Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

„ПРИЧE O AУTEНTИЧНOСTИ. Пoрeклo прeдмeтa у Mузejу aфричкe умeтнoсти и кaкo je нaстaлa збиркa Пeчaр“

„ПРИЧE O AУTEНTИЧНOСTИ. Пoрeклo прeдмeтa у Mузejу aфричкe умeтнoсти и кaкo je нaстaлa збиркa Пeчaр“ - насловна странаХaбилитaциoни рaд зa звaњe вишeг кустoсa (Нaрoдни музej у Бeoгрaду)

Ауторка: Eмилиa Eпштajн (2021)

„Сву ову деликатност промишљања струке уопште и сопственог рада Емилиа Епштајн износи на светло дана осврћући се на сада већ прилично велики корпус међународних расправа и дебата, као и на скромни допринос размишљањима на тему порекла музејског предмета у Србији. Поред ова два неједнака, али у раду сасвим помирена и усклађена, сегмента ауторка нуди и сопствени практични допринос утемељен у теоријске осврте у самом раду. (...) Пажљиво структурирајући текст кроз наслове који (модерним језичким формулацијама) сугеришу како развијање теме тако и дискусије о њима, колегиница Епштајн скромно и без наметања показује све стране своје професионалне личности: етнолога и антрополога са једне, културолога (мастер Факултета политичких наука) са друге, али и преводиоца са треће стране. Једина органски обједињујућа улога кроз коју се могу разматрати све теме које се крију иза тако 'обичних' речи – порекло и аутентичност је она музејског кустоса. Додата вредност је да се ради о позицији кустоса у Музеју афричке уметности, музеју чија је основна мисија да његове деликатне и софистициране „приче“ преживе у свету далеко грубље музејске и политичке атмосфере у Србији.“

Преузето из: „Мишљење о хабилитационом раду за звање виши кустос“,
ментор за израду хабилитационог рада: Доц. др Никола Крстовић, Музејски саветник, Председник НК ICOM Србија,
у Београду, маја 2021.

Кликните да преузмете рад „ПРИЧE O AУTEНTИЧНOСTИ. Пoрeклo прeдмeтa у Mузejу aфричкe умeтнoсти и кaкo je нaстaлa збиркa Пeчaр“ (.pdf).

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije