МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Посебни програми

Недеља у МАУ

Jaвнa вoђeњa зa oдрaслe и крeaтивнe рaдиoницe зa дeцу

Програм „Недеља у МАУ“ организује се за појединачне и породичне посете у термину недељом од 11 до 12.30 часова и подразумева паралелни програм кустоских вођења за одрасле и креативних радионица за децу узраста од 6 до 12 година.

Током марта и априла биће организована ауторска и стручна вођења за одрасле посетиоце кроз изложбу Лане Васиљевић и Марије Ћалић „Отисак времена”, док ће за децу бити приређена креативна радионица за децу „Сценографија мог путовања“.

Пријављивање је обавезно и врши се слањем мејла на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Цeнa улaзницe: 300 динaрa

 


 

Ауторска и стручна вођења кроз тематску изложбу

„ОТИСАК ВРЕМЕНА”

Недеља, 31. март, 7, 14. и 21. април 2024, у 11 часова

Отисак временаИзложба Лане Васиљевић и Марије Ћалић

Кустоскиња изложбе: Милица Јосимов

Изложба „Отисак времена“ у Музеју афричке уметности представља одабране радове две савремене уметнице – Лане Васиљевић и Марије Ћалић. Кроз интензивне процесе истраживања, интроспекције и преиспитивања сопствених сећања на Африку, уметнице стварају интимне, личне отиске у форми презентованих радова. Имајући у виду да важан аспект рада Музеја афричке уметности чини наклоњеност савременој уметничкој пракси – како уметника с афричког континента, тако и домаћих уметника који својим радовима реферишу на тему Африке – ова изложба још једна је у низу оних којима се музејски простор отвара за промишљања и дијалоге овдашњих аутора с „просторима” афричког континента.

Изложба је заснована на истраживању архива, односно сећања која су и лична и институционална. Два потпуно различита израза и приступа двеју уметница везује једна заједничка нит – док једна од њих креће од музејског архива као основе за своје стваралаштво, друга се у раду ослања на породичну архиву и корпус сећања која из ње извиру. Уметнице кроз свој рад исказују додир и у коначности створен отисак који настаје у сусрету њих самих с јавним односно приватним бележењем прошлости, тако што нас кроз интроспекцију и рекомпоновање уводе у сопствену реалност изнедрену овим поступцима. Тај новонастали отисак представља „завршни слој” процеса стварања и било да се ослања на званичне или породичне историје поприма врло лични печат.

И у једном и у другом опусу, ауторке нас као посматраче позивају да померамо углове гледања, да улазимо/излазимо из различитих оквира и наметнутих „рамова”, те да у том процесу саучествовања створимо сопствене утиске и отиске.

 


 

Креативна радионица за децу узраста од 6 до 12 година

„СЦЕНОГРАФИЈА МОГ ПУТОВАЊА“

Недеља, 31. март, 7, 14. и 21. април 2024, у 11 часова

Недеља у МАУ - Сценографија мог путовањаГлавни носиоци наших сећања су предмети и фотографије – сем што нас враћају у прошлост, они нам омогућавају да поново проживимо наша претходна путовања и важне догађаје, али и да доживимо делиће драгоцених искустава наших пријатеља, родитеља, бака и дека. На креативној радионици деца ће се упознати са тим како комбиновањем и композицијом цртежа и колажа у јединствену целину могу да осмисле сценографију која ће представити њихова стварна или измаштана путовања у Африку. Након израде сликовите сценографије сачињене од делова картона, разнобојних папира, новина, вунице и других додатака, у разговору са кустосом и другом децом, учесници ће представљати настале радове, а њихови лични утисци или породичне успомене остаће трајно утиснути у наше заједничко памћење.

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.