Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji


 

ŠETNJE „KULTURNA BAŠTINA TOPČIDERA“ – svake poslednje subote u mesecu

„Kulturna baština Topčidera” nastavlja sa aktivnim istraživanjem neposrednog okruženja Muzeja afričke umetnosti.

Kulturna baština TopčideraBrojne vile, letnjikovci, umetnički ateljei, ali i ustanove kulture nalaze se u ovom delu Beograda. „Kulturna baština Topčidera” kao specifičan i jedinstven primer međuinstitucionalne saradnje već dve godine predstavlja raznoliko nasleđe Topčidera.

Tokom prijatne šetnje kroz ovu „gradsku oazu” možete upoznati neke od sledećih objekata: Muzej afričke umetnosti, Kuću kralja Petra, Kuću legata – Legat Petra Lubarde, Arhiv Jugoslavije, Javni akvarijum i tropikarijum Beograd, Vespa muzej Srbija, Kuću Olge Jančić. Kako su protekle prethodne šetnje pogledajte na ovom linku.

Sa vama šetaju i pričaju istoričarke umetnosti Ana Knežević, kustoskinja Muzeja afričke umetnosti, i Ivana Zatežić, saradnica Kuće legata.

Pozivamo vas da nam se pridružite u šetnji i istraživanju kulturne baštine Topčidera!

 

TERMINI NAREDNIH ŠETNJI:

 

25. januar 2020. od 11 časova

Kulturna baština Topčidera - januar 2020.Tura: Muzej afričke umetnosti, Kuća kralja Petra i Kuća legata – Legat Petra Lubarde

Mesto i vreme okupljanja: Muzej afričke umetnosti u 11 časova

Kako učestvovati: kupovinom ulaznica po ceni od 500 dinara u Muzeju afričke umetnosti pred početak šetnje.

Važno: Broj mesta je ograničen tako da ste u obavezi da se prijavite slanjem prijave (ime i prezime) na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trajanje šetnje: oko 170 minuta

Tema šetnje: tokom ove šetnje razgovaramo o osnivačima Muzeja afričke umetnosti, Vedi Zagorac i dr Zdravku Pečaru i njegovoj lovačkoj zbirci, o životu kralja Petra u senjačkoj vili i nekadašnjoj privatnoj vili u koju se doselio čuveni slikar i u njoj stvorio brojna umetnička dela.

 


 

29. februar 2020. od 11 časova

Kulturna baština Topčidera - februar 2020.Tura: Muzej afričke umetnosti, Kuća kralja Petra i Vespa muzej Srbija

Mesto i vreme okupljanja: okupljanje u Muzeju afričke umetnosti u 11 časova;

Kako učestvovati: kupovinom ulaznica po ceni od 500 dinara u Muzeju afričke umetnosti, pre početka šetnje.

Važno: Broj mesta je ograničen tako da ste u obavezi da se prijavite slanjem podataka (ime i prezime, broj osoba koje će učestvovati u šetnji) na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trajanje šetnje: oko 170 minuta

Tema šetnje: tokom ove šetnje razgovaramo o tematskim izložbama i stalnoj postavci MAU, zatim o dinamičnoj istoriji Kuće kralja Petra i načinu na koji je ovaj kralj poslednje godine svog života proveo u njoj, kao i o jedinstvenoj kolekciji vespi u Vespa muzeju Srbija, njihovoj istoriji, različitim modelima i čuvenim beogradskim vesparošima.

 


 

28. mart 2020. od 11 časova

Kulturna baština Topčidera - mart 2020.Tura: Muzej afričke umetnosti, Kuća Olge Jančić i Legat Petra Lubarde

Mesto i vreme okupljanja: Muzej afričke umetnosti u 11 časova

Kako učestvovati: kupovinom ulaznica po ceni od 500 dinara u Muzeju afričke umetnosti, pre početka šetnje.

Važno: Broj mesta je ograničen tako da ste u obavezi da se prijavite slanjem podataka (ime i prezime, broj osoba koje će učestvovati u šetnji) na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trajanje šetnje: oko 170 minuta

Tema šetnje: Posebnu pažnju tokom ove šetnje posvetićemo umetničkim ateljeima, počev od onog koji su koristili umetnici Moša Pijade, Zora Petrović i Boško Karanović, a koji je danas mala izložbena sala Muzeja afričke umetnosti, zatim Olge Jančić, čuvene skulptorke koja je, pored ateljea u svom domu stvarala i u nedalekoj Majstorskoj radionici Tome Rosandića, kao i ateljeu i domu Petra Lubarde u kome je ovaj umetnik slikao na monumentalnim platnima, ali i izrađivao skice na ulaznim vratima ateljea.

 


 

Za dodatne informacije, zakazivanje posebnog termina ili vođenje na engleskom jeziku pišite na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

POSEBNA PONUDA: „ŠETNJA PO MERI”

Nudimo mogućnost organizovanja šetnje koja bi uključila obilazak tri od navedenih sedam lokacija: Muzej afričke umetnosti, Kuća kralja Petra, Kuća legata – Legat Petra Lubarde, Arhiv Jugoslavije, Javni akvarijum i tropikarijum Beograd, Kuća Olge Jančić i Vespa muzej Srbija, po vašoj želji. U tom slučaju, potrebno je formirati grupu i kontaktirati nas na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. najkasnije 3 dana pre organizovane šetnje.

Cena ulaznice za šetnju sa deset i više učesnika je 500 dinara po osobi.

Cena za šetnju sa manje od 10 učesnika je 5000 dinara ukupno.

*Važna napomena: „Kulturna baština Topčidera” je poseban program međuinstitucionalne saradnje i nismo u mogućnosti da izađemo u susret olakšicama koje se ostvaruju putem „Seniorˮ kartica, ICOM članskih karata, studentskog indeksa, i sl.

 

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Grb Beograda

Muzej afričke umetnosti je pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda – Sekretarijata za kulturu

Prijatelj Muzeja

Savski venac


Pristupna rampa