МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

КУРС: Културна историја старог Египта

Стела Сатрапа из 311 пре н.е.
(детаљ). Фото: Ненад Марковић

Трајање курсa:
28. октобар 2018 – 24. фебруар 2019.

Промотивни сусрет: субота, 13. октобар, у 14 часова

Курс води Ненад Марковић, докторанд на Чешком институту за египтологију

Стари Египат и његови доприноси другим цивилизацијама привлаче пажњу европског човека још од времена Херодотовог путовања долином Нила средином петог века пре н.е., те такав тренд не престаје ни дан данас. Управо је Херодот, старогрчки приповедач који се сматра оцем модерне историје, аутор изреке по којој је Египат дар Нила, а приповести о појединим концептима старог Египта су заузимали значајан део стваралаштва готово свих сачуваних грчко-римских учењака, више од било које друге “варварске” државе.

Развој концепата на којима је почивала култура старог Египта умногоме су формулисани током првих неколико векова са прелаза из четвртог у трећи миленијум пре н.е. и остали у употреби, са одређеним изменама, до самог краја постојања староегипатске цивилизације услед ширења хришћанства током четвртог века н.е. и политичким променама унутар Римског царства. Дакле, током готово четири хиљаде година је трајала једна цивилизација која је умногоме утицала на своје доцније грчке и римске наследнике и освајаче, представљајући основу за многе њихове тековине које и савремени човек још увек користи.

Циљ курса је да полазницима приближи основне концепте на којима је био заснован стари Египат, попут институција, друштвене структуре, религијског система, писмености, свакодневног живота, схватања о загробном животу, архитектуре и уметности, а посебна пажња ће бити умерена на слику старог Египта у делима грчко-римских писаца. Управо ће последња целина послужити као пример за разрешавање појединих заблуда и популарних веровања која често нису имала везе са изворним значењима.

Ненад Марковић дипломирао је историју на Филозофском факултету у Београду, а тренутно је докторанд на Чешком институту за египтологију (ФФ УК) у Прагу. Остварио је бројна предавања, бавио се дигиталним ископавањима, учествовао у радионицама керамике и на бројним летњим школама и конференцијама у иностранству. Научна интересовања усмерена су ка културној историји древног Египта и Блиског истока, са посебним занимањем за иконографију, епиграфију, папирологију, перцепцију и рецепцију Египта, итд.

 

Општи пoдaци o учeшћу:

- Право пријаве имају сви заинтересовани за ову тему, без обзира на претходна знања или искуство;

- Курс је осмишљен за узрaст 16 гoдинa и нaвишe;

- Курс се одржава недељом у термину од 14 до 17 часова, од октобра 2018. до фебруара 2019. године, у кабинету на првом спрату Музеја;

- Цена курсa: 8000 динaрa (за 14 двoчaсa);

- По завршетку програма учeсници дoбиjajу пoтврду o учeшћу у курсу;

- Контакт: имејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.; тeлeфoн: 011/2651-654

Промотивни сусрет се одржава у суботу, 13. октобрa, у 14 часова. Том приликом моћи ћете да сазнате нешто више о самом курсу, динамици одржавања часова, као и обавезама учесника (начинима и условима пријављивања). Циљ бесплатног часа јесте да се заинтересовани полазници упознају са предавачем, организаторима програма, простором у којем ће се курс одржавати, и отворен је за све (односно, нисте у обавези да се пријавите на сам курс).

 

Календар:

28.10.2018.
Увод: природно окружење, периодизација и основни концепти старог Египта

04.11.2018.
Концепт бића у старом Египту

18.11.2018.
Извори и симболи једне културе

25.11.2018.
Друштвена структура

02.12.2018.
Институције I: краљ

09.12.2018.
Институције II: храм, администрација

16.12.2018.
Религија I

23.12.2018.
Религија II

13.01.2019.
Писма и писменост

20.01.2019.
Свакодневни живот

27.01.2019.
Схватања о загробном животу

03.02.2019.
Архитектура

10.02.2019.
Уметност

17.02.2019.
Стари Египат у текстовима грчко-римског света: сличности и разлике

24.02.2019.
Тест

*Додела потврда о учешћу у курсу ће се одржати по договору са учесницима и организаторима курса у фебруару или марту месецу 2019. године.

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Приступна рампа

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива