Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

OTISAK VREMENA

Izložba Lane Vasiljević i Marije Ćalić

Kustoskinja izložbe: Milica Josimov

29. mart - 19. maj 2024.

Izložba “Otisak vremena” otvorena je u petak, 29. marta, u 19 časova. U svečanoj atmosferi prisutne su pozdravile Milica Josimov, kustoskinja izložbe, i umetnice Lana Vasiljević i Marija Ćalić.

Izložba „Otisak vremena“ u Muzeju afričke umetnosti predstavlja odabrane radove dve savremene umetnice – Lane Vasiljević i Marije Ćalić. Kroz intenzivne procese istraživanja, introspekcije i preispitivanja sopstvenih sećanja na Afriku, umetnice stvaraju intimne, lične otiske u formi prezentovanih radova. Imajući u vidu da važan aspekt rada Muzeja afričke umetnosti čini naklonjenost savremenoj umetničkoj praksi – kako umetnika s afričkog kontinenta, tako i domaćih umetnika koji svojim radovima referišu na temu Afrike – ova izložba još jedna je u nizu onih kojima se muzejski prostor otvara za promišljanja i dijaloge ovdašnjih autora s „prostorima” afričkog kontinenta.

Izložba je zasnovana na istraživanju arhiva, odnosno sećanja koja su i lična i institucionalna. Dva potpuno različita izraza i pristupa dveju umetnica vezuje jedna zajednička nit – dok jedna od njih kreće od muzejskog arhiva kao osnove za svoje stvaralaštvo, druga se u radu oslanja na porodičnu arhivu i korpus sećanja koja iz nje izviru. Umetnice kroz svoj rad iskazuju dodir i u konačnosti stvoren otisak koji nastaje u susretu njih samih s javnim odnosno privatnim beleženjem prošlosti, tako što nas kroz introspekciju i rekomponovanje uvode u sopstvenu realnost iznedrenu ovim postupcima. Taj novonastali otisak predstavlja „završni sloj” procesa stvaranja i bilo da se oslanja na zvanične ili porodične istorije poprima vrlo lični pečat.

I u jednom i u drugom opusu, autorke nas kao posmatrače pozivaju da pomeramo uglove gledanja, da ulazimo/izlazimo iz različitih okvira i nametnutih „ramova”, te da u tom procesu saučestvovanja stvorimo sopstvene utiske i otiske.

 Foto: Bojan Džodan

Izložba će biti otvorena do 19. maja, uz prateće programe stručnog i autorskog vođenja i kreativne radionice za decu, svake nedelje u 11 časova.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Pristupna rampa

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva