МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Посебни програми

Недеља у МАУ

Jaвнa вoђeњa зa oдрaслe и крeaтивнe рaдиoницe зa дeцу

Програм „Недеља у МАУ“ организује се за појединачне и породичне посете у термину недељом од 11 до 12.30 часова и подразумева паралелни програм кустоских вођења за одрасле и креативних радионица за децу узраста од 6 до 12 година.

До 11. јуна биће организована ауторска и стручна вођења за одрасле посетиоце кроз тематску изложбу „Југословенска сведочанства о Алжирској револуцији – архивски омнибус“, док ће за децу бити приређена креативна радионица „Постер ролеркостер“.

Пријављивање је обавезно и врши се слањем мејла на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Цeнa улaзницe: 300 динaрa

 


 

Ауторска и стручна вођења кроз тематску изложбу

„ЈУГОСЛОВЕНСКА СВЕДОЧАНСТВА О АЛЖИРСКОЈ РЕВОЛУЦИЈИ – АРХИВСКИ ОМНИБУС“

Недеља, 21. и 28. мај, 4. и 11. јун 2023, у 11 часова

Jугoслoвeнскa свeдoчaнствa o Aлжирскoj рeвoлуциjи – aрхивски oмнибусОкосницу изложбе „Jугoслoвeнскa свeдoчaнствa o Aлжирскoj рeвoлуциjи – aрхивски oмнибус” чини архивски материјал и усмена сведочанства Југословена који су активно пружали помоћ алжирском народу током њихове борбе за независност. О сећањима сниматеља Стевана Лабудовића, службенице Црвеног крста Маје Плавшић, југословенског амбасадора у Тунису, Милоша Лаловића о којем сведочи његова супруга Борислава, као и оснивачима Музеја афричке уметности – Здравку Печару и Веди Загорац који су провели низ кљичних година у Тунису и Алжиру током револуционарне борбе, говориће кустоси-аутори као и стручни сарадници у посебно осмишљеним вођењима током трајања изложбе.

Календар вођења:

- 19. марта, прво јавно вођење кроз изложбу реализује једна од ауторки, режисерка Мила Турајлић;
- 26. марта, 2, 9, и 30. априла, 21. и 28. маја, 4. и 11. јуна кроз изложбу води Ана Ацић, сарадница МАУ;
- 23. априла кустоско вођење реализује Емилиа Епштајн.

 


 

Креативна радионица за децу и узраста од 6 до 12 година

„ПОСТЕР РОЛЕРКОСТЕР“

Недеља, 21. и 28. мај, 4. и 11. јун 2023, у 11 часова

Постер ролеркостер„Постер ролеркостер“ је радионица за децу посебно осмишљена да прати тематску изложбу „Југословенска сведочанства о Алжирској револуцији – архивски омнибус“.

Ова изложба је посвећена значајном историјском догађају ослобађања Алжира од француске колонијалне власти, у којој су веома важну улогу играли различити облици обавештавања попут летака, новина, али и постера.

Постер је саопштење за јавност великог формата, најчешће на папиру. У већини случајева се састоји од слова и слике и истиче се на јавном месту у циљу преношења информације. Може се лепити на стубовима у јавном простору како би се најавили концерти, приредбе, наступи, догађаји, рекламирала роба или услуге, али и слале поруке и делиле идеје. Стога, постер треба да буде упадљив и да користи типографију и сликовни материјал како би жељени исказ био уочљив, јасан и разговетан.

Историјски, постер се развио до нивоа уметничког дела и данас су дизајнери веома популарни и врло тражени! Данашњи гифови и мимови заправо представљају облик комуникације сродан постеру, а овом радионицом присећамо се управо оних папирних, наизглед заборављних постера.

Деца ће на радионици креирати постер од папира комбинујући речи и слике према својој замисли, трагајући за успешним дизајнерским решењем облика, боја и слога. ПРИДРУЖИТЕ СЕ РОЛЕРКОСТЕРУ ИДЕЈА, СЛИКА И ПОРУКА!

Радионице воде: Александра Гачић, кустос, и Јован Продановић, сарадник МАУ.

Пријављивање је обавезно и врши се слањем мејла на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.