Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

(ROĐEN)DAN MAU

MAUUtorak, 23. maj

Od otvaranja vrata javnosti 1977. godine, MAU na jedinstven način potvrđuje svoje mesto na kulturnoj mapi kroz izložbe, edukativne i popularne programe, kao mesto čuvanja i sećanja, arhiviranja i izlaganja materijalne kulture Afrike i naših odnosa sa afričkim zemljama.

Osnivačka zbirka Pečar nastala je zahvaljujući dugogodišnjem boravku i radu Zdravka Pečara i Vede Zagorac na zapadu afričkog kontinenta, a kultura legatorstva u MAU i danas je živa, nakon više od četiri decenije postojanja. Ovom prilikom, iz dokumentacije MAU izdvajamo reči Vede Zagorac povodom njegovog osnivanja: „Naš muzej je prvi u svetu koji ima dozvolu i koji je platio taksu za iznošenje eksponata iz svake zemlje. Ovo je novina u muzeološkim odnosima, što se uklapa u opšti stav naše politike, saradnje i prijateljstva sa drugim narodima. Ova zbirka je poklonjena Beogradu, ali ne predstavlja njegovo vlasništvo. Ona je vlasništvo naroda koji je tu umetnost stvorio i naroda u kome će sa velikom pažnjom biti čuvana“.

Povodom 46. rođendana MAU, u utorak, 23. maja, tokom čitavog dana od 10 do 18 časova, ulaz u Muzej biće besplatan, a od 17 časova počinje javno vođenje kustoskinja i autorki izložbe „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“, Ane Knežević i Emilije Epštajn.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Pristupna rampa

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva