МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

АФРО ФЕСТИВАЛ 2013

21-23. ЈУН

 

Афро фестивал је вишедневна културна манифестација која се једном годишње одржава у београдском Музеју афричке уметности. Фестивал наглашава поштовање разноликости култура и презентацију културног наслеђа као начин промовисања мултикултуралности у данашњем свету. Уз учешће предавача и стручњака из области афричких студија, као и афричких и локалних уметника, студената и пријатеља Музеја, организују се изложбе и предавања, музичке и ликовне радионице, концерти, као и јавна вођења кроз сталну поставку и тематску изложбу.

 

Цена улазнице по дану – 150. дин.
За децу до 12 година – 50 дин.

Петак 21. јун
13h, 15h & 17h
ПРАКТИКУМ

Тематско вођење кроз сталну поставку

У сарадњи са Центром за развој каријере Филозофског факултета, Музеј афричке уметности организовао је програм праксе за студенте завршних година историје уметности и смера етнологија и антропологија. Студенти су месец дана вредно радили на својим темама, како на садржајности вођења, тако и интересантним начинима презентације. Сваки студент доноси другачије виђење сталне поставке Музеја. Током сва три дана Афро фестивала, студенти ће водити посетиоце кроз сталну поставку и дочарати им Африку из 10 различитих перспектива!

Теме које су студенти припремили за вас су: Ана Стевановић: Утицај афричке уметности на европску модерну уметност (петак, 21.06. у 13h); Дајана Матијашевић: Ритам Африке: о афричким музичким инструментима (петак 21.06. у 15h); Елеонора Шкрпан: Свакодневни кућни предмети (петак, 21.06. у 17h); Бојана Требовац: Животиње и њихова симболика у афричкој уметности (субота, 22.06. у 10h); Драгана Коњокрад: Уметност народа Дан и Гере (субота, 22.06. у 12h); Кристина Живковић: Афричка маска: функција и значење (субота, 22.06. у 13h); Тања Комненовић: Представе тела у афричкој уметности (недеља, 23.06. у 10h); Милица Јосимовић: Култ предака у западној Африци: значај и утицај на традиционалну уметност (недеља, 23.06. у 13h); Марија Марковић: Европа и Африка, да ли смо заиста два различита света? (недеља, 23.06. у 14h) и Ленка Павловић: Стил и форма западноафричке маске (недеља, 23.06. у 15h).

 
14-18h
ЛИКОВНЕ РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ
  • Како се некада цртало на стенама у великој афричкој земљи Намибији?
  • Како је Паук Ананси очистио краљеву башту и добио награду – шарену краву. Причамо приче из Гане.
  • Како направити таблу за манкалу од рециклажног материјала?
  • Како се са мало глине и „цветовима у срцу“ прави право мало уметничко дело? Упознајте уметност Јамајке.

Ове године смо изабрали неколико занимљивих тема за наше најмлађе и најкреативније посетиоце. Кроз уметност, деца ће истражити, упознати и показати зашто су важни земља и вода, зашто су важни и љутња и слога, и како се то кроз уметност води разговор.

Причамо приче из Гане је програм кроз који ће деца упознати авантуре паука Анансија, његове досетке и сплетке, учећи уједно о основним друштвеним вредностима као што су праведност и солидарност, или цењеним одликама попут сналажљивости, храбрости и марљивости; приче које су чули затим ће илустровати цртањем и бојењем.

У посебној радионици биће представљене технике обликовања и обраде глине које откривају афричке традиције и новије приступе у уметности Јамајке; радионицу води Nevine Salmon, гостујућа уметница са Јамајке.

Деца ће имати прилику и да од рециклажних материјала обликују и украсе таблу за игру Манкала, коју ће потом моћи да примене за игру која је вековима позната у свим деловима Африке, али и на другим континентима.

У оквиру теме Слике на стенама Намибије деца ће открити и репродуковати ликовне мотиве старе више хиљада година са локалитета Брандберг и Твифелфонтеин, и то на два начина: цртежом и обрадом глине.

Радионице воде: Ема Ашантиде (Гана), дугогодишњи пријатељ и сарадник Музеја, уметница Nevine Salmon (Јамајка) и кустоси Музеја.

 
15-20h
МАНКАЛА ТУРНИР

Након вишемесечних припрема у оквиру програма Mancala Rules! спремни смо за велики манкала турнир!

Манкала је друштвена игра мисаоног карактера која се у различитим варијантама игра на четири континента: Африци, Азији, Јужној и Северној Америци. Током два дана Афро фестивала биће одржан велики манкала турнир у две категорије: за децу и одрасле. Турнир отвара своја врата како онима који су вредно вежбали, тако и онима који ће правила по први пут научити на самом Фестивалу. Правила су једноставна и брзо се уче, али оно што није лако јесте ПОБЕДИТИ!

Да бисте постали добар „манкалиста“ није потребно никакво предзнање. Правила су једноставна, али се резултат не постиже лако. Оно што се развија учењем манкале је способност калкулације, стратешког мишљења и тактике. Такође, играње манкале је добра прилика за развијање комуникације међу људима, дружење и склапање нових пријатељстава.

Мултимедијална изложба „Манкала, мисаона игра“, аутора Иване Војт, добила је почасну награду за ПРОЈЕКАТ ГОДИНЕ од национални комитет ICOM-a (International Council of Museums) међународне организација музеја и музејских професионалаца при систему UNESCO.

 
20h
ЗОРАН НАСКОВСКИ, AAA (THE SOUND I SAW) 2011. - 2013.

Инсталација Зорана Насковског „AAA“ (The Sound I Saw), у поднаслову реферира на истоимени пројекат/књигу америчког уметника Роја Декараве (Roy DeCarava), који је сачињен као stream текста и црно-белих фотографија jazz scene и свакодневног живота, снимљених у Харлему током касних 1950-тих и раних 1960-их година. Странице ове књиге, фиксиране само у горњем делу, постављене изнад дуге осветљене витрине, унутар које се налазе афрички предмети по избору кустоса Музеја афричке уметности, као и три микрофона укључена на ехо ефекат, чине основу рада који нуди могућност активне партиципације. Ова инсталација, која се налази унутар простора сталне поставке музеја, увођењем видеа током 2013. године, додатно истиче значај преиспитивања сопствене позиције у контексту садашњице, флукса медија, артефаката, као и самог музеја.

РАЗГОВОР: др Бранислав Димитријевић, теоретичар уметности, др Радина Вучетић, историчар и Зоран Насковски, уметник и аутор „AAA“.

*Инсталација „AAA“ постављена је у Музеју афричке уметности, у оквиру бијеналног програма АФРАМ (African-American-Music). Аутори пројекта Јелена Јововић, џез музичар и професор, и Нарциса Кнежевић-Шијан, директор Музеја.
 
Субота 22. јун
10h, 12h & 13h
ПРАКТИКУМ

Тематско вођење кроз сталну поставку

10-18h
ПРЕДСТАВЉАМО НАМИБИЈУ

Продајна изложба

У оквиру програма Представљамо Намибију, биће изложени предмети традиционалне производње ове удаљене јужноафричке земље, међу којима накит, корпарство, торбе, тканине и таписерије. Током Афро фестивала моћи ћете из прве руке да добијете информације о историји ове земље, становништву и етничким заједницама Бушмана и Химба, као и о култури, савременом начину живота и необичном и задивљујућем природном окружењу.

10-18h
АФРИЧКИ БАЗАР

Продајна изложба

Афрички базар је популарна манифестација Музеја афричке уметности која промовише ликовну и примењену уметност афричког континента. Замишљена је као продајна изложба уметничких и занатских предмета: маски, скулптура у камену и дрвету, руком прављених и бојених тканина, слика, батика, накита и декоративних предмета за ентеријер.

 

 

11-16h
МАНКАЛА ТУРНИР
14-18h
ЛИКОВНЕ РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ
14h
ДАРОДАВЦИ

Представљање „Етиопског плашта“ (поклон Принца Асфа Восен Асератеа)

Разговор о поклонима Музеју, сусрет са дародавцима и уручивање захвалница

Основна збирка Музеја афричке уметности настала је захваљујући дару граду Београду који су учинили Веда и др Здравко Печар 1974. године. Утемељен у овој иницијалној збирци пре свега предмета из западне Африке, београдски Музеј је током година развијао своју богату уметничку и едукативну праксу, што је омогућило да Музеј остави трага на генерације студената, ђака и уметника. Од прве „велике донације“ породице Печар, остварио се и низ других донација којим је Музеј успео не само да прошири своје збирке и делатност својих кустоса, већ и да, на крају крајева, осигура културну баштину Београда за будуће генерације. Даривањима у виду индивидуалних предмета или чак читавих збирки, од стране појединаца и породица, Музеј данас може да се похвали збиркама етиопске и уметности централне Африке, као и артефактима из Камеруна, Конга, Египта и Алжира. У жељи да се захвали свим појединцима и породицама које су допринеле обогаћивању не само Музеја, већ и овога града, током Афро фестивала 2013 биће организован сусрет са дародавцима и уручивање захвалница.

 
16-18h
BABA HISHISHI & ETONDO BAND (LIVE)

На овогодишњем Афро фестивалу наступиће шесточлани музички бенд из Намибије Етондо, чији се фронтмен Ndasuunje Shikongeni потписује уметничким именом Папа Хишиши. Папа Хишиши је интернационално познат визуелни уметник, приповедач и музичар са важном улогом у уметничкој едукацији и култури пост-независне Намибије. Кроз своју музику Папа Хишишија покушава да ојача своју визију уметности као уједињујуће силе која нема граница.

 
Недеља 23. јун
10-18h
ПРЕДСТАВЉАМО НАМИБИЈУ

Продајна изложба

10-18h
ДУРБАР - ФЕСТИВАЛ ФЕСТИВАЛА

Најзначајнији дан Афро фестивала је Дурбар: фестивал фестивала – дан пријатељства, музике и плеса. Уз учешће афричких амбасада у Београду - у пријатном екстеријеру, башти Музеја - овај дан слави афричку музику, плес, уметност и културу. Посебно аранжирани штандови са предметима занатске и сувенирске производње доприносе духу фестивала који на незабораван начин дочарава културну ризницу Африке.

Уз љубазну подршку афричке дипломатске заједнице у Београду, посетиоцима се пружа прилика да уживају у кулинарским специјалитетима из различитих крајева Африке: Алжира, Анголе, Египта, Гвинеје, Конга, Либије, Марока, Нигерије и Туниса.

 

 

10-18h
АФРИЧКИ БАЗАР

Продајна изложба

10h, 13h, 14h & 15h
ПРАКТИКУМ

Тематско вођење кроз сталну поставку

14-18h
ЛИКОВНЕ РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ

Музеј афричке уметности је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

ПРИЈАТЕЉИ МАНИФЕСТАЦИЈЕ:

logo biberlogo zabavnik-glavalogo-sauarma-barlogo-peticamali princ LOGOreka2PUSULA-LOGOzodiac-logoNG-logologo-gordinaTeleflora-logologo Omladinac

 

 

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network