МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ

Дани европске баштинеСептембар 2023.

Дани европске баштине ове године биће обележени темом „Живо наслеђе“, која се односи на праксе, знања и вештине које су се преносиле са генерације на генерацију, а које се и данас користе.

Дани европске баштине, који се одржавају сваког септембра, део су велике европске манифестације којом се наслеђе представља као заједничка баштина европских народа.

И ове године Музеј учествује у Данима европске баштине са посебно осмишљеним бесплатним програмима. (Где је назначено, пријављивање је обавезно.)

 


 

Програм у МАУ

Субота, 16. септембар, у 11 часова

НАПРАВИМО ПТИЦУ!

Креативна радионица за децу

Направимо птицу!Позивамо децу да по узору на музејски предмет – скулптуру птице народа Сенуфо, извајају заједничку скулптуру у глини.

Након радионице, скулптура ће се одлити у гипсу и биће изложена на првој тактилној изложби МАУ чије је отварање планирано за октобар месец текуће године.

Радионица је намењена деци узраста 8 до 13 година, а води је Милица Јосимов, вајар и руководилац програма у МАУ.

Пријаву за радионицу са следећим подацима: име и презиме и годиште, можете послати на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 


 

Уторак, 19. септембар, у 18 часова

„УМЕТНОСТ, УПРКОС СВЕМУ“

Стручно вођење кроз изложбу ауторке Александре Гачић

Уметност, упркос свемуИзложба Уметност, упркос свему настала је у сарадњи са Илијом Губићем, архитектом и почасним конзулом Србије за Руанду. Приказана су савремена дела четрнаест уметница и уметника из источне Африке: Руанде, Кеније, Уганде, Мозамбика и Судана. На ауторском вођењу кустоскиње Александре Гачић посетиоци ће имати прилику да завире у живљена искуства уметника, али и да сагледају шире контексте у којима су дела настала. Иза ведрих колорита, импозантних људских фигура и необичних текстура слика и скулптура, налази се читав спектар личних баријера (губитак ближњих, неједнак приступ едукацији, и др.) и друштвених препрека (етничке тензије, утицај патријархата, климатске промене, загађење животне средине и сл.), које уметници превазилазе упркос свему, захваљујући својој креативној снази и упорношћу. Штавише, савремени афрички уметници чији су радови приказани на овој изложби, протагонисти су свог непосредног окружења, али и глобалне уметничке сцене – они су покретачи уметничких пројеката и друштвених промена у својим заједницама, а поруке њихових радова одјекују широм света, те тако стижу до познатих уметничких манифестација (Венецијански бијенале, Селекција Документа у Каселу, и др.), као и до нас овде, у Београду, Србији.

Није потребно пријављивање.

 


 

Субота, 23. септембар, у 11 часова

ШЕТЊА „КУЛТУРНА БАШТИНА ТОПЧИДЕРА“

Културна баштина ТопчидераПосебно издање шетње у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ води вас путањом: Музеј афричке уметности (Андре Николића 14), Кућа краља Петра (Васе Пелагића 40), Кућа легата – Легат Петра Лубарде (Иличићева 1).

Окупљање: Музеј афричке уметности у 11 часова.

Придружите нам се у узбудљивом истраживању баштине Топчидера! Сазнајте нешто више о настанку Музеја афричке уметности, животу и раду његових оснивача Веде загорац и Здравка Печара, као и о савременој афричкој уметности. Упознајте се са узбудљивом причом о краљу Петру Првом Карађорђевићу, његовом боравку у велелепној сењачкој вили и данашњој спомен соби, као и о јединственој улози Петра Лубарде и његовог стваралаштва у нашој историји уметности.

Са вама шетају и причају историчарке уметности Ана Кнежевић, кустоскиња Музеја афричке уметности, и Ивана Затежић, сарадница Куће легата.

Број места је ограничен, а пријаву можете послати на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.!

 

Више информација о осталим програмима у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ можете пронаћи ОВДЕ.

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Музеј афричке уметности је приступачан за све посетиоце

Музеј афричке уметности поседује приступне рампе за инвалидска колица, стазе водиље за лица са оштећењем вида, као и тактилне предмете са аудио-дескрипцијом и потписима на Брајевом писму.

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива