МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

SWAHILI • језичке радионице • ЈЕСЕЊИ ЦИКЛУС

Бесплатна ПРОМОТИВНА радионица

У суботу, 7. октобра 2017, 11-12h, одржаће се бесплатна ПРОМОТИВНА радионица намењена одраслима (16+). Полазници радионице имаће прилике да се упознају са предавачима, методом рада и првим речима на свахилију. Број учесника у радионици је ограничен и зато је неопходно послати пријаве са следећим подацима:

  • Име и презиме
  • Година рођења
  • Контакт телефон и e-mail
  • Зашто желите да учите свахили? (кратко, до 100 речи)
  • Како сте сазнали за свахили радионицу?

Пријаву за радионице са назнаком ЗА СВАХИЛИ РАДИОНИЦУ можете слати на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. од 27. септембра до 5. октобра (у поноћ).

Након промотивне радионице, биће расписан упис (9 - 15. октобра) за јесењи циклус радионица који ће се одржати од 21. октобра до 16. децембра.

 

ЦИКЛУС ЈЕЗИЧКИХ РАДИОНИЦА

Музеј афричке уметности организује циклус радионица свахили језика. Радионице су намењене почетницима као и онима који су већ савладали основе овог језика. Сваки полазник ће на крају циклуса бити оспособљен за основну комуникацију на свахилију.

На свахилију постоји изрека: MTU NI WATU, што значи ЧОВЕК ЈЕ НАРОД.

Кроз учење језика упознају се и разумевају другачији обичаји, нарави и понашања.

Свахили, или тачније Кисвахили, припада групи Банту језика – великој језичкој групи која се говори на огромном подручју субсахарске Африке. Кроз векове, свахили се ширио кроз трговинске односе међу народима и државама.

У Танзанији, Кенији, Уганди и ДР Конго свахили је званични национални језик, али га говоре милиони људи широм источне, централне и јужне Африке: у Уганди, Бурундију, Сомалији, Мозамбику и Јужној Африци.

Свахили се непрекидно обогаћује речима које се позајмљују из других језика, тако да су арапски, хинду, гуџарати, персијски, а однедавно и енглески део свахилија. Такође, у овом језику постоје трагови португалског, немачког, као и бројних локалних језика. На неки начин, свахили је огледало свих веза које су се у дугом историјском периоду стварале између различитих народа!

За све који говоре српски, учење свахилија не представља озбиљну потешкоћу: пише се као што се говори, а користи се исти систем самогласника као у српском језику. За све оне који су заинтересовани да науче овај језик ради личног усавршавања, планираних путовања или комуникације са пословним партнерима у Африци, свахили је одличан избор!

Информације о упису:

Радионице се одржавају у циклусима: јесењем и пролећном. Сваки циклус траје два месеца у ритму од једном недељно, суботом, у трајању од сат и 30 минута.

Циклус пролећних радионица почиње 21. октобра и траје до 16. децембра 2017.

Свахили радионице су отворене за две групе у следећим терминима:

  • I група (почетна 1) : суботом од 10 до 11:30
  • II група (почетна 2): суботом од 11:45 до 13:15

У свакој групи места има за 10 полазника.

Цена циклуса радионица је 6.000 динара за два месеца: 8 двочаса, укупно: 16 часова.

Када се објави период уписа, прво је потребно послати пријаву на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. са следећим подацима:

  • Име и презиме
  • Контакт телефон
  • E-mail адреса

Слањем пријаве, врши се резервација места, добијају се даља упутства како да се изврши уплата и заказује термин за долазак у Музеј афричке уметности на верификацију уписа. Упис на циклус радионица се врши до попуне групе (по 10 полазника у две групе). Након тога се по примљеним пријавама формира листа чекања са обавештењем о почетку другог циклуса курса свахилија.

Након завршеног уписног рока, Музеј афричке уметности задржава право да не почиње са радионицама уколико укупан број уписаних полазника није довољан. У том случају пријављеним полазницима се предлаже повраћај новца. За истовремени упис две особе из исте породице, укупна цена радионица за другог члана породице (у директном сродству) биће умањена за 20%.

Полазници радионица ће радити на основу књиге "Complete Swahili" (свахили/енглески), ауторке Џоан Расел (Joan Russell), а трошкови репродукције штампаних и других материјала који ће се користити на часовима, такође, улазе у поменуту цену.

Радионице воде:

Амоси Петер Руангариа (Amosi Peter Rwangarya)
Рођен је у Танзанији и студент је мастер студија на Економском факултету у Београду. Свахили је његов матерњи језик, а поред њега, добро говори енглески, српски, као и локални танзанијски језик занаки.

Галина Тудик (Galina Tudyk)
Дугогодишњи симултани, консекутивни и писани преводилац за енглески језик. Галина је дипломирала енглески језик и књижевност на Филолошком факултету у Београду. Живела је две године у Најробију, где је похађала интензивни курс свахилија у школи језика Англиканске цркве Кеније.

За додатна питања можете контактирати Ивану Војт, кустоса МАУ, на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или на бројеве телефона: 011/2651 654, 011/2651 269.

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Музеј афричке уметности је приступачан за све посетиоце

Музеј афричке уметности поседује приступне рампе за инвалидска колица, стазе водиље за лица са оштећењем вида, као и тактилне предмете са аудио-дескрипцијом и потписима на Брајевом писму.

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива