МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

Четвртак, 18. oктoбaр 2018. године, у 19 часова

отварање изложбе

ПОДЕЉЕНИ СВЕТОВИ
Сaмoстaлнa излoжбa Maсинисe Сeлмaниja

Обећањe #5, 2018, графитна оловка
и бојица на папиру, 49 x 63 cm.
Галерија Ан-Сара Бенишу.
Фото: власништво аутора М.С.

Изложбу отварају амбасадор Француске, Њ. Е. Фредерик Мондолони и члан Градског већа задужен за културу, проф. др Фадиљ Еминовић

Mузej aфричкe умeтнoсти, Aндрe Никoлићa 14

Maсинисa Селмани проналази инспирацију у друштвено-политичким проблемима, преузимајући их из новинских исечака које годинама сакупља. Кроз јукстапозицију и конфронтацију, без очигледне логичке повезаности између елемената које је преузео из стварног живота, Селмани ствара енигматичне и нејасне сцене, наглашавајући ироничан, чак и трагичан карактер апсурдних и чудних ситуација које црта. Експерименталним приступом цртежу и анимацији, Масиниса Селмани даје документарну димензију својој цртачкој пракси, поигравајући се границом између стварног и нестварног, комедије и трагедије, које су типичне за његов рад.

На изложби „Подељени светови” у Музеју афричке уметности у Београду бићe приказано тринаест цртежа из шест серија: „Преправљиво”, „Испитивање спољашњости”, „Променљиви”, „Макете”, „Moody’s” и „Обећања”, као и два пojeдинaчнa рада: „Интервал” и „Без наслова бр. 3”, 2018. Поред цртежа, изложене су и две анимације „Могућа сећања. Измена бр. 1” и једна анимација без наслова.

Масиниса Селмани живи и ради на релацији Алжир–Француска. Након студија информатике у родној земљи, примљен је у Школу лепих уметности у Туру. Поред учешћа на бројним групним изложбама, самостално је излагао како у Француској, тако и у свету. Добитник је награда „Art [ ] Collector” и „SAM Art Projects”. Излагао је на првом Тријеналу у Вандому, бијеналима у Дакару и Лиону, као и у париској Палати „Токио”. Селманијев рад добио је посебну похвалу жирија на 56. Бијеналу у Венецији 2015. године.

Кустoс излoжбe: Ивaнa Вojт (MAУ)

Aсистeнт кустoсa: Aнa Кнeжeвић (MAУ)

Грaфички дизajн: Филип Aнђић

 


 

Пратећи програми уз изложбу

 

Петак, 19. октобар 2018, у 18:00

ПРЕИСПИТИВАЊЕ МЕДИЈСКЕ МАШИНЕРИЈЕ КАО САВРЕМЕНА УМЕТНИЧКА ТЕНДЕНЦИЈА

Разговор са уметником Масинисом Селманијем и Бошком Пространом, чланом уметничког дуа Доплгенгер

Разговор модерира: Ана Кнежевић, историчарка уметности (МАУ)

Улаз бесплатан

*Разговор се води енглеском језику

Mедијска машинерија примарни је фокус у опусу Масинисе Селманија, али и београдског дуа Доплгенгер, који они преиспитују различитим уметничким медијима. Док радови Селманија поступком репродукције и јукстапозиције новинских фотографија откривају двоструко дејство медија на човека 21. века - који је „истовремено скрхан и измишљен од стране медијске машинеријеˮ, уметнички дуо Доплгенгер поновним читањем слика у „контексту медијске машинеријеˮ преиспитује медијски наратив и утицај који овај језик има на посматраче.

Њихово заједничко идејно полазиште остварује се поступком апрорпијације – журналистичких фотографија или ТВ/ филмских инсерата, чиме ови уметници немају намеру да реалност прикажу, већ да анализирају слике које ту реалност генеришу, као и наш доживљај тих слика. Током сусрета са уметницима Масинисом Селманијем и Бошком Пространом разговараћемо о преиспитивању медијске машинерије као виду савремене уметничке тенденције, о поступцима монтаже којима се у свом раду ови уметници служе, као и о трагично-комичним елементима њихових дела који позивају посматраче на реакцију и поглед са друге стране екрана/новинског листа.

Масиниса Селмани, алжирски уметник који живи у Француској, експериментише у форми цртежа екстремне једноставности које чине монтаже слика и цртежа, или кратке анимације пуне хумора, ироније, па чак и осећаја револта. Селманијева дела откривају амбивалентност знакова и воде њихову јукстапозицију до апсурда. Теме његових радова најчешће имају извориште у политичким и друштвеним вестима и новинским фотографијама. Селманијев рад добио је посебну похвалу жирија на 56. Бијеналу у Веницији 2015. године, а поред учешћа на бројним групним изложбама, самостално је излагао како у Француској, тако и у свету. Добитник је награда „Art [ ] Collector” и „SAM Art Projectsˮ.

Масиниса Селмани: Интервал

 

Доплгенгер је уметнички дуо из Београда кога чине Исидора Илић и Бошко Простран. Баве се филмском/видео уметношћу, истраживањем, писањем и кустоским радом. Њихов рад фокусиран је на однос између уметности и политике кроз истраживање режима покретних слика и начина њихове рецепције. Они деконструишу филмски медијум, језик и структуру текста како би открили начине на које уметност/покретне слике учествују у креирању политичке реалности. Иако је њихов главни медиј покретна слика, такође реализују свој рад у форми текста, инсталација, перформанса, предавања и дискусија. Радови уметничког дуа Доплгенгер приказани су на бројним међународним изложбама и фестивалима, а 2015. године награђени су „Политикином наградомˮ за најбољу изложбу.

Уметнички дуо Доплгенгер

 

Субота, 20. октобар 2018, 12:00 (подне)

ЈАВНО ВОЂЕЊЕ МАСИНИСЕ СЕЛМАНИЈА КРОЗ ИЗЛОЖБУ „ПОДЕЉЕНИ СВЕТОВИˮ

Улаз бесплатан

*Вођење је на енглеском језику

 

Рeaлизaциjу излoжбe и кaтaлoгa oмoгућили:

 

 


 

Преузмите позивницу:

 


 

Преузмите плакат:

 

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Приступна рампа

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива