Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

PUTUJUĆI MAU: Kikinda, Bor, Novi Pazar

Ovog meseca Muzej afričke umetnosti gost je u tri grada u Srbiji!

U subotu, 12. septembra, Muzej afričke umetnosti se na MAMUT FESTU 2015, u Narodnom Muzeju Kikinda, predstavio dečjom radionicom "Mini modeli za afričke murale", koje su vodile Marija Ličina i Milica Josimov.

U četvrtak, 17. septembra, Muzej afričke umetnosti gostuje u Narodnoj biblioteci Bor, gde će Ivana Vojt i Emilija Epštajn, kustoskinje MAU, u okviru međunarodnog festivala folklora MALINIK, održati dva predavanja, na teme; „Ples pod maskama: ritualne igre naroda Dogon” i „Znanje je moć: grioti, kore i umetnost pevanja istorije”.

U petak i subotu, 18. i 19. septembra, MANKALOMANIJA je u Novom Pazaru, u Muzeju Ras. U okviru ovog dvodnevnog programa posetioci će se upoznati sa istorijatom i pravilima društvene igre mankala, a deca će imati prilike da kroz kreativnu radionicu naprave svoju tablu za mankalu!

 


 

MAU na MAMUTFEST-u 2015
međunarodnom muzejskom festivalu za decu i porodicu

Narodni muzej Kikinda
12. septembar 2015.

Međunarodni muzejski festival za decu i porodicu “MamutFest” koji organizuje Narodni muzej u Kikindi trajao je ove godine tri dana, imao je brojne i raznovrsne programe i zabeležio više od tri hiljade posetilaca. U okviru MamutFest-a 2015, u subotu, 12. septembra, održan je program “Bazar muzeja i ideja” na kojem je gostovalo jedanaest muzeja iz više gradova Srbije (Šid, Novi Sad, Knjaževac, Pančevo, Beograd).

Muzej afričke umetnosti učestvovao je u programu sa dečjom radionicom “Mini modeli za afričke murale” koju su vodile Marija Ličina, kustos, i Milica Josimov, vajar. Deca su na radionici pravila svoje mini-modele kuća od kartona i ukrašavala ih bojenjem, crtanjem i kolažom, primenjujući snažan kolorit i geometrijski stil po uzoru na murale afričkog naroda Ndbele. Na radionicama su ‘konstruisana’ i dva midi-modela od reciklažnih materijala - kućice visine jednog metra, od kartona i najlona – koje su deca ukrašavala kroz grupni rad, oslikavanjem i kombinovanjem boja i motiva. U okviru MamutFest-a održan je i Skup muzejskih edukatora na kojem je edukativne programe Muzeja afričke umetnosti predstavila Marija Ličina.

 


 

MAU na MALINIKU 2015,
međunarodnom festivalu folklora u Boru

Narodna biblioteka Bor
17. septembar 2015. u 18h

Muzej afričke umetnosti gostuje u Boru, gde će, u okviru međunarodnog festivala folklora MALINIK 2015, Ivana Vojt i Emilia Epštajn, kustoskinje MAU, održati dva predavanja, na teme „Ples pod maskama: ritualne igre naroda Dogon” i “Znanje je moć: grioti, kore i umetnost pevanja istorije”.

 

„PLES POD MASKAMA: RITUALNE IGRE NARODA DOGON”

Narod Dogon obitava na samoj ivici saharske pustinje, gde reka Niger skreće svoj tok ka jugoistoku, u zapadnoafričkoj državi Mali, u podnožju planine Bandiagara. U tradiciji Dogona igre pod maskama priređivane su za vreme pogrebnih svečanosti, za vreme posebne svečanosti dama, kao i u vreme setvenih svečanosti. Svaki učesnik igara starao se o svojoj maski i celokupnom odelu koje je koristio u vreme igre. Dogoni su koristili preko sedamdeset različitih maski, pretežno geometrizovanih i apstraktnih stilskih rešenja, koje na različite načine otelotvoruju duhovni svet.

Pored toga što se u nekim retkim neislamiziranim dogonskim selima igre pod maskama održavaju i danas, osobito u vezi sa posmrtnim ritualima, one su, nešto izmenjene i pojednostavljene, postale deo folklora, i održavaju se povremeno, za mnogobrojne posetioce koji tokom godine obilaze dogonska sela.

U Muzeju afričke umetnosti se čuva veliki broj maski naroda Dogon koje su se korisile u ritualnim plesovima. Posetiocima će kroz prezentaciju biti predstavljene fotografije i video-materijali koji na najbolji mogući način dočarati priču o ovom neobičnom i zanimljivom narodu zapadne Afrike.

Izlagač: Ivana Vojt, kustos Muzeja afričke umetnosti

 

„ZNANJE JE MOĆ: GRIOTI, KORE I UMETNOST PEVANJA ISTORIJE”

Grioti, Mande grupe naroda zapadne Afrike, su pripovedači, muzičari i nosioci kolektivne istorije svoga naroda. Zbog velikog znanja i umeća sviranja na kori i balafonu, oni su veoma poštovani u svojoj zajednici i taj status ostao je nepromenjen do danas u ovoj, inače, viševekovnoj tradiciji.

Muzej afričke umetnosti u Beogradu je čuvar nekoliko primeraka kore – afričke harfe i balafona – afrički ksilofon – tradicionalnih instrumenata griota. Na prezentaciji ćemo se uz niz zvučnih i video zapisa osvrnuti na ovu za zapadnu Afriku specifičnu praksu pamćenja i prenošenja znanja.

Izlagač: Emilia Epštajn, kustos MAU u Beogradu

 

 


 

MANKALOMANIJA U NOVOM PAZARU

petak i subota, 18. i 19. septembar 2015.

U saradnji sa Muzejom afričke umetnosti u Muzeju Ras, u petak i subotu, 18. i 19. septembra 2015. godine, održaće se Mankalomanija. Mankala je društvena igra misaonog karaktera i logičko-matematičke kombinatorike koja se u različitim varijantama igra na četiri kontinenta: u Africi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Međutim, jedino se u Africi igra na prostoru čitavog kontinenta. Arheološka istraživanja su potvrdila da se mankala igrala još u doba neolita i stoga se ova igra smatra jednom od najstarijih društvenih igara na svetu.

Učešće u programu je besplatno, a table za igru obezbediće Muzej afričke umetnosti.

PETAK, 18. SEPTEMBAR 2015.

18-21h Program za odrasle:

Ivana Vojt, istoričar umetnosti, kustos i autor izložbe Mankala, misaona igra u MAU (decembar 2012 - oktobar 2013), ukazaće na više mogućih pogleda na ovu specifičnu igru. U mnogim afričkim etničkim zajednicama tradicija igranja mankale podrazumevala je izvesna pravila: mankala se igrala u određeno vreme i na određenom mestu; takođe, mankalu su mogli da igraju samo pripadnici određenog pola, uzrasta i društvenog staleža. U pojedinim zajednicama je ova igra imala samo funkciju zabave i razonode, a drugim se igrala tokom ritualnih svečanosti gde je zauzimala posebno mesto. Poseban kuriozitet čini podatak da su 2007. godine dve kamene table pronađene u Donjem gradu Beogradske tvrđave, kao dokaz da su turski vojnici u 17-om veku igrali mankalu na prostoru Balkana.

Nakon predavanja posetioci će imati priliku da nauče da igraju mankalu i postanu deo jedinstvene atmosfere koju ova igra kreira. Da biste postali mankalista nije potrebno nikakvo predznanje. Pravila su jednostavna, ali se rezultat ne postiže lako. Ono što se razvija učenjem mankale je sposobnost kalkulacije, strateškog mišljenja i taktike. Takođe, igranje mankale je dobra prilika za razvijanje komunikacije među ljudima, druženje i sklapanje novih prijateljstava.

SUBOTA, 19. SEPTEMBAR 2015.

10-12h / 13-15h Program za učenike:

Kustosi Muzeja afričke umetnosti će pokazati deci kako se igra mankala, nakon čega će se i sami oprobati u ovoj igri. Kad savladaju pravila igre, deca će moći sama da naprave mankalu za poneti. Potrebno je da svako dete ponese 2 kartonske kutije za 10 jaja, kako bi od tog materijala napravilo svoju tablu za mankalu. Radionica je namenjena deci starijoj od 6 godina.

18-21h Program za odrasle

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Pristupna rampa

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva