МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

СВЕТИ КОЊИ – НЕБЕСКИ ЈАХАЧИ

SEMСарадња МАУ са Словенским етнографским музејом у Љубљани

На изложби „Свети коњи – небески јахачи“ која траје од 20.10.2022. до 14.1.2024. у Словенском етнографском музеју у Љубљани (СЕМ) представљено је богато наслеђе симболичких значења коња и јахача у културама света. Као резултат истраживања и тумачења кустоса др Марка Фрелиха, међуинституционалне и међународне сарадње, на овој изложби заступљени су записи, илустрације и изабрани предмети из збирки СЕМ и још шеснаест словеначких и иностраних музеја.

Из збирки Музеја афричке уметности у Београду, на изложби „Свети коњи – небески јахачи“ у Љубљани посетиоци могу видети седло из Марока које привлачи погледе златним везом на црвеној кожи, симболичне мотиве који одликују етиопску украсну тканину за коња, као и фигуре коњаника резбарене у дрвету и друге артефакте из западне Африке.

Поводом још једне успешне сарадње, али и поводом великог јубилеја који ове године обележава СЕМ – 100 година од оснивања, Марија Милош, виши кустос МАУ, присуствовала је 24.9.2023. године ауторском вођењу др Марка Фрелиха кроз изложбу „Свети коњи – небески јахачи“. Посетиоце изложбе том приликом др Фрелих је упознао и са дугогодишњом плодном сарадњом између две институције, која је започета још 1979. и 1980. године разменом гостујућих изложби Музеја афричке уметности из Београда и Словенског етнографског музеја из Љубљане.

Кликните да посетите страницу изложбе на сајту СЕМ.

Више о изложби „Свети коњи – небески јахачи“:

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Приступна рампа

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива