Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

Ponedeljak, 17. jun, 19.00
Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“ - Dom kulture „Studentski grad"

Egiptologija danas: U susret jubileju

Egiptologija danas: U susret jubileju - predavanje (DKSG)Predavač: Nenad Marković, istoričar / saradnik Muzeja afričke umetnosti

Egiptologija nastaje kao zasebna naučna disciplina 1822. godine objavljivanjem prve sveobuhvatnije gramatike staroegipatskog jezika. Godine 1922. dolazi do otkrića koje će joj doneti svetsku slavu. Stoga se postavlja pitanje: šta možemo očekivati 2022. godine?

Osnovni cilj ovog predavanja jeste sagledavanje uloge koju je egiptologija imala u široj popularizaciji izučavanja prošlosti i njen razvojni put između kolekcionarstva, muzeja, univerziteta i različitih medija.

O predavaču:

Nenad Marković diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a trenutno je doktorand na Češkom institutu za egiptologiju Karlovog univerziteta u Pragu. Održao je brojna predavanja, po pozivu, širom Evrope i objavio radove u prestižnim naučnim izdanjima. Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada, deo je arheološkog tima koji iskopava u Abusiru kod Kaira i sproveo je istraživanja u najznačajnijim svetskim muzejima. Njegova naučna interesovanja usmerena su ka društvenoj, intelektualnoj i kulturnoj istoriji drevnog Egipta i Bliskog istoka, sa posebnim zanimanjem za doba prvog milenijuma pre nove ere, grčko-rimski Egipat, epigrafiku, papirologiju, percepciju i recepciju Egipta.

 

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Časopis Muzeja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

MAU preporučuje


MAU је član   Balkan Museum Network

Grb Beograda

Muzej afričke umetnosti je pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda – Sekretarijata za kulturu

Prijatelji Muzeja

Savski venac

Božidarac


Pristupna rampa