Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

Dani evropske baštine 2022.

Dani evropske baštineOdrživo nasleđe – čuvanje prošlosti za buduće generacije

Tema Dana evropske baštine 2022. godine je čuvanje prošlosti za buduće generacije putem održivog nasleđa i programi Muzeja afričke umetnosti oblikovani su upravo oko ideje međugeneracijskog susretanja i razmene znanja i kreativnosti.

Upravo kroz kulturno nasleđe i materijalnu kulturu koju baštini, Muzej teži da približi određene umetničke i kulturološke fenomene afričkog kontinenta, kako iz prošlosti tako i sa osvrtom na sadašnjost.

Razmišljajući o tome kako na najbolji način da u okviru Dana evropske baštine informišemo javnost o afričkom kulturnom nasleđu koje je kroz stalnu postavku, ali i određene zbrike, predstavljeno našim Muzejem, pripremili smo tematske edukativne programe sa radionicama koje povezuju decu i odrasle kroz zajedničko upoznavanje sa primercima afričke umetnosti na stalnoj postavci, predavanje i javnu diskusiju koja istražuje autohtona znanja i održivi razvoj u Africi danas, kao i turu koja ovaj Muzej vezuje za neke druge dragulje kulturnog nasleđa Topčiderskog brda.

Programi koji su deo manifestacije Dani evropske baštine i koji se održavaju u Muzeju su besplatni.

 


 

PROGRAM MANIFESTACIJE DANI EVROPSKE BAŠTINE

 

Subota, 24. septembar u 11 časova

KULTURNA BAŠTINA TOPČIDERA - SVA MESTA POPUNJENA!

Šetalačka tura

Kulturna baština TopčideraKao program koji je započet 2017. godine u okviru manifestacije Dani evropske baštine, šetnja „Kulturna baština Topčidera“ se i ove godine održava tokom poslednje subote u septembru, 24. septembra u 11 časova.

Okupljanje je u Muzeju afričke umetnosti (Andre Nikolića 14), u kome obilazimo stalnu postavku i novu izložbu „Antikolonijalni muzej”. Nakon MAU, šetamo kroz istoriju i dinamični život Kuće kralja Petra, i turu završavamo u Legatu Petra Lubarde i pričom o njegovom inspirativnom životu i umetničkim delima.

Sa vama šetaju i pričaju istoričarke umetnosti Ana Knežević i Ivana Zatežić.

Sva mesta za ovu turu su popunjena! Prijavite se za oktobarsku šetnju na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Ponesite dobro raspoloženje, i pridružite nam se tokom ove šetnje kroz zelenu oazu Beograda!

 


 

Nedelja, 25. septembar, u 11 i u 13 časova

Edukativni programi sa radionicama

Dva vezana programa – sa početkom u 11 i 13 časova – osmišljena su tako da povezuju najširi aditorijum – decu i odrasle kroz zajedničko upoznavanje sa primercima afričke umetnosti na stalnoj postavci i zajedničkim kreativnim radionicama. Program je namenjen svim uzrastima (deci sa roditeljima i starateljima).

 

Od 11.00 do 12.30

SLIKOVITE PRIČE – RECIKLIRAJ I ZABAVI SE

Pripovedanje izabranih priča o životinjama i radionica izrade figura od reciklažnih materijala

Radionica: Slikovite priče - recikliraj i zabavi seMuzeji kao čuvari materijalnog kulturnog nasleđa, takođe neguju i nematerijalne oblike kulturne baštine poput drevnih znanja i priča iz naroda. U muzejima je i moguće izložiti priče putem pripovedanja – umeća koje se vekovima neguje zahvaljujući usmenom pripovedanju, traganju za „pravim“ izrazom.

Izabrali smo priče o životinjama, koje ćemo podeliti sa posetiocima tako što ćemo ih dočarati pripovedanjem. Sa reči na dela, sledi radionica izrade figura životinja od reciklažnih materijala. Posetioci će imati zadatak da dočaraju likove junaka iz priča tako što će praviti oblike životinja koristeći upotrebljene, ali sačuvane razne kutije od ambalaže, rolne ubrusa, zatvarače i druge deliće i komadiće.

Spajanjem usmene reči i junaka iz priča, imamo sve što je potrebno za igru izvođenja predstave. Cilj ovog programa u muzeju jeste da uz učenje i zabavu, smišljanje i pravljenje, nastanu igra i igračke kakvih nema u radnjama, već nastaju u stvaralačkim i udruženim rukama, rečima, trenucima.

Broj učesnika je ograničen, prijave su obavezne na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Vode Aleksandra Gačić i Jovan Prodanović, saradnici MAU

 


 

Od 13.00 do 14.30

MUZEJ KAO ČUVAR PRIČA

Vođenje kroz stalnu postavku i učešće u „pripovedačkom krugu“

Radionica: Muzej kao čuvar pričaOd kad je sveta i veka, pričaju se priče. Da bi nas zabavile, nečemu naučile i objasnile ovaj često zbunjujući svet oko nas. Jer zaista, zašto je noću mrak, a leopard tačkast? Ako ste u potrazi za takvim pričama, ne morate ih nužno tražiti među stranicama knjiga. Svaka figura, ukras na posudi ili rezbarija na maskama koje možete videti na stalnoj postavci Muzeja afričke umetnosti, čuva poneku priču o tome kako su u davnim vremenima narodi, kao što su Ašanti i Joruba, krojili svoj svet.

Tradicionalne afričke priče vode nas na put sazdanog od magije, svakodnevnih životnih trenutaka, mudrosti i fantastičnih događaja. Na tom putu nas čekaju mnogi zanimljivi likovi, poput mudre kornjače, snalažljivog kameleona, lukavog pauka Anansija i razmaženog dečaka koji je poželeo Mesec.

U fokusu ovog progama će biti predanja i priče kroz koje se provlači motiv čovekovog saznavanja stvari i odnos ljudi prema prirodi i živom svetu koji ga okružuje. Sledi pričanje bajki i basni iz različitih afričkih zemalja i na kraju osmišljavanje zajedničke priče inspirisane predmetima sa muzejskih postavki. Cilj vođenja je da se ukaže i na univerzalni značaj usmene književnosti i njenog očuvanja za čovečanstvo uz zajedničku aktivnost kreiranja „pripovedačkog kruga” u kojem će se svako oprobati u stvaranju segmenta zajedničke priče.

Vešt pripovedač tka svoju priču i tom niti vezuje prošlost i budućnost, vezuje nas za naše mesto u svetu i povezuje nas jedne sa drugima, ušivajući u nas ideale i vrednosti ka kojima treba da stremimo. Podstiče nas da se pitamo, čudimo i učimo. Zato, hajde da čuvamo stare priče i izatkamo neke nove, jer priče, to smo mi.

Broj učesnika je ograničen, prijave su obavezne na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Vodi Ana Acić, saradnica MAU

 


 

Sreda, 12. oktobar, u 17 časova

AUTOHTONA ZNANJA I ODRŽIVI RAZVOJ U AFRICI DANAS

Predavanje i razgovor

Dani evropske baštinePredavanje o autohtonim znanjima i održivom razvoju u Africi danas biće ilustrovano video isečcima iz animiranog filma „Kiriku i divlje životinje” i reportaže „Dečak koji je ukrotio vetar”. Cilj predavanja i otvorene diskusije su skretanje pažnje na načine na koje možemo da budemo više motivisani za društvene promene u našoj zajednici, ali i razmišljanje o tome šta sve može da ojača ekološku svest i poboljša angažovanje pojedinca u zajednici?

U prvom delu posetioci će se upoznati sa osnovnim značenjima i izazovima koncepta održivog razvoja u Africi, pri čemu će se koristiti isečci iz filma „Kiriku i divlje životinje” kao ilustrativni osvrt na značaj autohtonog znanja. Nakon toga, sledi diskusija sa pitanjima poput: Šta je autohtono, odnosno lokalno iliti tradicionalno znanje? Da li je koncept održivog razvoja u Afirici danas adekvatno povezan sa autohtonim znanjem?

U drugom delu govornog programa posetioci će imati priliku da pogledaju isečke iz dokumentarnog filma i intervjua o „Dečaku koji je ukrotio vetar” – reč je o životnoj priči Vilijama Kamkvambe iz Malavija, koji je sa 14 godina napravio prvu vetrenjaču od otpadaka, kako bi doveo struju u svoje selo. Video-materijal bi trebalo da bude inspiracija za otvorenu diskusiju na temu koncepta održivog razvoja gde ćemo se dotaći pitanja: Da li ekonomske prilike nužno predstavljaju kamen spoticanja pri realizaciji održivog razvoja? Kakva je uloga pojedinca i zajednice za opštu dobrobit?

Govore: Aleksandra Gačić, master antropološkinja, i Ana Acić, studentkinja antropologije

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Darujte MAU

Audio-vodič

Audio-vodič

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Grb Beograda

Muzej afričke umetnosti je pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda – Sekretarijata za kulturu

Prijatelj Muzeja

Savski venac


Pristupna rampa