Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

DANI EVROPSKE BAŠTINE

Dani evropske baštineSeptembar 2023.

Dani evropske baštine ove godine biće obeleženi temom „Živo nasleđe“, koja se odnosi na prakse, znanja i veštine koje su se prenosile sa generacije na generaciju, a koje se i danas koriste.

Dani evropske baštine, koji se održavaju svakog septembra, deo su velike evropske manifestacije kojom se nasleđe predstavlja kao zajednička baština evropskih naroda.

I ove godine Muzej učestvuje u Danima evropske baštine sa posebno osmišljenim besplatnim programima. (Gde je naznačeno, prijavljivanje je obavezno.)

 

 


 

Program u MAU

Subota, 16. septembar, u 11 časova

NAPRAVIMO PTICU!

Kreativna radionica za decu

Napravimo pticu!Pozivamo decu da po uzoru na muzejski predmet – skulpturu ptice naroda Senufo, izvajaju zajedničku skulpturu u glini.

Nakon radionice, skulptura će se odliti u gipsu i biće izložena na prvoj taktilnoj izložbi MAU čije je otvaranje planirano za oktobar mesec tekuće godine.

Radionica je namenjena deci uzrasta 8 do 13 godina, a vodi je Milica Josimov, vajar i rukovodilac programa u MAU.

Prijavu za radionicu sa sledećim podacima: ime i prezime i godište, možete poslati na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

 

 


 

Utorak, 19. septembar, u 18 časova

„UMETNOST, UPRKOS SVEMU“

Stručno vođenje kroz izložbu autorke Aleksandre Gačić

Umetnost, uprkos svemuIzložba Umetnost, uprkos svemu nastala je u saradnji sa Ilijom Gubićem, arhitektom i počasnim konzulom Srbije za Ruandu. Prikazana su savremena dela četrnaest umetnica i umetnika iz istočne Afrike: Ruande, Kenije, Ugande, Mozambika i Sudana. Na autorskom vođenju kustoskinje Aleksandre Gačić posetioci će imati priliku da zavire u življena iskustva umetnika, ali i da sagledaju šire kontekste u kojima su dela nastala. Iza vedrih kolorita, impozantnih ljudskih figura i neobičnih tekstura slika i skulptura, nalazi se čitav spektar ličnih barijera (gubitak bližnjih, nejednak pristup edukaciji, i dr.) i društvenih prepreka (etničke tenzije, uticaj patrijarhata, klimatske promene, zagađenje životne sredine i sl.), koje umetnici prevazilaze uprkos svemu, zahvaljujući svojoj kreativnoj snazi i upornošću. Štaviše, savremeni afrički umetnici čiji su radovi prikazani na ovoj izložbi, protagonisti su svog neposrednog okruženja, ali i globalne umetničke scene – oni su pokretači umetničkih projekata i društvenih promena u svojim zajednicama, a poruke njihovih radova odjekuju širom sveta, te tako stižu do poznatih umetničkih manifestacija (Venecijanski bijenale, Selekcija Dokumenta u Kaselu, i dr.), kao i do nas ovde, u Beogradu, Srbiji.

Nije potrebno prijavljivanje.

 


 

Subota, 23. septembar, u 11 časova

ŠETNJA „KULTURNA BAŠTINA TOPČIDERA“

Kulturna baština TopčideraPosebno izdanje šetnje u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ vodi vas putanjom: Muzej afričke umetnosti (Andre Nikolića 14), Kuća kralja Petra (Vase Pelagića 40), Kuća legata – Legat Petra Lubarde (Iličićeva 1).

Okupljanje: Muzej afričke umetnosti u 11 časova.

Pridružite nam se u uzbudljivom istraživanju baštine Topčidera! Saznajte nešto više o nastanku Muzeja afričke umetnosti, životu i radu njegovih osnivača Vede zagorac i Zdravka Pečara, kao i o savremenoj afričkoj umetnosti. Upoznajte se sa uzbudljivom pričom o kralju Petru Prvom Karađorđeviću, njegovom boravku u velelepnoj senjačkoj vili i današnjoj spomen sobi, kao i o jedinstvenoj ulozi Petra Lubarde i njegovog stvaralaštva u našoj istoriji umetnosti.

Sa vama šetaju i pričaju istoričarke umetnosti Ana Knežević, kustoskinja Muzeja afričke umetnosti, i Ivana Zatežić, saradnica Kuće legata.

Broj mesta je ograničen, a prijavu možete poslati na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.!

 

Više informacija o ostalim programima u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ možete pronaći OVDE.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Pristupna rampa

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva