МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

СВАХИЛИ – ЈЕСЕЊИ ЦИКЛУС ЈЕЗИЧКИХ РАДИОНИЦА

Свахили - јесењи циклус језичких радионицаМузеј афричке уметности организује нови, јесењи циклус језичких радионица свахилија, намењен одраслима, који воде др Марија Панић и Роуз Мутони Тумби.

Јесењи циклус радионица траје од 28. октобра до 23. децембра 2023. године. Радионице су намењене почетницима.

Сваки полазник ће на крају циклуса бити оспособљен за основну комуникацију на свахилију.

На свахилију постоји изрека: MTU NI WATU, што значи ЧОВЕК ЈЕ НАРОД.

Кроз учење језика упознају се и разумевају другачији обичаји, нарави и понашања.

Свахили се непрекидно обогаћује речима које се позајмљују из других језика, тако да су арапски, хинду, гуџарати, персијски, а однедавно и енглески део свахилија. Такође, у овом језику постоје трагови португалског, немачког, као и бројних локалних језика. На неки начин, свахили је огледало свих веза које су се у дугом историјском периоду стварале између различитих народа!

За све који говоре српски, учење свахилија не представља озбиљну потешкоћу: пише се као што се говори, а користи се исти систем самогласника као у српском језику. За све оне који су заинтересовани да науче овај језик ради личног усавршавања, планираних путовања или комуникације са пословним партнерима у Африци, свахили је одличан избор!

Свахили, или тачније Кисвахили, припада групи Банту језика – великој језичкој групи која се говори на огромном подручју субсахарске Африке. Кроз векове, свахили се ширио кроз трговинске односе међу народима и државама.

У Танзанији, Кенији, Уганди и ДР Конго свахили је званични национални језик, али га говоре милиони људи широм источне, централне и јужне Африке: у Уганди, Бурундију, Сомалији, Мозамбику и Јужној Африци.

У јесењем циклусу 2023. године радионицу воде:

Др Марија Панић

Марија ПанићДоценткиња на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу, где предаје француску књижевност и културу.

За свахили се као филолошкиња интересовала и раније, а са одушевљењем је почела да га учи 2015. године у Свахили језичким радионицама у Музеју афричке уметности у Београду. Интересују је афричка ликовна уметност и књижевност, као и међусобни утицаји афричке и европске културе.

Марија има богато предавачко искуство француског, италијанског и енглеског језика на курсевима језика, у гимназији, у Британској интернационалној школи и на факултету.

Предаје свахили у Музеју афричке уметности од 2018. године..

 

Роуз Мутони Тумби

Роуз Мутони ТумбиСтуденткиња на одсеку за кинески језик и књижевност Филолошког факултета Универзитета у Београду. Рођена је у граду Накуру у Кенији, земљи у којој живи 51 милион становника, од тога чак 42 народа који имају свој матерњи језик. Након стицања независности, влада Кеније је усвојила свахили као национални језик како би ујединила различите народе.

Говори енглески, свахили, кинески, српски, француски, као и локални кенијски језик кикују. Воли спорт и професионално се бави стони тенисом. Такође, воли да чита романе.

Као нативни говорник и предавач, придружује се Свахили језичким радионицама у Музеју афричке уметности 2020. године..

 

За сва додатна питања можете контактирати Милицу Наумов, кустоскињу Музеја афричке уметности, на 011/2651 654.

 

Досадашњи предавачи на свахили радионицама:

Галина Тудик (2015 – 2017)

Амоси Петер Руангариа (2015 – 2018)

Бенџамин Товет Чемарум (2019)

Кликните да сазнате више о Свахили језичким радионицама.

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Приступна рампа

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива