Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

Prateći programi umetničke intervencije na stalnoj postavci MAU
„Nezaštićeni svedok br.1: Afrodizijak“

NEZAŠTIĆENI SVEDOK BR. 1: AFRODIZIJAK Intervencija na stalnoj postavci MAUNezaštićeni svedok br.1: Afrodizijak je istraživački projekat tri institucije - Muzeja afričke umetnosti, Fakulteta likovnih umetnosti i Filozofskog fakulteta/Centra za muzeologiju i heritologiju, koji realizuju dve kustoskinje - Jelena Spaić i Ana Knežević, jedan stručni konsultant - prof. dr Milan Popadić i osam umetnika - Milica Rakić, Ana Adamović, Irena Kelečević, Ana Vujović, Ivana Ivković, Siniša Ilić, Milica Josimov i Saša Tkačenko.

U okviru pratećih programa u novembru govorimo o konceptu umetničke intervencije, Muzeju afričke umetnosti kao prvoj studiji slučaja, izabranoj u okviru šireg projekta Nezaštićeni svedok. Kustoskinje Jelena Spaić i Ana Knežević govoriće o istoriji sličnih projekata realizovanih na stalnoj postavci MAU, kao i o umetničkim praksama koje razvijaju kreativan dijalog sa institucijama kulture. U okviru prvog novembarskog vođenja, 17.11. od 11 časova možete saznati više i o procesu rada, specifičnosti postavke i načinu na koji umetnički radovi komuniciraju sa pozicijom Muzeja afričke umetnosti nekad i sad. Specijalni gosti drugog vođenja, 24. novembra od 11 časova su umetnici-autori radova koji će publici predstaviti svoju ličnu perspektivu saradnje sa MAU i mesto ovih intervencija u okviru njihovih opusa i poetika.

Intervencija traje do 22. decembra, a informacije o ostalim pratećim programima koji podrazumevaju promociju izložbenog kataloga i finisaž Nezaštićenog svedoka br.1: Afrodizijak očekujte uskoro!

 

Raspored pratećih programa

Stručna vođenja

Više o procesu rada, značenju umetničkih intervencija i konceptu izložbe saznajte tokom dva vođenja u novembru:

Nedelja, 17. novembar, 11:00, kroz intervenciju vode kustoskinje Jelena Spaić i Ana Knežević.

Ulaz se plaća. Više informacija na stranici „Nedelja u MAU“.

 


 

Nedelja, 24. novembar, 11:00, specijalni gosti vođenja su i umetnici-autori radova.

Ulaz se plaća. Više informacija na stranici „Nedelja u MAU“.

 


 

Nedelja, 17. i 24. novembar, 11:00

Veksilologija u MAU: mapiranje Afrike – radionica za decu i mlade (uzrast: 7+)

Veksilologija u MAUU skladu sa idejama koje je nigerijski muzičar Fela Kuti svojom muzikom predstavljao, učimo o oslobođenju i nezavisnosti afričkih zemalja, pomno prateći mapu afričkog kontinenta i upoznajući veksilologiju – nauku o zastavama.

Kombinujući poznavanje istorije i geografije, igru memorije i kreativni rad mladi posetioci proučavaće afričke državne granice i zastave.

Poput pravih veksilologa, nakon mapiranja Afrike – postavljanja afričkih zastava u odgovarajuće državne granice, oni će imati priliku da upotrebom papira i bojica izrade svoju zastavu po želji.

Ulaz se plaća. Više informacija na stranici „Nedelja u MAU“.

 

 


 

O izložbi

Nezaštićeni svedok zamišljen je kao niz umetničkih intervencija u prostoru muzeja. Naslov referira na muzejski predmet - dobro čuvanu supstancu koja pamti i koja je ovom akcijom napadnuta, izložena umetničkoj reinvenciji i rekontekstualizaciji. Muzejski predmet, tako, postaje svedok koji se u velikoj meri oslobađa institucionalne (ali ne i konzervatorske) zaštite, i kroz (pre)ispitivanje saopštava nove dimenzije svedočanstvenosti koje dolaze iz samog memorijskog jezgra predmeta, ali i šireg konteksta u kome on nastaje - institucije, muzeja, istorije, procesa muzealizacije, savremene interpretacije.

Prvi Nezaštićeni svedok interpoliran je u prostorima stalne postavke Muzeja afričke umetnosti – zbirke Vede i dr Zdravka Pečara (MAU). Afrodizijak kao podnaslov vezan je za istoimeni revolucionarni album Fele Kutija i početke afrobita. Ceo koncept postavke može se tumačiti na muzičkoj razini (pored pomenutog Kutija, tu je i pesma Public Witness Program benda Fugazi sa albuma iz 1993. godine) političko-umetničkih vizija pomenutih aktera, ali i u okviru fenomena institucionalne kritike koja prerasta u institucionalni šik.

Izložba je realizovana kao vizibilni dijaloški proces i interakcija dela savremene umetnosti sa specifičnostima stalne postavke MAU. Intervencija osam beogradskih umetnika na stalnoj postavci MAU otvara specifične prostore međustanja u kojima se preispituju pozicije posmatranja slike drugog/drugosti: afričkog kontinenta kroz ideograme safarija, siromaštva, seks turizma, tradicionalnih religioznih obreda; muzeja kao mesta višestrukosti; mape sveta kao nestalnog geopolitičkog konstrukta; odnosa SFRJ i afričkih zemalja u okviru Pokreta nesvrstanih, itd.

Foto: Ivan Zupanc

Kreativnom intervencijom umetnici stvaraju prolaz između čina reprezentacije (stalne postavke MAU, istorije muzeja i njegovog postojanja u savremenom trenutku i zajednice u kojoj on funkcioniše) i reinterpretacije (umetničke akcije kao refleksije, identifikacije, rekontekstualizacije, mimikrije) dovodeći nas do novog čitanja kroz nove odnose i simbolične međuprostore stalne postavke.

 

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Časopis Muzeja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

MAU preporučuje


MAU је član   Balkan Museum Network

Grb Beograda

Muzej afričke umetnosti je pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda – Sekretarijata za kulturu

Prijatelji Muzeja

Savski venac

Božidarac


Pristupna rampa