МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

 

Позивамо вас на

ДУХОВНА ПУТОВАЊА СА УМЕТНИКОМ ЛУИСОМ СИПРИЈЕНОМ РИАЛСОМ

„Духовна путовања" са уметником Луисом Сипријеном Риалсом

Кадар из видео рада "Après la Nuit",
уметника Луиса Сипријена Риалса

- Изложба „На путу Вакалига“, у галерији Хестиа

- Изложба „Афритуали“, у Музеју афричке уметности

Галерија Хестиа и Музеј афричке уметности организују уметнички пројекат Духовна путовања који чине две изложбе француског уметника Луиса Сипријена Риалса.

 

 

 


 

Хестиа - логоПоставка „На путу Вакалига“ отворена је у галерији Хестиа (Топличин венац 14/9) у суботу, 22. јануара. Изложба је оригинално постављена 2019. године у Palais de Tokyo у Паризу, и донела је уметнику престижну SAM Art Prize награду.

Основа изложбе је филмска адаптација „Рашомона“ (Rashōmon, 1950), филма јапанског редитеља Акире Куросаве (Akira Kurosawa), која је изведена у сарадњи са филмским студиом Рамон (Ramon Film Productions). Пројекцију прате плакати које је направио уметник и који су засновани на јапанским, немачким или чак шведским плакатима оригиналне верзије филма, као и лажно оружје направљено за снимање, АК-47 пушке и златни пиштољ. Изложбена поставка нуди мноштво различитих тачака гледишта и може се тумачити у поређењу са културолошким, друштвеним и временским раскрсницама филма „Рашомон“.

(из предговора Adélaïde Blanc, кустоскиње изложбе у Palais de Tokyo)

 

Музеј афричке уметности - лого„Афритуали“, осмишљена као друга, комплементарна изложба у оквиру пројекта „Духовна путовања“, отворена је панел дискусијом у Музеју афричке уметности у уторак, 25. јануара, у 18 часова.

Изложба обухвата радове из неколико држава које је Луис Сипријен Риалс посетио током својих дугих путовања по афричком континенту, првенствено на Сомалијском полуострву 2019. године. Фотографијама свакодневног живота, разгледницама које евоцирају прошлост и садашњост, кроз видео радове и сувенирске предмете, уметник приближава кроз сопствена скицирања, напуштене или насиљем обележене просторе, места спорења, промењена и испуњена вишезначјем. У панел дискусији су учествовали гостујући уметник Луис Сипријен Риалс, филмски критичар Мирољуб Стојановић, кустоскиња МАУ Милица Наумов и модератор/кустоскиња галерије Хестиа Нева Лукић. У току разговора посетиоци су имали прилике и да виде инсерте из уметникових видео-радова који су представљени у склопу изложби у МАУ и галерији Хестиа.

Изложбе су отворене до 27. марта 2022. године.

Луис Сипријен Риалс (1981) добитник је престижне SAM Art Prize награде. Током 2018. и 2019. године живео је у Кампали (Уганда), где је сарађивао са филмским студиом Рамон, а касније је путовао кроз Танзанију, Етиопију и Сомалију у склопу припрема изложби које су биле организоване у Palais de Tokyo, галерији Dohyang Lee и Eric Mouchet у Паризу.

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network