МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

Понедељак, 17. јун, 19.00
Магистрала „Драган Ве Игњатовић“ - Дом културе „Студентски град"

Египтологија данас: У сусрет јубилеју

Египтологија данас: У сусрет јубилеју - предавање (ДКСГ)Предавач: Ненад Марковић, историчар / сарадник Музеја афричке уметности

Египтологија настаје као засебна научна дисциплина 1822. године објављивањем прве свеобухватније граматике староегипатског језика. Године 1922. долази до открића које ће јој донети светску славу. Стога се поставља питање: шта можемо очекивати 2022. године?

Основни циљ овог предавања јесте сагледавање улоге коју је египтологија имала у широј популаризацији изучавања прошлости и њен развојни пут између колекционарства, музеја, универзитета и различитих медија.

О предавачу:

Ненад Марковић дипломирао је историју на Филозофском факултету у Београду, а тренутно је докторанд на Чешком институту за египтологију Карловог универзитета у Прагу. Одржао је бројна предавања, по позиву, широм Европе и објавио радове у престижним научним издањима. Добитник је неколико међународних награда, део је археолошког тима који ископава у Абусиру код Каира и спровео је истраживања у најзначајнијим светским музејима. Његова научна интересовања усмерена су ка друштвеној, интелектуалној и културној историји древног Египта и Блиског истока, са посебним занимањем за доба првог миленијума пре нове ере, грчко-римски Египат, епиграфику, папирологију, перцепцију и рецепцију Египта.

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Приступна рампа

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива