Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

Četvrtak, 18. oktobar 2018. godine, u 19 časova

otvaranje izložbe

PODELJENI SVETOVI
Samostalna izložba Masinise Selmanija

Obećanje #5, 2018, grafitna olovka
i bojica na papiru, 49 x 63 cm.
Galerija An-Sara Benišu.
Foto: vlasništvo autora M.S.

Izložbu otvaraju ambasador Francuske, Nj. E. Frederik Mondoloni i član Gradskog veća zadužen za kulturu, prof. dr Fadilj Eminović

Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14

Masinisa Selmani pronalazi inspiraciju u društveno-političkim problemima, preuzimajući ih iz novinskih isečaka koje godinama sakuplja. Kroz jukstapoziciju i konfrontaciju, bez očigledne logičke povezanosti između elemenata koje je preuzeo iz stvarnog života, Selmani stvara enigmatične i nejasne scene, naglašavajući ironičan, čak i tragičan karakter apsurdnih i čudnih situacija koje crta. Eksperimentalnim pristupom crtežu i animaciji, Masinisa Selmani daje dokumentarnu dimenziju svojoj crtačkoj praksi, poigravajući se granicom između stvarnog i nestvarnog, komedije i tragedije, koje su tipične za njegov rad.

Na izložbi „Podeljeni svetovi” u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu biće prikazano trinaest crteža iz šest serija: „Prepravljivo”, „Ispitivanje spoljašnjosti”, „Promenljivi”, „Makete”, „Moody’s” i „Obećanja”, kao i dva pojedinačna rada: „Interval” i „Bez naslova br. 3”, 2018. Pored crteža, izložene su i dve animacije „Moguća sećanja. Izmena br. 1” i jedna animacija bez naslova.

Masinisa Selmani živi i radi na relaciji Alžir–Francuska. Nakon studija informatike u rodnoj zemlji, primljen je u Školu lepih umetnosti u Turu. Pored učešća na brojnim grupnim izložbama, samostalno je izlagao kako u Francuskoj, tako i u svetu. Dobitnik je nagrada „Art [ ] Collector” i „SAM Art Projects”. Izlagao je na prvom Trijenalu u Vandomu, bijenalima u Dakaru i Lionu, kao i u pariskoj Palati „Tokio”. Selmanijev rad dobio je posebnu pohvalu žirija na 56. Bijenalu u Veneciji 2015. godine.

Kustos izložbe: Ivana Vojt (MAU)

Asistent kustosa: Ana Knežević (MAU)

Grafički dizajn: Filip Anđić

 


 

Prateći programi uz izložbu

 

Petak, 19. oktobar 2018, u 18:00

PREISPITIVANJE MEDIJSKE MAŠINERIJE KAO SAVREMENA UMETNIČKA TENDENCIJA

Razgovor sa umetnikom Masinisom Selmanijem i Boškom Prostranom, članom umetničkog dua Doplgenger

Razgovor moderira: Ana Knežević, istoričarka umetnosti (MAU)

Ulaz besplatan

*Razgovor se vodi engleskom jeziku

Medijska mašinerija primarni je fokus u opusu Masinise Selmanija, ali i beogradskog dua Doplgenger, koji oni preispituju različitim umetničkim medijima. Dok radovi Selmanija postupkom reprodukcije i jukstapozicije novinskih fotografija otkrivaju dvostruko dejstvo medija na čoveka 21. veka - koji je „istovremeno skrhan i izmišljen od strane medijske mašinerijeˮ, umetnički duo Doplgenger ponovnim čitanjem slika u „kontekstu medijske mašinerijeˮ preispituje medijski narativ i uticaj koji ovaj jezik ima na posmatrače.

Njihovo zajedničko idejno polazište ostvaruje se postupkom aprorpijacije – žurnalističkih fotografija ili TV/ filmskih inserata, čime ovi umetnici nemaju nameru da realnost prikažu, već da analiziraju slike koje tu realnost generišu, kao i naš doživljaj tih slika. Tokom susreta sa umetnicima Masinisom Selmanijem i Boškom Prostranom razgovaraćemo o preispitivanju medijske mašinerije kao vidu savremene umetničke tendencije, o postupcima montaže kojima se u svom radu ovi umetnici služe, kao i o tragično-komičnim elementima njihovih dela koji pozivaju posmatrače na reakciju i pogled sa druge strane ekrana/novinskog lista.

Masinisa Selmani, alžirski umetnik koji živi u Francuskoj, eksperimentiše u formi crteža ekstremne jednostavnosti koje čine montaže slika i crteža, ili kratke animacije pune humora, ironije, pa čak i osećaja revolta. Selmanijeva dela otkrivaju ambivalentnost znakova i vode njihovu jukstapoziciju do apsurda. Teme njegovih radova najčešće imaju izvorište u političkim i društvenim vestima i novinskim fotografijama. Selmanijev rad dobio je posebnu pohvalu žirija na 56. Bijenalu u Veniciji 2015. godine, a pored učešća na brojnim grupnim izložbama, samostalno je izlagao kako u Francuskoj, tako i u svetu. Dobitnik je nagrada „Art [ ] Collector” i „SAM Art Projectsˮ.

Masinisa Selmani: Interval

 

Doplgenger je umetnički duo iz Beograda koga čine Isidora Ilić i Boško Prostran. Bave se filmskom/video umetnošću, istraživanjem, pisanjem i kustoskim radom. Njihov rad fokusiran je na odnos između umetnosti i politike kroz istraživanje režima pokretnih slika i načina njihove recepcije. Oni dekonstruišu filmski medijum, jezik i strukturu teksta kako bi otkrili načine na koje umetnost/pokretne slike učestvuju u kreiranju političke realnosti. Iako je njihov glavni medij pokretna slika, takođe realizuju svoj rad u formi teksta, instalacija, performansa, predavanja i diskusija. Radovi umetničkog dua Doplgenger prikazani su na brojnim međunarodnim izložbama i festivalima, a 2015. godine nagrađeni su „Politikinom nagradomˮ za najbolju izložbu.

Umetnički duo Doplgenger

 

Subota, 20. oktobar 2018, 12:00 (podne)

JAVNO VOĐENJE MASINISE SELMANIJA KROZ IZLOŽBU „PODELJENI SVETOVIˮ

Ulaz besplatan

*Vođenje je na engleskom jeziku

 

Realizaciju izložbe i kataloga omogućili:

 

 


 

Preuzmite pozivnicu:

 


 

Preuzmite plakat:

 

 

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Časopis Muzeja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

MAU preporučuje


MAU је član   Balkan Museum Network

Grb Beograda

Muzej afričke umetnosti je pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda – Sekretarijata za kulturu

Prijatelji Muzeja

Savski venac

Božidarac


Pristupna rampa


The Betst bookmaker bet365 Review
How to register at bookamkersHere