Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

У оквиру програма Субота у Музеју
представљамо серију јавних вођења кроз изложбу

ТЕГОВИ ЗА МЕРЕЊЕ ЗЛАТНОГ ПРАХА НАРОДА АКАН

Током априла, суботом у 12h

Кустос МАУ Марија Личина, водиће посетиоце кроз ауторску изложбу:

09. април     УМЕЋЕ ИЗРАДЕ ТЕГОВА: БОЈА ПЛАМЕНА, ПОНЕКИ РОГ ВИШКА И ДРУГЕ ФАЗЕ
16. април     УМЕТНОСТ МАЛИХ СТВАРИ: 717 АКАНСКИХ ТЕГОВА
23. април     ОД СИМБОЛА СРЕЋЕ ДО ШКРИЊА ЗА ЗЛАТО: МОТИВИ АКАНСКИХ ТЕГОВА
30. април     МЕРЕ И ОДМЕРАВАЊЕ: ЦЕНКАЊЕ ДО ПОСЛЕДЊЕГ ЗРНА ЗЛАТА

Изложбом Тегови за мерење златног праха народа Акан представљено је више од 700 примерака бронзаних тегова изливених у минијатурним формама, које се крећу од једноставних до богато украшених и комплексних геометријских облика, и скулптуралних решења која приказују предмете, биљке, животиње, људе, или, пак, сцене са неколико укомпонованих мотива. Читаво богатство облика тегова, толико разноликих као што су представе пирамиде или круга, семена и плода неке биљке, птице на постољу, или фигура жене са дететом у носиљци и посудом на глави, најразличитији апстрактни мотиви и натуралистички прикази, били су појединачно или у групи украс позорнице економских активности у државама народа Акан од 15. до краја 19. века (области Гане и Обале Слоноваче). Њихово место било је на тасу ваге, док је други тас постављан у баланс одговарајућом тежином златног праха који је служио као средство плаћања. Тежина тегова одговарала је монетарним вредностима злата, док је њихова форма испољавала потребу појединца и друштва за комуникацијом и изражавала уметнички сензибилитет како ствараоца, тако и свих оних који их користе.

Као материјална сведочанства из прошлости, тегови припадају историји трговачких активности усмерених ка богатим налазиштима злата у широком појасу западне Африке, од Сахела до обала Гвинејског залива. Бајковите приче о златоносним кишама, авантуристички дух и економски интерес покретали су све бројније транссахарске караване са севера континента од 9. века, да би од 15. века пут западне Африке кренуле и прекоокеанске флоте из европских земаља. О митским херојима, храбрим ратницима, религијским ритуалима, церемонијалним и предметима свакодневне употребе, усменој књижевности и многим другим аспектима аканске културе у наредним вековима данас сазнајемо на основу бројних „записа“ у бронзи – тегова за мерење златног праха чији богат репертоар облика и мотива представља читав свет у малом. На изложби је приказана збирка тегова Музеја афричке уметности, збирка Словенског етнографског музеја у Љубљани, примери из приватних колекција, као и ваге, кашике, кутије и посуде за златни прах.

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije