Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

Радионица

ПРЕМА АНТИКОЛОНИЈАЛНОМ МУЗЕЈУ

Радионица: ПРЕМА АНТИКОЛОНИЈАЛНОМ МУЗЕЈУ Програм води: др Ана Сладојевић, теоретичарка уметности и медија

2, 9, 16. и 23. август, од 11 h до 13 h

Дођите у музеј током августа – сваког уторка: 2, 9, 16. и 23. августа, од 11 h до 13 h – да разговарамо о питањима колонијалног музеја, деколонизације и замишљања антиколонијалног музеја, која покреће изложба која је тренутно у изради, а која се отвара 8. септембра.

Нема ограничења у годинама што се тиче присуства радионицама. Садржај радионица је пре свега разговор, али уколико желите да се придружите и да уместо тога цртате, читате, одмарате на трави у башти музеја или само слушате, добродошли сте. Улаз је бесплатан.

Биће доступна савремена литература у вези са наведеним темама, као и теоријски текстови за оне који желе да продубе познавање.

Можете се пријавити за учешће на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. Пошаљите ваше име, презиме, и уколико желите, поделите са нама ваше интересовање за дату тему, као и шта бисте желели да из овог програма добијете.

 

Опис радионица:

Када дођете у музеј, шта примећујете? Да ли читате музејске „легенде“ (текстове крај предмета) или слушате аудио-водич? Или се питате о стварима које нису толико очигледне? О томе како је настао музеј, како су ови предмети стигли у музеј, ко их је направио, ко их је изабрао, ко је написао текстове на поставци, зашто су предмети постављени на постаменте или у витрине, смеју ли се дотаћи?, и тако даље.

Тренутно је у фокусу бројних музеја у свету – а посебно оних који излажу афричку уметност – деколонизација музејског рада. Деколонизација у том контексту управо значи постављати питања: а посебно она питања која се у међувремену нису постављала, зато што се музејима беспоговорно веровало. Међутим, ако уклонимо претпоставку да је све што музеји говоре баш тако како јесте, пред нама ће се отворити једно велико поље које захтева креативност и имагинацију: рад на замишљању једног у потпуности другачијег музеја.

С тим на уму, током разговора у августу, желимо да поставимо изазов антиколонијалног мишљења и деловања пред један музеј у настајању. Реч „антиколонијално“ је изабрана као боље пристајућа Музеју афричке уметности – збирци Веде и др Здравка Печара од „деколонијалног“. Њоме се указује на значај антиколонијалних вредности за формирање овог музеја, и на потребу да се са више изнијансираности у тумачењу, и уз уважавање његове историје која га децентрира у односу на друге музеје на Западу, приступи пропитивању његове деколонизације.

Теме разговора:

  1. Колонијални музеј: колекционирање, етнографизација, реституција и репатријација. Империјална парадигма: империјална картографија, откриће, колонијалност знања.
  2. Музеј и злочин: модерност-колонијалност. Глобални модернизми: децентрирање западноцентричне парадигме уметности.
  3. Раса и расизам: конструкт расе, југословенски антирасизам, расно изузеће? Шта антирасизам значи данас?
  4. Антиколонијални музеј: замишљање антиколонијалног музеја.

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Приступна рампа

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива