Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

SWAHILI • језичке радионице • ПРОЛЕЋНИ ЦИКЛУС

УПИС на пролећни циклус је од 2. до 8. априла

Након одржане бесплатне промотивне радионице (31.03.2018.), где су полазници радионице имали прилике да се упознају са предавачима, методом рада и првим речима на свахилију, Музеј афричке уметности расписује позив за упис полазника за пролећни циклус Swahili - језичких радионица. Радионице су намењене одраслима (16+).

Пролећни циклус радионица ће се одржати од 14. априла до 9. јуна 2018.

 

 

ЦИКЛУС ЈЕЗИЧКИХ РАДИОНИЦА

Музеј афричке уметности организује циклус радионица свахили језика. Радионице су намењене почетницима као и онима који су већ савладали основе овог језика. Сваки полазник ће на крају циклуса бити оспособљен за основну комуникацију на свахилију.

На свахилију постоји изрека: MTU NI WATU, што значи ЧОВЕК ЈЕ НАРОД.

Кроз учење језика упознају се и разумевају другачији обичаји, нарави и понашања.

Свахили, или тачније Кисвахили, припада групи Банту језика – великој језичкој групи која се говори на огромном подручју субсахарске Африке. Кроз векове, свахили се ширио кроз трговинске односе међу народима и државама.

У Танзанији, Кенији, Уганди и ДР Конго свахили је званични национални језик, али га говоре милиони људи широм источне, централне и јужне Африке: у Бурундију, Сомалији, Мозамбику и Јужној Африци.

Свахили се непрекидно обогаћује речима које се позајмљују из других језика, тако да су арапски, хинду, гуџарати, персијски, а однедавно и енглески део свахилија. Такође, у овом језику постоје трагови португалског, немачког, као и бројних локалних језика. На неки начин, свахили је огледало свих веза које су се у дугом историјском периоду стварале између различитих народа!

За све који говоре српски, учење свахилија не представља озбиљну потешкоћу: пише се као што се говори, а користи се исти систем самогласника као у српском језику. За све оне који су заинтересовани да науче овај језик ради личног усавршавања, планираних путовања или комуникације са пословним партнерима у Африци, свахили је одличан избор!

Информације о упису:

Радионице се одржавају у циклусима: јесењем и пролећном. Сваки циклус траје два месеца у ритму од једном недељно, суботом, у трајању од сат и 30 минута.

Циклус јесењих радионица почиње 14. априла и траје до 9. јуна 2018.

Свахили радионице су отворене за две групе у следећим терминима:

  • I група (почетна 1) : суботом од 10 до 11:30
  • II група (почетна 2 или напредна 1): суботом од 11:45 до 13:15

Радионице се одржавају суботом. Група која има више уписаних учесника ће се реализовати.

У свакој групи места има за 10 полазника.

Цена циклуса радионица је 6.000 динара за два месеца: 8 двочаса, укупно: 16 часова.

Приликом уписа прво је потребно послати пријаву до 8. априла на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. са следећим подацима:

  • Име и презиме
  • Контакт телефон
  • E-mail адреса

Слањем пријаве, врши се резервација места, добијају се даља упутства како да се изврши уплата и заказује термин за долазак у Музеј афричке уметности на верификацију уписа. Упис на циклус радионица се врши до попуне групе (по 10 полазника у две групе). Након тога се по примљеним пријавама формира листа чекања са обавештењем о почетку другог циклуса курса свахилија.

Након завршеног уписног рока, Музеј афричке уметности задржава право да не почиње са радионицама уколико укупан број уписаних полазника није довољан. У том случају пријављеним полазницима се предлаже повраћај новца. За истовремени упис две особе из исте породице, укупна цена радионица за другог члана породице (у директном сродству) биће умањена за 20%.

Полазници радионица ће радити на основу књиге "Complete Swahili" (свахили/енглески), ауторке Џоан Расел (Joan Russell), а трошкови репродукције штампаних и других материјала који ће се користити на часовима, такође, улазе у поменуту цену.

Радионице воде:

Амоси Петер Руангариа (Amosi Peter Rwangarya)
Рођен је у Танзанији и студент мастер студија на Економском факултету у Београду. Свахили је његов матерњи језик, а поред њега, добро говори енглески, српски, као и локални танзанијски језик занаки. Предаје свахили у Музеју афричке уметности од 2015. године до данас.

Галина Тудик (Galina Tudyk)
Дугогодишњи симултани, консекутивни и писани преводилац за енглески језик. Галина је дипломирала енглески језик и књижевност на Филолошком факултету у Београду. Живела је две године у Најробију, где је похађала интензивни курс свахилија у школи језика Англиканске цркве Кеније. Предавала је свахили у Музеју афичке уметности од 2015. до 2017. године.

др Марија Панић
Доцент на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу, где предаје француску књижевност и културу. За свахили се као филолог интересовала и раније, а са одушевљењем је почела да га учи 2015. године у Свахили језичким радионицама у Музеју афричке уметности у Београду. Интересују је афричка ликовна уметност и књижевност и међусобни утицаји афричке и европске културе. Марија има богато предавчко искуство француског, италијанског и енглеског језика на курсевима језика, у гимназији, у Британској интернационалној школи и на факултету. Предаје свахили у Музеју афричке уметности од 2018. године.

У пролећном циклусу радионице ће водити Амоси Петер Руангариа и др Марија Панић.

За додатна питања можете контактирати Ивану Војт, кустоса МАУ, на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или на бројеве телефона: 011/2651 654.

 

 


 Ауторка песме на свахилију и српском језику:

Ивана Матић
студенткиња Филолошког факултета у Београду
учесница Свахили језичких радионица 2017.

Ngoma ya rangi

Ota.
Ona ushairi.
Sikiliza rangi
na sikiliza mvua.
Ona upepo
na tafuta heri.

Ota hapa.
Ota sasa.

Tabasamu leo,
tabasamu kesho,
na penda.
Penda daima
na penda zaidi.

Ota hapa.
Ota sasa.

Amka na tabasamu,
penda na tumaini.

Ona
harufu ya mvua,
harufu ya upepo,
harufu ya maisha.

Игра боја

Сањај.
Осети поезију.
Ослушни боје
и ослушни кишу.
Осети ветар
и потражи срећу.

Сањај овде.
И сањај сада.

Смеј се данас,
смеј се сутра,
и воли.
Воли више
и воли увек.

Сањај овде.
И сањај сада.

Пробуди се и насмеј се,
воли и надај се.

Осети
мирис кише,
мирис ветра,
мирис живота.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije