МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

ПРВО ИЗДАЊЕ МУЗЕЈА АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ НА АРАПСКОМ ЈЕЗИКУ

Под лупом - насловна страна првог издања Музеја афричке уметности на арапском језикуУочи 18. децембра – Светског дана арапског језика, у Каиру је из штампе изашло прво издање Музеја афричке уметности на овом светском језику. Публикација „Пoд лупoм – стaрoeгипaтскe збиркe у музejимa у Србиjи“, конципирана је као тројезично издање каталога истоимене изложбе одржане у МАУ током 2019. године, те је уз превод на арапски објављена и српска и енглеска верзија текста.

Овај значајан издавачки подухват резултат је вишегодишње сарадње МАУ са Националним преводилачким центром и Генералном египатском организацијом за књигу из Каира, успостављене на иницијативу Амбасаде Арапске Републике Египат у Србији. У припреми је и арапско издање музејске публикације „Египат у сећању Србије“.

У изложбеном каталогу „Пoд лупoм – стaрoeгипaтскe збиркe у музejимa у Србиjи“ представљени су неки од највреднијих и ретко (или никада) излагани предмети који се чувају у чак једанаест музеја Србије: Грaдски музej Вршaц, Грaдски музej Сoмбoр, Грaдски музej Субoтицa, Музеј Срема, Нaрoдни музej Ужицe, Mузej грaдa Бeoгрaдa, Mузej Jугoслaвиje, Jeврejски истoриjски музej у Бeoгрaду, Нaрoдни музej у Београду, Републички завод за заштиту споменика и Музеј афричке уметности у Београду, те је ново, арапско издање драгоцена прилика да се и египатска јавност упозна са њима.

Светски дан арапског језика установио је Унеско 18. децембра 2010. године, што је и датум који означава дан када је арапски прихваћен међу шест званичних језика Уједињених нација и обележава се различитим догађајима широм света.

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Приступна рампа

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива