Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

Novembar 2019 – mart 2020.

KULTURA LOVA – DONSO U TRADICIJI BAMANA

Kultura lovaIzložba KULTURA LOVA – DONSO U TRADICIJI BAMANA predstavlja organizaciju, etiku, verovanja i poseban status lovaca u društvu na osnovu izbora predmeta koje su sakupili dr Zdravko Pečar i Veda Zagorac u Maliju i drugim zemljama zapadne Afrike tokom šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka. Zbirka lovačkih predmeta Zdravka Pečara predstavlja posebnu celinu u okvirima kolekcije Muzeja afričke umetnosti u Beogradu. Kao posebna grupa predmeta, „Afrička lovačka zbirka dr Zdravka Pečara“ je bila izložena od 1973. do 1983. godine u Muzeju Međimurja u Čakovcu (Hrvatska), njegovom rodnom gradu, a 1983. prvu put je predstavljena na istoimenoj izložbi u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

Donso je tradicionalni naziv za lovca u kulturi naroda Bamana, pojam koji je podrazumevao veliko znanje pojedinca o prirodnoj sredini, njenoj flori i fauni, kao i izuzetnu izdržljivost, hrabrost i veštinu u lovu. Sam Pečar, kao strastven lovac, posvećeno se dokazivao i išao u lov zajedno sa svojim prijateljima iz zajednice Bamana u Maliju, koji su ga učili svojim tradicionalnim znanjima. Sam Pečar imenovan je najvišom lovačkom titulom ovog naroda.

Na izložbi su prikazani brojni elementi lovačke kulture naroda Bamana: odevni predmeti (bogolan tkanine, tradicionalne košulje, panatalone i kape, sa raznim amuletima), lovačka oprema koja uključuje puške kremenjače, koplja, strele, bodeže (i dr.), kao i muzički instrument koru – uz čije zvuke su muzičari i pripovedači grioti pevali o lovačkim podvizima. Poseban deo izložbe čine lovački trofeji Zdravka Pečara, među kojima su bibal, koba i druge vrste antilopa, savanski bivo, vepar, pangolin i lav, kao i dokumentarne fotografije koje svedoče o zvanju donsoa koje je Pečar dobio od bamanskih lovaca u Maliju.

Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije, svečano je otvorio izložbu u četvrtak, 28. novembra 2019. godine.

 

Fotografije sa otvaranja izložbe možete pogledati ovde:

 

Kustos izložbe: Milica Josimov, MAU

 

Ostali podaci o izložbi:

Autorka koncepcije i teksta kataloga: Milica Josimov

Recenzija: Marija Miloš

Stručni saradnik: Sekuo Sidi Diavara

Istraživanje foto-dokumentacije MAU i obrada video materijala za izložbu: Milica Naumov

Dizajn postavke: Milica Josimov i Marija Miloš

Tehnička pomoć: Slobodan Živaljević

Fotografije: Vladimir Popović

Dizajn kataloga: Hominid studio

Štampa: Manuarta

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Pristupna rampa

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva