Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

JAVNA VOĐENJA KROZ IZLOŽBU
„ČOVEK NE MOŽE OPSTATI SAM...“
(Muzej afričke umetnosti, 1977-2017)

vođenja pred zatvaranje

U poslednjem mesecu trajanja izložbe povodom obeležavanja 40 godina Muzeja (1977-2017): Čovek ne može opstati sam... pripremljena su tematska vođenja autorki izložbe, pojedinih istraživača na projektu, kao i autora tekstova u pratećoj monografiji. Kroz ovu seriju javnih vođenja osvrnućemo se na arhitekturu zgrade i odnos eksterijera sa unutrašnjim sadržajima, značaj razvijanja diplomatskih odnosa koji su bili ključni za proširivanje zbirki Muzeja od osnivačkih dana, kao i autobiografske podatke o diplomatama i kulturnim radnicima Vedi Zagorac i Zdravku Pečaru, na osnovu do sada neizlagane arhive osnivača Muzeja. Koncept koji su autorke izložbe, dr Ana Sladojević i Emilia Epštajn razvile, ima za cilj re-konceptualizaciju Muzeja, odnosno razbijanje utvrđenih i zastarelih obrazaca i programskih politika, upravo kroz proces istorizacije i oslanjanje na neke od prvih ideja i vrednosti koji su igrali ključnu ulogu u „jugoslovenskom“ i „nesvrstanom“ okviru u kojem je Muzej stvoren.

 


 

Četvrtak, 1. februar 2018. u 18č
TRANSFORMACIJE MUZEJSKOG NARATIVA

Formiran i otvoren za javnost u vreme kada je Pokret nesvrstanih bio veoma značajan za međunarodno pozicioniranje socijalističke Jugoslavije, Muzej afričke umetnosti je na određeni način shavatan kao upliv međunarodne politike na kulturnu scenu Beograda pa i Jugoslavije. Trajanje Muzeja kroz vremena u kojima su se politički i društveni okviri veoma menjali pokazuje kako su se muzejski narativi menjali, koje su odlike stavljane u prvi plan, a koje su smatrane nepopularnim ili nebitnim. Tekuća izložba, Nyimpa kor ndzidzi. Čovek ne može opstati sam. (Re)konceptualizacija Muzeja afričke umetnosti - zbirke Vede i dr Zdravka Pečara, upravo se bavi slojevitošću ovih narativa, kroz njihovo preispitivanje uspostavljajući nove modele valorizacije muzejskog sadržaja.

Kroz izložbu vodi dr Ana Sladojević, teoretičarka umetnosti

 


 

Četvrtak, 8. februar 2018. u 18č
BETON, STAKLO I TRAVA: KRATKA ISTORIJA ZGRADE MAU

Beogradski muzeji često su 'smešteni' u objekte koji nisu projektovani i građeni za njihove potrebe. Muzej afričke umetnosti u Beogradu jedan je od retkih koji odstupa od takve prakse. Prvobitna zgrada Muzeja je u vreme osnivanja (sedamdesetih godina prošlog veka) u štampi nazivana „betonskim paviljonom“, a tokom četrdeset godina doživela je nekoliko transformacija i proširenja koji su poput slojeva upisani u istoriju ove zgrade. Arhitektura MAU se upravo može čitati u brojnim slojevima koji su se tokom godina postepeno realizovali i ostavili prepoznatljiv vizuelni trag u njegovoj spoljašnjoj i unutaršnjoj (re)konstrukciji.

Kroz izložbu vodi Ana Knežević, istoričarka umetnosti

 


 

Četvrtak, 15. februar 2018. u 18č
RASPAKIVANJE ARHIVA VEDE ZAGORAC I ZDRAVKA PEČARA

Deo izložbe koji nosi poseban tematski podnaslov Raspakivanje arhiva Vede Zagorac i Zdravka Pečara, postavljen je u posebnom segmentu, maloj sali Muzeja. Brojne fotografije i zapisi koji su u istraživačkom radu ponovo otkriveni, predstavljeni su po prvi put. Upoznavanjem sa ličnim biografijama Vede Zagorac i Zdravka Pečara – bračnog para koji je 1977. doveo do otvaranja MAU u Beogradu – kao i društvenim radom, odnosno idealima koji su bili slika vremena u kojem su živeli, postaju jasniji razlozi koji stoje iza osnivanja jedne tako jedinstvene institucije kakav je Muzej afričke umetnosti u Beogradu. Takođe, vođenje će se fokusirati na „alžirski“ period opredmećen kroz vredne arhivske materijale i fotografije sa terena, koji postavljaju Vedu Zagorac i Zdravka Pečara u sam centar jednog od najkrvavijih borbi za nezavisnost u 20. veku: Alžirskom revolucijom (1954-1962)

Kroz izložbu vode Nemanja Radonjić, istoričar/dokatorand i Emilia Epštajn, kustoskinja MAU

 


 

Četvrtak, 22. februar 2018. u 18č
TRAGOVI SEĆANJA: DAROVI MUZEJU AFRIČKE UMETNOSTI 

Približno polovinu predmeta u zbirkama MAU čine pokloni. Bilo kao filantropski gestovi, diplomatski izrazi prijateljstva ili vidovi kulturne saradnje, oni predstavljaju autentične materijalne tragove istorije rada Muzeja i poštovanja afričkog stvaralaštva. Tokom ovog tematskog kustoskog vođenja saznajte koje znamenite ličnosti Afrike su posećivale i darivale Muzej, susretnite se izbliza sa prikazanim darovima iz muzejske riznice, i otkrijte zanimljive pojedinosti o afričkim putovanjima domaćih darodavaca.

Kroz izložbu vodi Aleksandra Prodanović Bojović, viši kustos

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Časopis Muzeja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

MAU preporučuje


MAU је član   Balkan Museum Network

Grb Beograda

Muzej afričke umetnosti je pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda – Sekretarijata za kulturu

Prijatelji Muzeja

Savski venac

Božidarac


Pristupna rampa