МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

ЈАВНО ЧИТАЊЕ КОМАДА „ДЕВОЈКЕ“ САЛИМАТЕ ТОГОРЕ

images/NewsArticles/2023_11/devojke_mau.jpgСубота, 9. децембар, у 19 часова

Драма „Девојке“, Салимате Тогоре, ауторке из Малија, изворно је написана на француском језику, до сада необјављивана и непревођена, а изведена је једино у оквиру сценских читања посвећених драматургији франкофоне Африке у оквиру Авињонског позоришног фестивала. Драма обрађује наизглед неполитичка питања – тематику породичног, брачног, љубавног и сексуалног живота савремених афричких жена. Но, испод врцавости и духовитости које подсећају на ситком сакривена је критика патријархалних образаца, нарочито оних чијем преживљавању и ширењу можда и несвесно доприносе жене саме – очигледно на свим континентима.

Јавно читање комада „Девојке“ биће изведено у оквиру програма „Демилитаризација драме“ Сеоског културног центра Марковац, у режији Анђелке Николић, у сарадњи са Пулс театром Лазаревац и Музејoм афричке уметности.

Демилитаризација драме је пројекат повећен подстицању креирања нових, другачијих, експлицитно антимилитаристичких наратива, као и ревизији историје позоришта, откривањем комада који нису имали прилике да остваре већи утицај у време свог настанка. Претходно су јавно прочитане драме „Сирота Милева из Босне у нашој цивилизацији године 1878.“ Албине Подградске, у Народном позоришту Суботица, и „Дечаци неће носити оружје“ Јелене Палигорић Синкевић, у Малом позоришту Душко Радовић.

Улаз је слободан; пријављивање је обавезно, слањем мејла на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Кликните да преузмете брошуру о јавном читању комада „Девојке“ (PDF).

 


 

Салимата Тогора

Пишем о местима и утисцима које носим из њих

Пишем о љубави и болу који се из ње рађа

Пишем о несрећи и празнини која је храни

Пишем о самоћи и чекању које је прати

Пишем да бих нешто открила, кренула напред или вриштала

Моја поезија уопште није лепота

Она је Нужност

Моја поезија шминка моје преживљавање

Она је Таштина.

- Салимата Тогора

 

Салимата Тогора је списатељица и драматуршкиња из Малија, позната по свом ангажованом писању, у оквиру којег истражује теме као што су положај жена, друштвене неправде, културе и обичаји Малија.

Математичарка по образовању, Салимата се усавршавала из области драматургије на стажу у Labo Elan des Récréâtrales у Буркини Фасо (2019/2020), у Арапско-афричком центру за позоришно образовање и истраживања (A.R.A.F Centar) у позоришту Ел Хамра у Тунису (2010/2011), у Панафричком кампу женског драмског писма на Обали Слоноваче (2009) и током списатељске резиденције Собидо у Бамаку.

Након објављивања свог првог комада, „Дени и Денистор и 31”, 2011, Салимата је направила паузу да би се посветила одрживом развоју. Позоришту се вратила 2018. Комадом „Мученици”, захваљујући стипендији Асоцијације културних центара за списатељску резиденцију у Шартрезу у Француској.

Њена значајна, мада још увек необјављена дела, укључују комаде као што су: „Потрага за Лобоом”, „Позив сцене”, „Девојке”, „Сандра ”, „Мученици” и „Три мала скока”. Они су јој донели бројна признања, између осталог стипендију Одисеј, подршку Међународне комисије француског позоришта (CITF), подршку Афричког фонда за културу и програма Од речи до сцене Француског института, као и номинације за престижне награде попут Награде РФИ Театар и Свет речи. Прве приче Тогора је објавила 2007. године. Као коауторка збирке „Господин Светлоплави и друге приче” објављене 2009. добила је награду Министарства за промоцију жене, детета и породице Малија. 2015. објавила је збирку прича „Женске судбине“. Њене песме објављене су у Антологији малијске поезије 2013, а 2022. објавила је збирку песама „Ни анђео ни ђаво, само Жена”.

Поред своје књижевне каријере, Тогора ради као координаторка пројекта у Унеску у Бамаку. Оснивачица је Културне асоцијације АНЦ, која води пројекте као што су „Позоришна пера” и „Филени”, у Центру за експертизу и образовање у области процене развоја. Учествовала је у покретању иницијативе „Koronavirus Ni Siguida”, усмереној на помоћ особама из рањивих категорија.

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Музеј афричке уметности је приступачан за све посетиоце

Музеј афричке уметности поседује приступне рампе за инвалидска колица, стазе водиље за лица са оштећењем вида, као и тактилне предмете са аудио-дескрипцијом и потписима на Брајевом писму.

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива