Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

Nedelja u MAU

RADIONICA ZA DECU
+
JAVNO VOĐENJE

Program „Nedelja u MAU“ organizuje se u terminu nedeljom od 11 do 13 časova i podrazumeva paralelne programe KUSTOSKOG VOĐENJA (za odrasle) i RADIONICE ZA DECU (za uzrast 4-12 godina).

 

 


 

RADIONICA ZA DECU - FANTASTIČNE FORME: MASKA NARODA BAULE (11-13č)

Foto: Marko Todorović

Tematske radionice „Fantastične forme...“ osmišljene su da uvedu najmlađe posetioce Muzeja i buduće ljubitelje afričke umetnosti u osnovne stilske karakteristike nekih od najlepših primera zapadnoafričkih maski i skulptura koje su izložene na stalnoj postavci Muzeja.

Radionica „Fantastične forme: maska naroda Baule“ upoznaje mlade sa maskom Kple Kple naroda Baule u Obali Slonovače. Ova maska pripada ceremoniji „goli“ koja je vrlo često zabavnog karaktera.

Iako sveden, u pitanju je primer zapadnoafričke maske izrazite stilizacije i apstrakcije, koji služi kao izvrstan primer za upoznavanje dece sa nekim od osnovnih geometrijskih oblika koji se mogu koristiti u likovnom izrazu: krugom, trouglom, izlomljenom linijom... Ova maska, kao i mnoge druge iz tradicionalnog kompleksa zapadnoafričkih naroda nosi snažnu simboliku: lice maske kao krug – simbol sunca i izraženi rogovi koji su izvedeni od antilope ili bika.

Zajedno sa ostalim maska ceremonije „goli“, maska Kple Kple nošena je tokom plesova koji su deo celodnevnih svečanosti i njihova primarna uloga bila je da donese sreću zajednici. U tradicionalnom kontekstu masku Kple Kple nosili su uvek mladići, ali su uz igru zajedno sa plesačem pevali svi najmlađi pripadnici zajednice.

Vođena stručnim timom, deca u društvu svojih vršnjaka, kroz film i priču, crtež, slikanje, kolaž i različite kombinovane tehnike stvaralaštva, imaju priliku da naprave svoju masku kple kple.

* Cena karte po detetu je 150 dinara.

** Za radionicu nije potrebno prijavljivanje!

*** Mole se roditelji i staratelji da dođu na vreme kako bi deca u celosti ispratila jasno struktuiran i pripremljen program, i maksimalno iskoristila kreativan rad u Muzeju.

 


 

JAVNO VOĐENJE (Počinje u 11č)

Javna vođenja u okviru programa „Nedelja u MAU“ osmišljena su da izađu u susret najširoj muzejskoj publici i njihovim interesovanjima. Kustosi i stručnjaci u određenim oblastima afričke umetnosti i kulture, priređuju tematska vođenja fokusirajući se na različite segmente stalne postavke i (u tom trenutku) tematsku izložbu. Ukoliko niste ranije imali prilike da se detaljnije upoznate sa predmetima na stalnoj postavci, ili ako se posebno interesujete za tekuću izložbu u maloj sali Muzeja, ovaj termin je baš za vas!

*Cena karte za javno vođenje je 150 dinara.

**Javno vođenje je namenjeno odrasloj publici, ali je prikladno i za mlađe pojedince (13-18 godina).

 

JAVNA VOĐENJA: PRIČE SA STALNE POSTAVKE

Na stalnoj postavci Muzeja su izloženi neki od najlepših primeraka materijalne kulture naroda zapadne, i delom centralne, Afrike. Mladi stručnjaci koji su bili deo programa "Praktikum" (obuka za kustosku praksu) pripremili su interesantne priče o verovanjima, običajima, kao i svakodnevici, koji se prenose kroz masku, skulpturu, tkanine i druge predmete na stalnoj postavci. Svako donosi svoju struku – bilo da je to etnologija, istorija umetnosti, sociologija, arheologija, ili istorija – kao i sopstven kreativni doprinos pričanju interesantnih priča o izloženim predmetima. Vođenja su namenjena najširoj publici i interesovanjima, i približiće vam bogatstvo kreativnog izraza kao i religioznih praksi i ideja među tradicijama afričkih zajednica.

 

Nedelja, 14. januar, 11:00
ZNAČAJ KULTA PREDAKA KOD ZAPADNOAFRIČKIH NARODA

Svojom mističnošću i posebnošću, afrička religijska praksa predstavlja element koji je od davnina bio intrigantan ljudima širom sveta. Kult predaka je veoma izražen u celoj Africi i ovaj oblik poštovanja zauzima veoma važno mesto u gotovo svim obredima tradicionalne zajednice. Na stalnoj postavci Muzeja nalaze se kultne figure, kao i maske putem kojih su narodi (Dogon, Senufo, Bambara, Dan i Gere) komunicirali sa svojim precima, i sa kojima ćete se upoznati na ovom vođenju.

Vodi: Dragana Ćurčin, studentkinja osnovnih studija etnologije i antropologije

 

Nedelja, 21. januar, 11:00
VEROVANJA I RITUALI KOD NARODA ZAPADNE AFRIKE

U kolekcijama umetničkih i zanatskih predmeta naroda Dogon, Bamana, Baule i Senufo, mogu se naći vredni primerci maski i skulptura koji dolaze iz tradicionalnog verskog korpusa ovih naroda. Svaka maska i skulptura igrala je važnu ulogu u različitim ritualima. Kroz ovo vođenje upoznaćete se sa materijalnom kulturom naroda Dogon, Bamana, Baule i Senufo čiji se najlepši primerci nalaze na stalnoj postavci Muzeja.

Vodi: Dragan Mišković, kustos MAU

 

Nedelja, 28. januar, 11:00
UTICAJ UMETNOSTI ZAPADNE AFRIKE NA EVROPSKU MODERNU UMETNOST

Kakvo je stanje u evropskim umetničkim krugovima krajem 19. veka kada plodovi materijalne afričke kulture postaju dostupni široj evropskoj javnosti? Kakvo  interesovanje će  afričke maske, skulpture i tkanine izazvati kod slikara poput Matisa, Pikasa, Derena, Vlamenka...? Potražimo zajedno u stalnoj postavci Muzeja dela poput onih koja su bila značajna za stvaranje novih pravaca u umetnosti 20. veka.

Vodi: Marijana Štrubel, studentkinja osnovnih studija istorije umetnosti

 

Nedelja, 4. februar, 11:00
MITOVI I LEGENDE NARODA ZAPADNE AFRIKE

Kroz pričanje priča, upoznaćete se sa mitovima i legendama koji se vezuju za različite kulture Afrike, pre svega narode Dogon, Bambara, Ašanti i Senufo. Moći ćete da saznate koja su prvobitna bića šetala zemljom i na koji način su uticali na svoje potomke – ljude. Pozivamo vas na vođenje koje će pokazati na koji način mitovi i legende prožimaju afričku realnost i danas.

Vodi: Dušan Tošić, student osnovnih studija istorije (Praktikum)

 

Nedelja, 11. februar, 11:00
HUMANOST NEMA GRANICE – RAZUMEVANJE MORALNOSTI KOD AFRIČKIH NARODA

Neznanje neretko proizvodi nerazumevanje, strah i predrasude, kao i sklonost da umanjujemo vrednost onoga što ne poznajemo i ne razumemo. Ako želimo da premostimo predrasude koje imamo o kulturi, sistemu verovanja, umetnosti i načinu života afričkih naroda, potrebno je da razumemo ono što leži u osnovi, a to je filozofija. Kako bismo obogatili naše znanje o afričkoj filozofiji, posvetićemo se upoznavanju sa Ubuntu filozofijom i etičkim sistemom naroda Akan, šetnjom kroz stalnu postavku Muzeja.

Vodi: Aleksandra Knežević, studentkinja filozofije (Praktikum)

 

Nedelja, 18. februar, 11:00
OD ŽIVOTA DO SMRTI – RITUALI NARODA ZAPADNE AFRIKE

Tematsko vođenje kroz izložbu uvešće vas u tajanstveni svet rituala naroda zapadne Afrike, kao i ulogu muzike, plesa, maske i sklupture u njemu. Saznaćete da su rituali mnogo više od „muzike i plesa“ i da su glavna komunikaciona sredstva putem kojih se obeležavaju značajni događaji, kako u životu pojedinca, tako i u životu čitave zajednice. Dođite da šetnjom kroz stalnu postavku zajedno otkrijemo svet afričkih rituala i na kratko se osetimo njegovim delom.

Vodi: Maja Banović, studentkinja istorije (Praktikum)

 

Nedelja, 25. februar, 11:00
(POST)JUGOSLOVENSKI ŽIVOT MUZEJA AFRIČKE UMETNOSTI

Tito je Afriku proputovao uzduž i popreko, a beogradske ulice nosile su imena njenih kraljeva i revolucionara. Već četrdeset godina u ovom gradu, u ulici Andre Nikolića nalazi se Muzej afričke umetnosti. Za sve to vreme Muzej je, i kao arhitektonski objekat, ali i kao institucija, rastao, menjao se i prilagođavao novim kontekstima. Šetnjom kroz betonsko zdanje MAU i zeleni vrt koji ga okružuje, upoznajte Muzej kao mesto pomirenja i kompromisa, i saznajte više o ekonomskim, političkim i kulturnim promenama koje su tokom četrdeset godina oblikovale njegove rad i pojavnost.

Vodi: Sara Nikolić, studentkinja master studija etnologije i antropologije (Praktikum)

 

Nеdеlја, 4. mаrt, 11:00
TAJANSTVENA SNAGA AFRIČKE MASKE

Maska je neizostavni element u ritualima i ceremonijama afričkih zajednica. Zbog svoje magije i moći, članovi zajednice se odnose prema maski sa velikim poštovanjem, od fаzе njene izrade i čuvanja, do njеnоg „učešća“ u različitim ritualnim i socijalnim prilikama. Maskiran „igrаč“, uz pratnju muzičkih instrumenata i po utvrđenom ritmu, gubi svoj identitet i preobražava se u natprirodno biće koje omogućava komunikaciju između članova zajednice i duša predaka.

Vodi: Slađana Bilјić, studentkinja osnovnih studija arheologije (Praktikum) 

 

Nеdеlја, 11. mаrt, 11:00
SIMBOLI MOĆI KOD NARODA ZAPADNE AFRIKE

Kroz ovo tematsko vođenje ćemo saznati nešto o zakonima, ritualima, аli i upotrebnim i ukrasnim predmetima, i pokušati da uvidimo na koje se sve načine ovi elementi vezuju u jednu celinu – u narod sa svojim specifičnim obeležjima, mitologijom i umetnošću. Otklonivši predrasude, pronaći ćemo brojne sličnosti i razlike između „naših“ i „njihovih“ društvenih sistema, a pre svega istaći sve one istinski nam istovetne nijanse svakodnevnog života, malih i velikih, moćnih i nemoćnih lјudi, na kom god prostoru, i u kom god vremenu se našli.

Vodi: Sofija Dakić, studentkinja osnovnih studija sociologije (Praktikum)

 

Nеdеlја, 18. mаrt, 11:00
ZOOMORFNI MOTIVI I NјIHOVA SIMBOLIKA U ZAPADNOAFRIČKOJ UMETNOSTI

Kоd brојnih nаrоdа zаpаdnе Аfrikе, živоtinjе su zаuzimаlе klјučnо mеstо u mitologiji, legendаmа i rituаlimа. Sа stаlnоm pоstаvkоm Мuzеја ćеmо sе upоznаti prеpоznаvаnjеm zооmоrfnih (živоtinjskih) mоtivа u dеlimа nаrоdа Dоgоn, Bаmbаrа, Sеnufo, Bаulе, Dаn i Gеrе, čiје skulpturе i mаskе u drvеtu dоminirајu pоstаvkоm. Uz priču o životinjama ćemo dosta naučiti o samim lјudima i načinu nа kојi oni vide svet koji ih okružuje.

Vodi: Nastasija Radovanović, studentkinja osnovnih studija arheologije (Praktikum)

 

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Časopis Muzeja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

MAU preporučuje


MAU је član   Balkan Museum Network

Grb Beograda

Muzej afričke umetnosti je pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda – Sekretarijata za kulturu

Prijatelji Muzeja

Savski venac

Božidarac


Pristupna rampa


The Betst bookmaker bet365 Review
How to register at bookamkersHere