Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

(ROĐEN)DAN MAU

MAUUtorak, 23. maj

Od otvaranja vrata javnosti 1977. godine, MAU na jedinstven način potvrđuje svoje mesto na kulturnoj mapi kroz izložbe, edukativne i popularne programe, kao mesto čuvanja i sećanja, arhiviranja i izlaganja materijalne kulture Afrike i naših odnosa sa afričkim zemljama.

Osnivačka zbirka Pečar nastala je zahvaljujući dugogodišnjem boravku i radu Zdravka Pečara i Vede Zagorac na zapadu afričkog kontinenta, a kultura legatorstva u MAU i danas je živa, nakon više od četiri decenije postojanja. Ovom prilikom, iz dokumentacije MAU izdvajamo reči Vede Zagorac povodom njegovog osnivanja: „Naš muzej je prvi u svetu koji ima dozvolu i koji je platio taksu za iznošenje eksponata iz svake zemlje. Ovo je novina u muzeološkim odnosima, što se uklapa u opšti stav naše politike, saradnje i prijateljstva sa drugim narodima. Ova zbirka je poklonjena Beogradu, ali ne predstavlja njegovo vlasništvo. Ona je vlasništvo naroda koji je tu umetnost stvorio i naroda u kome će sa velikom pažnjom biti čuvana“.

Povodom 46. rođendana MAU, u utorak, 23. maja, tokom čitavog dana od 10 do 18 časova, ulaz u Muzej biće besplatan, a od 17 časova počinje javno vođenje kustoskinja i autorki izložbe „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“, Ane Knežević i Emilije Epštajn.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Muzej afričke umetnosti je pristupačan za sve posetioce

Muzej afričke umetnosti poseduje pristupne rampe za invalidska kolica, staze vodilje za lica sa oštećenjem vida, kao i taktilne predmete sa audio-deskripcijom i potpisima na Brajevom pismu.

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva