Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

Gradonačelnik Radojičić najavio veliku rekonstrukciju Muzeja afričke umetnosti

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je Muzej afričke umetnosti sa direktorkom Muzeja Marijom Aleksić i upoznao se sa trenutnom situacijom po pitanju izrade projektne dokumentacije za njegovu predstojeću rekonstrukciju. Radojičić je naglasio da je ova značajna ustanova kulture osnovana još 1977. godine, da je u pitanju jedini nekolonijalni muzej afričke umetnosti u Evropi, te da je devedesetih godina počela izgradnja još jednog sprata na objektu. Nažalost, zbog dešavanja u staroj Jugoslaviji, ti radovi nisu nikada bili završeni, precizirao je gradonačelnik.

– Lokacijski uslovi su dobijeni i radi se projekat za građevinsku dozvolu, što bi trebalo da bude gotovo do kraja godine. Verujem da ćemo početkom 2022. godine početi potpunu rekonstrukciju muzeja. To će podrazumevati obnovu postojećeg prostora, ali i završetak radova na drugom spratu objekta površine 1.400 metara kvadratnih. Ukupna površina koja će biti obuhvaćena rekonstrukcijom iznosi oko 2.400 kvadratnih metara, a procenjena vrednost radova je oko 2,2 miliona evra – rekao je Zoran Radojičić.

Gradonačelnik je precizirao da muzej ima oko tri hiljade vrednih eksponata, te da će nakon rekonstrukcije postavka na bolji način biti dostupna građanima i turistima. Gradonačelnik je naglasio je da će se tokom rekonstrukcije voditi računa o tome da se ispoštuju principi energetske efikasnosti, te je, između ostalog, pomenuo i da će kotlarnica koja greje muzej u toku zimskih meseci biti zamenjena grejanjem na gas, što je ekološki prihvatljivije.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Pristupna rampa

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva