Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

NEDELJA U MAU

Javna vođenja za odrasle i kreativne radionice za decu

Program „Nedelja u MAU“ organizuje se za pojedinačne i porodične posete u terminu nedeljom od 11 do 12.30 časova i podrazumeva paralelni program kustoskih vođenja za odrasle i kreativnih radionica za decu uzrasta od 6 do 12 godina.

Tokom novembra biće organizovana autorska i stručna vođenja za odrasle posetioce kroz prvu taktilnu izložbu „Vidi, dodirni, oseti – predmeti iz zbirki Muzeja afričke umetnosti”, dok će za decu biti priređena kreativna radionica za decu „Kakva je to riba dvodihalica?“.

Prijavljivanje je obavezno i vrši se slanjem mejla na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Cena ulaznice: 300 dinara

 


 

Autorska i stručna vođenja kroz prvu taktilnu izložbu

„VIDI, DODIRNI, OSETI – PREDMETI IZ ZBIRKI MUZEJA AFRIČKE UMETNOSTI”

Nedelja, 5, 12, 19. i 26. novembar, u 11 časova

Vidi, dodirni, osetiIzložba „Vidi, dodirni, oseti – predmeti iz zbirki Muzeja afričke umetnosti” autorke Milice Josimov, nastoji da predmete tradicionalne umetnosti, koji od osnivanja Muzeja nalaze svoje mesto na stalnoj postavci, približi posetiocima kroz jednu, za ovaj muzej novu izlagačku metodologiju – taktilno. Odabrano je petnaest eksponata iz inicijalne zbirke – predmeti od tekstila, maske i skulpture u drvetu, ćupovi od keramike i skulpture životinja iz zbirke bronze, koji će, po završetku izložbe, postati integralni deo stalne postavke MAU.

U samom kreiranju izložbe oslonili smo se na naše saradnike oštećenog vida, te smo prateći njihova iskustva, doživljaje i tumačenja prilikom poseta Muzeju, probali da što jasnije pristupimo interpretaciji odabranih predmeta.

Izrađene su replike i interpretacije predmeta koje verno prikazuju odabrane originale. Tekstilne tkanine fila naroda Senufo i tkanine naroda Fon iz Benina pretvarali smo u reljefe, prenoseći sve detalje i njihovu različitu teksturu. Skulpture i maske vajane su u proporcijama originala, dok završna obrada omogućava naglašavanje ili pojednostavljivanje detalja, u zavisnosti od čitljivosti samog predmeta. Prikazana su i dva 3D modela antilope i slona koji su u plastici.

Jedan segment izložbe čine tzv. skriveni predmeti, smešteni u posebne kutije, sa idejom da ih posetioci, nakon dodirivanja, opišu.

Izložbu prate audio-deskripcija, potpisi na Brajevom pismu i legende posebno prilagođene slabovidim osobama, kao i taktilne staze.

 


 

Kreativna radionica za decu

KAKVA JE TO RIBA DVODIHALICA? Napravimo taktilnu sliku!

Nedelja, 5, 12, 19. i 26. novembar, u 11 časova

Kakva je to riba dvodihalica?Ribe dvodihalice jedinstvene su po tome što mogu da žive ne samo u vodi – kao i sve druge ribe, već i u isušenim rečnim koritima, čekajući kiše i bujične tokove po više meseci. Tokom suvih perioda, one se zakopaju u mulj, smotaju u klupko i zapadaju u „letnji san“, da bi opet zaplivale sa dolaskom sezone kiša, sa ponovim stvaranjem potoka i reka koje ih bude spirajući čauru od blata oko njih. U davna vremena široko rasprostranjene, danas je ova vrsta riba poznata samo na tri kontinenta – u Austrailiji, Južnoj Americi i Africi.

Vekovima unazad, u kulturama Joruba, Edoa i Akana, ali i drugih naroda zapadne Afrike, riba dvodihalica predstavljala je simbol snage, sposobnosti, jačanja, plodnosti. Kao što u prirodi ovo biće pripada zemlji i vodi, u dvorskoj umetnosti beninskog kraljevstva motiv ribe dvodihalice prikazan na bronzanim reljefima simbolizovao je posredovanje vladara između sveta ljudi i božanstava.

Na radionici „Kakva je to riba dvodihalica?“ učesnici će osmisliti i napraviti taktilnu sliku sa motivom ribe, koristeći različite teksture papira i druge materijale da dočaraju oblik i odlike kao što su peraja i šare. Inspiracija za dečji kreativni rad biće bronzana figura ribe iz zbirke Muzeja prikazana na izložbi „Vidi, dodirni, oseti“ i interpretacija odlivena u gipsu, koja verno prenosi formu, reljefne ukrase i omogućuje taktilni doživljaj predmeta. Nova kreativna radionica MAU osmišljena je za decu kao novi izvor saznanja o kulturama, prirodi i umetnosti, sa naročitim fokusom na krativan rad u kojem će čulo dodira i važnost govora biti glavni vidovi zapažanja i izražavanja.

Broj dece na radionicama je ograničen, a prijavljivanje je obavezno i vrši se slanjem mejla na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Muzej afričke umetnosti je pristupačan za sve posetioce

Muzej afričke umetnosti poseduje pristupne rampe za invalidska kolica, staze vodilje za lica sa oštećenjem vida, kao i taktilne predmete sa audio-deskripcijom i potpisima na Brajevom pismu.

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva