МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

Пројекат о савременом одевању у Африци - нове канга и китенге (анкара) тканине у збирци МАУ

Канга и китенге тканинеУ музеј су нам допутовале живописне, шарене тканине јарких боја из Африке, које чине карактеристичне материјале за израду савремених одевних предмета Африканаца. Док се одећа од „китенге“ или „анкара“ тканина носи на читавом континенту, „канга“ тканине се везују за Свахили културу, а препознатљиве су по наштампаним порукама религиозне, политичке, или емотивне – романтичне садржине, које служе као врста популарног друштвеног медија за комуникацију жена са родбином, пријатељима, суседима итд.

Тканине су набављене за музејску збирку текстила у склопу пројекта „Интерпретација канга и китенге тканина“, који уз подршку Балканске мреже музеја финансира Хедли траст (УК). Циљ овог пројекта, чији је аутор Александра Продановић Бојовић, кустос музејске збирке тканина, јесте да набављене тканине послуже за развијање нових програма за музејску публику на тему савременог одевања у Африци.

Посебно се захваљујемо сарадницима Роуз Тумби, Мирјани Чекановић, Кристини Хркач, Саши Томашевићу и Бошку Кончаревићу који су нам помогли у набавци тканина!

 

Канга тканине

Китенге тканине

Роуз Тумби sa kanga tkaninama

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Музеј афричке уметности је приступачан за све посетиоце

Музеј афричке уметности поседује приступне рампе за инвалидска колица, стазе водиље за лица са оштећењем вида, као и тактилне предмете са аудио-дескрипцијом и потписима на Брајевом писму.

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива