Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

KULTURNA BAŠTINA TOPČIDERA

Kulturna baština TopčideraŠetnje „Kulturna baština Topčidera“, koje već godinama organizuje Muzej afričke umetnosti, održavaju se poslednje subote u mesecu i otkrivaju skrivene kutke topčiderskog brda, privatne i javne prostore koje baštine raznoliko nasleđe – istorijsko, kulturno, umetničko, prirodno, kolekcionarsko, itd. Kroz šetnju je moguće upoznati osam lokacija, počev od Muzeja afričke umetnosti, zatim, Arhiva Jugoslavije, Kuće kralja Petra, Legata Petra Lubarde, kuće Olge Jančić, Javni akvarijum i tropikarijum, kao i „baštinu na otvorenom” kakvu čuvaju spomenik Isidori Sekulić i skulpture u Hajd parku.

Tokom ovih šetnji možete čuti više o arhitekturi pomenutih objekata, o svojevrsnom duhu mesta – genius loci koji se kroz istoriju u određenom prostoru razvijao, o čuvenim umetnicima Petru Lubardi i Olgi Jančić, o Zdravku Pečaru i Vedi Zagorac, osnivačima Muzeja afričke umetnosti, o aktivnostima kralja Petra I Karađorđevića i njegovog sina Aleksandra u ovom delu Beograda. Pridružite nam se i saznajte otkud priča o Moši Pijade u Muzeju afričke umetnosti, šta je Petar Lubarda mislio o izradnji Đerdapa, kako je upoznavanje Henrija Mura uticalo na opus Olge Jančić, na koji način je kralj Petar živeo u iznajmljenoj vili trgovca Đorđa Pavlovića i mnoge druge istorijski zanimljive, a savremeno inspirativne priče!

 

DOSTUPNI TERMINI NAREDNIH ŠETNJI

 

Subota, 27. maj, od 11 časova
Ruta: Muzej afričke umetnosti, Kuća kralja Petra, Kuća legata - Legat Petra Lubarde

Kulturna baština TopčideraOkupljanje je u Muzeju afričke umetnosti (Andre Nikolića 14).

Nakon stalne postavke MAU i izložbe „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus”, obilazimo Kuću kralja Petra i razgovaramo o njenoj dinamičnoj istoriji. Šetnju završavamo u Legatu Petra Lubarde razgovorom o njegovim slikama, putovanju u Indiju i ulozi mačaka u njegovom životu i slikarstvu.

Sa vama šetaju i pričaju Ivana Zatežić i Milica Stojanović.

Cena ulaznice: 500 dinara; ulaznice se kupuju pred početak šetnje u Muzeju afričke umetnosti.

Prijave obavezne na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

*Minimalan broj učesnika za organizaciju šetnje je 10.

 

 

 


 

POSEBNA PONUDA: „ŠETNJA PO MERI”

Nudimo mogućnost organizovanja šetnje koja uključuje obilazak tri od navedenih osam lokacija: Muzej afričke umetnosti, Kuća kralja Petra, Kuća legata – Legat Petra Lubarde, Arhiv Jugoslavije, Javni akvarijum i tropikarijum Beograd, Kuća Olge Jančić, Hajd park i skulpture u javnom prostoru, park Mala zvezda i spomenik Isidori Sekulić, po vašoj želji. U tom slučaju, potrebno je formirati grupu i kontaktirati nas na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. najkasnije 3 dana pre organizovane šetnje.

Cena ulaznice za šetnju sa deset i više učesnika je 500 dinara po osobi.

Cena za šetnju sa manje od 10 učesnika je 5.000 dinara ukupno.

*Važna napomena: „Kulturna baština Topčidera” je poseban program međuinstitucionalne saradnje i nismo u mogućnosti da izađemo u susret olakšicama koje se ostvaruju putem „Seniorˮ kartica, ICOM članskih karata, studentskog indeksa, i sl.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Muzej afričke umetnosti je pristupačan za sve posetioce

Muzej afričke umetnosti poseduje pristupne rampe za invalidska kolica, staze vodilje za lica sa oštećenjem vida, kao i taktilne predmete sa audio-deskripcijom i potpisima na Brajevom pismu.

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva