Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

Četvrtak, 18. oktobar 2018. godine, u 19 časova

otvaranje izložbe

PODELJENI SVETOVI
Samostalna izložba Masinise Selmanija

Obećanje #5, 2018, grafitna olovka
i bojica na papiru, 49 x 63 cm.
Galerija An-Sara Benišu.
Foto: vlasništvo autora M.S.

Izložbu otvaraju ambasador Francuske, Nj. E. Frederik Mondoloni i član Gradskog veća zadužen za kulturu, prof. dr Fadilj Eminović

Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14

Masinisa Selmani pronalazi inspiraciju u društveno-političkim problemima, preuzimajući ih iz novinskih isečaka koje godinama sakuplja. Kroz jukstapoziciju i konfrontaciju, bez očigledne logičke povezanosti između elemenata koje je preuzeo iz stvarnog života, Selmani stvara enigmatične i nejasne scene, naglašavajući ironičan, čak i tragičan karakter apsurdnih i čudnih situacija koje crta. Eksperimentalnim pristupom crtežu i animaciji, Masinisa Selmani daje dokumentarnu dimenziju svojoj crtačkoj praksi, poigravajući se granicom između stvarnog i nestvarnog, komedije i tragedije, koje su tipične za njegov rad.

Na izložbi „Podeljeni svetovi” u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu biće prikazano trinaest crteža iz šest serija: „Prepravljivo”, „Ispitivanje spoljašnjosti”, „Promenljivi”, „Makete”, „Moody’s” i „Obećanja”, kao i dva pojedinačna rada: „Interval” i „Bez naslova br. 3”, 2018. Pored crteža, izložene su i dve animacije „Moguća sećanja. Izmena br. 1” i jedna animacija bez naslova.

Masinisa Selmani živi i radi na relaciji Alžir–Francuska. Nakon studija informatike u rodnoj zemlji, primljen je u Školu lepih umetnosti u Turu. Pored učešća na brojnim grupnim izložbama, samostalno je izlagao kako u Francuskoj, tako i u svetu. Dobitnik je nagrada „Art [ ] Collector” i „SAM Art Projects”. Izlagao je na prvom Trijenalu u Vandomu, bijenalima u Dakaru i Lionu, kao i u pariskoj Palati „Tokio”. Selmanijev rad dobio je posebnu pohvalu žirija na 56. Bijenalu u Veneciji 2015. godine.

Kustos izložbe: Ivana Vojt (MAU)

Asistent kustosa: Ana Knežević (MAU)

Grafički dizajn: Filip Anđić

 


 

Prateći programi uz izložbu

 

Petak, 19. oktobar 2018, u 18:00

PREISPITIVANJE MEDIJSKE MAŠINERIJE KAO SAVREMENA UMETNIČKA TENDENCIJA

Razgovor sa umetnikom Masinisom Selmanijem i Boškom Prostranom, članom umetničkog dua Doplgenger

Razgovor moderira: Ana Knežević, istoričarka umetnosti (MAU)

Ulaz besplatan

*Razgovor se vodi engleskom jeziku

Medijska mašinerija primarni je fokus u opusu Masinise Selmanija, ali i beogradskog dua Doplgenger, koji oni preispituju različitim umetničkim medijima. Dok radovi Selmanija postupkom reprodukcije i jukstapozicije novinskih fotografija otkrivaju dvostruko dejstvo medija na čoveka 21. veka - koji je „istovremeno skrhan i izmišljen od strane medijske mašinerijeˮ, umetnički duo Doplgenger ponovnim čitanjem slika u „kontekstu medijske mašinerijeˮ preispituje medijski narativ i uticaj koji ovaj jezik ima na posmatrače.

Njihovo zajedničko idejno polazište ostvaruje se postupkom aprorpijacije – žurnalističkih fotografija ili TV/ filmskih inserata, čime ovi umetnici nemaju nameru da realnost prikažu, već da analiziraju slike koje tu realnost generišu, kao i naš doživljaj tih slika. Tokom susreta sa umetnicima Masinisom Selmanijem i Boškom Prostranom razgovaraćemo o preispitivanju medijske mašinerije kao vidu savremene umetničke tendencije, o postupcima montaže kojima se u svom radu ovi umetnici služe, kao i o tragično-komičnim elementima njihovih dela koji pozivaju posmatrače na reakciju i pogled sa druge strane ekrana/novinskog lista.

Masinisa Selmani, alžirski umetnik koji živi u Francuskoj, eksperimentiše u formi crteža ekstremne jednostavnosti koje čine montaže slika i crteža, ili kratke animacije pune humora, ironije, pa čak i osećaja revolta. Selmanijeva dela otkrivaju ambivalentnost znakova i vode njihovu jukstapoziciju do apsurda. Teme njegovih radova najčešće imaju izvorište u političkim i društvenim vestima i novinskim fotografijama. Selmanijev rad dobio je posebnu pohvalu žirija na 56. Bijenalu u Veniciji 2015. godine, a pored učešća na brojnim grupnim izložbama, samostalno je izlagao kako u Francuskoj, tako i u svetu. Dobitnik je nagrada „Art [ ] Collector” i „SAM Art Projectsˮ.

Masinisa Selmani: Interval

 

Doplgenger je umetnički duo iz Beograda koga čine Isidora Ilić i Boško Prostran. Bave se filmskom/video umetnošću, istraživanjem, pisanjem i kustoskim radom. Njihov rad fokusiran je na odnos između umetnosti i politike kroz istraživanje režima pokretnih slika i načina njihove recepcije. Oni dekonstruišu filmski medijum, jezik i strukturu teksta kako bi otkrili načine na koje umetnost/pokretne slike učestvuju u kreiranju političke realnosti. Iako je njihov glavni medij pokretna slika, takođe realizuju svoj rad u formi teksta, instalacija, performansa, predavanja i diskusija. Radovi umetničkog dua Doplgenger prikazani su na brojnim međunarodnim izložbama i festivalima, a 2015. godine nagrađeni su „Politikinom nagradomˮ za najbolju izložbu.

Umetnički duo Doplgenger

 

Subota, 20. oktobar 2018, 12:00 (podne)

JAVNO VOĐENJE MASINISE SELMANIJA KROZ IZLOŽBU „PODELJENI SVETOVIˮ

Ulaz besplatan

*Vođenje je na engleskom jeziku

 

Realizaciju izložbe i kataloga omogućili:

 

 


 

Preuzmite pozivnicu:

 


 

Preuzmite plakat:

 

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Pristupna rampa

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva