МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

ПРВО ИЗДАЊЕ МУЗЕЈА АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ НА АРАПСКОМ ЈЕЗИКУ

Под лупом - насловна страна првог издања Музеја афричке уметности на арапском језикуУочи 18. децембра – Светског дана арапског језика, у Каиру је из штампе изашло прво издање Музеја афричке уметности на овом светском језику. Публикација „Пoд лупoм – стaрoeгипaтскe збиркe у музejимa у Србиjи“, конципирана је као тројезично издање каталога истоимене изложбе одржане у МАУ током 2019. године, те је уз превод на арапски објављена и српска и енглеска верзија текста.

Овај значајан издавачки подухват резултат је вишегодишње сарадње МАУ са Националним преводилачким центром и Генералном египатском организацијом за књигу из Каира, успостављене на иницијативу Амбасаде Арапске Републике Египат у Србији. У припреми је и арапско издање музејске публикације „Египат у сећању Србије“.

У изложбеном каталогу „Пoд лупoм – стaрoeгипaтскe збиркe у музejимa у Србиjи“ представљени су неки од највреднијих и ретко (или никада) излагани предмети који се чувају у чак једанаест музеја Србије: Грaдски музej Вршaц, Грaдски музej Сoмбoр, Грaдски музej Субoтицa, Музеј Срема, Нaрoдни музej Ужицe, Mузej грaдa Бeoгрaдa, Mузej Jугoслaвиje, Jeврejски истoриjски музej у Бeoгрaду, Нaрoдни музej у Београду, Републички завод за заштиту споменика и Музеј афричке уметности у Београду, те је ново, арапско издање драгоцена прилика да се и египатска јавност упозна са њима.

Светски дан арапског језика установио је Унеско 18. децембра 2010. године, што је и датум који означава дан када је арапски прихваћен међу шест званичних језика Уједињених нација и обележава се различитим догађајима широм света.

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Музеј афричке уметности је приступачан за све посетиоце

Музеј афричке уметности поседује приступне рампе за инвалидска колица, стазе водиље за лица са оштећењем вида, као и тактилне предмете са аудио-дескрипцијом и потписима на Брајевом писму.

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива