Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

Понедељак, 17. јун, 19.00
Магистрала „Драган Ве Игњатовић“ - Дом културе „Студентски град"

Египтологија данас: У сусрет јубилеју

Египтологија данас: У сусрет јубилеју - предавање (ДКСГ)Предавач: Ненад Марковић, историчар / сарадник Музеја афричке уметности

Египтологија настаје као засебна научна дисциплина 1822. године објављивањем прве свеобухватније граматике староегипатског језика. Године 1922. долази до открића које ће јој донети светску славу. Стога се поставља питање: шта можемо очекивати 2022. године?

Основни циљ овог предавања јесте сагледавање улоге коју је египтологија имала у широј популаризацији изучавања прошлости и њен развојни пут између колекционарства, музеја, универзитета и различитих медија.

О предавачу:

Ненад Марковић дипломирао је историју на Филозофском факултету у Београду, а тренутно је докторанд на Чешком институту за египтологију Карловог универзитета у Прагу. Одржао је бројна предавања, по позиву, широм Европе и објавио радове у престижним научним издањима. Добитник је неколико међународних награда, део је археолошког тима који ископава у Абусиру код Каира и спровео је истраживања у најзначајнијим светским музејима. Његова научна интересовања усмерена су ка друштвеној, интелектуалној и културној историји древног Египта и Блиског истока, са посебним занимањем за доба првог миленијума пре нове ере, грчко-римски Египат, епиграфику, папирологију, перцепцију и рецепцију Египта.

 

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

Календар догађаја

Kalendar događaja

Часопис Музеја

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

МАУ препоручује


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељи Музеја

Savski venac

Božidarac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije