МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Посебни програми

Недеља у МАУ

Jaвнa вoђeњa зa oдрaслe и крeaтивнe рaдиoницe зa дeцу

Програм „Недеља у МАУ“ организује се за појединачне и породичне посете у термину недељом од 11 до 12.30 часова и подразумева паралелни програм кустоских вођења за одрасле и креативних радионица за децу узраста од 6 до 12 година.

Током фебруара биће организована ауторска и стручна вођења за одрасле посетиоце кроз прву тактилну изложбу „Види, додирни, осети – предмети из збирки Музеја афричке уметности”, док ће за децу бити приређена креативна радионица за децу „Каква је то риба дводихалица?“.

Пријављивање је обавезно и врши се слањем мејла на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Цeнa улaзницe: 300 динaрa

 


 

Ауторска и стручна вођења кроз прву тактилну изложбу

„ВИДИ, ДОДИРНИ, ОСЕТИ – ПРЕДМЕТИ ИЗ ЗБИРКИ МУЗЕЈА АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ”

Недеља, 4, 11, 18. и 25. фебруар, у 11 часова

Види, додирни, осетиИзложба „Види, додирни, осети – предмети из збирки Музеја афричке уметности” ауторке Милице Јосимов, настоји да предмете традиционалне уметности, који од оснивања Музеја налазе своје место на сталној поставци, приближи посетиоцима кроз једну, за овај музеј нову излагачку методологију – тактилно. Одабрано је петнаест експоната из иницијалне збирке – предмети од текстила, маске и скулптуре у дрвету, ћупови од керамике и скулптуре животиња из збирке бронзе, који ће, по завршетку изложбе, постати интегрални део сталне поставке МАУ.

У самом креирању изложбе ослонили смо се на наше сараднике оштећеног вида, те смо пратећи њихова искуства, доживљаје и тумачења приликом посета Музеју, пробали да што јасније приступимо интерпретацији одабраних предмета.

Израђене су реплике и интерпретације предмета које верно приказују одабране оригинале. Текстилне тканине фила народа Сенуфо и тканине народа Фон из Бенина претварали смо у рељефе, преносећи све детаље и њихову различиту текстуру. Скулптуре и маске вајане су у пропорцијама оригинала, док завршна обрада омогућава наглашавање или поједностављивање детаља, у зависности од читљивости самог предмета. Приказана су и два 3D модела антилопе и слона који су у пластици.

Један сегмент изложбе чине тзв. скривени предмети, смештени у посебне кутије, са идејом да их посетиоци, након додиривања, опишу.

Изложбу прате аудио-дескрипција, потписи на Брајевом писму и легенде посебно прилагођене слабовидим особама, као и тактилне стазе.

 


 

Креативна радионица за децу

КАКВА ЈЕ ТО РИБА ДВОДИХАЛИЦА? Направимо тактилну слику!

Недеља, 4, 11. 18. и 25. фебруар, у 11 часова

Каква је то риба дводихалица?Рибе дводихалице јединствене су по томе што могу да живе не само у води – као и све друге рибе, већ и у исушеним речним коритима, чекајући кише и бујичне токове по више месеци. Током сувих периода, оне се закопају у муљ, смотају у клупко и западају у „летњи сан“, да би опет запливале са доласком сезоне киша, са поновим стварањем потока и река које их буде спирајући чауру од блата око њих. У давна времена широко распрострањене, данас је ова врста риба позната само на три континента – у Аустраилији, Јужној Америци и Африци.

Вековима уназад, у културама Јоруба, Едоа и Акана, али и других народа западне Африке, риба дводихалица представљала је симбол снаге, способности, јачања, плодности. Као што у природи ово биће припада земљи и води, у дворској уметности бенинског краљевства мотив рибе дводихалице приказан на бронзаним рељефима симболизовао је посредовање владара између света људи и божанстава.

На радионици „Каква је то риба дводихалица?“ учесници ће осмислити и направити тактилну слику са мотивом рибе, користећи различите текстуре папира и друге материјале да дочарају облик и одлике као што су пераја и шаре. Инспирација за дечји креативни рад биће бронзана фигура рибе из збирке Музеја приказана на изложби „Види, додирни, осети“ и интерпретација одливена у гипсу, која верно преноси форму, рељефне украсе и омогућује тактилни доживљај предмета. Нова креативна радионица МАУ осмишљена је за децу као нови извор сазнања о културама, природи и уметности, са нарочитим фокусом на кративан рад у којем ће чуло додира и важност говора бити главни видови запажања и изражавања.

Брoj дeцe нa рaдиoницaмa je oгрaничeн, a приjaвљивaњe je oбaвeзнo и врши сe слaњeм мejлa нa: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.