манкала, након чега ће се и сами опробати у овој игри. Кад савладају правила игре, деца ће моћи сама да направе Манкалу за понети од картона за јаја. Радионица је намењена деци старијој од 6 година.

Субота, 13. септембар 2014.

11-13h „НАПРАВИМО МАНКАЛУ”-дечија радионица

16h „ПОРЕКЛО И ЗНАЧЕЊЕ ДРУШТВЕНЕ ИГРЕ МАНКАЛЕ”- вођење кроз изложбу за одрасле (45мин)

Ивана Војт, историчар уметности, кустос и аутор изложбе „Манкала, мисаона игра” у Музеју афричке уметности (децембар 2012 - октобар 2013), указаће на више могућих погледа на ову специфичну игру. У многим афричким етничким заједницама традиција играња манкале подразумевала је извесна правила: манкала се играла у одређено време и на одређеном месту; такође, манкалу су могли да играју само припадници одређеног пола, узраста и друштвеног сталежа. У појединим заједницама је ова игра имала само функцију забаве и разоноде, а другим се играла током ритуалних свечаности где је заузимала посебно место. Посебан куриозитет чини податак да су 2007. године две камене табле пронађене у Доњем граду Београдске тврђаве, као доказ да су турски војници у 17-ом веку играли манкалу на простору Балкана.

17-19h „MANCALA RULES”- играње за одрасле (2 сата)

посетиоци ће имати прилику да науче да играју манкалу и постану део јединствене атмосфере коју ова игра креира. Да бисте постали манкалиста није потребно никакво предзнање. Правила су једноставна, али се резултат не постиже лако. Оно што се развија учењем манкале је способност калкулације, стратешког мишљења и тактике. Такође, играње манкале је добра прилика за развијање комуникације међу људима, дружење и склапање нових пријатељстава. Табле за игру обезбедиће Музеј афричке уметности.

Погледајте : трејлер
 

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network