Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

KULTURNA BAŠTINA TOPČIDERA

Kulturna baština TopčideraŠetnje „Kulturna baština Topčidera“, koje već godinama organizuje Muzej afričke umetnosti, održavaju se poslednje subote u mesecu i otkrivaju skrivene kutke topčiderskog brda, privatne i javne prostore koje baštine raznoliko nasleđe – istorijsko, kulturno, umetničko, prirodno, kolekcionarsko, itd. Kroz šetnju je moguće upoznati osam lokacija, počev od Muzeja afričke umetnosti, zatim, Arhiva Jugoslavije, Kuće kralja Petra, Legata Petra Lubarde, kuće Olge Jančić, Javni akvarijum i tropikarijum, kao i „baštinu na otvorenom” kakvu čuvaju spomenik Isidori Sekulić i skulpture u Hajd parku.

Tokom ovih šetnji možete čuti više o arhitekturi pomenutih objekata, o svojevrsnom duhu mesta – genius loci koji se kroz istoriju u određenom prostoru razvijao, o čuvenim umetnicima Petru Lubardi i Olgi Jančić, o Zdravku Pečaru i Vedi Zagorac, osnivačima Muzeja afričke umetnosti, o aktivnostima kralja Petra I Karađorđevića i njegovog sina Aleksandra u ovom delu Beograda. Pridružite nam se i saznajte otkud priča o Moši Pijade u Muzeju afričke umetnosti, šta je Petar Lubarda mislio o izradnji Đerdapa, kako je upoznavanje Henrija Mura uticalo na opus Olge Jančić, na koji način je kralj Petar živeo u iznajmljenoj vili trgovca Đorđa Pavlovića i mnoge druge istorijski zanimljive, a savremeno inspirativne priče!

 

DOSTUPNI TERMINI NAREDNIH ŠETNJI

 

Subota, 25. mart, od 11 časova
Ruta: Muzej afričke umetnosti, Arhiv Jugoslavije, Kuća legata - Legat Petra Lubarde

Kulturna baština TopčideraOkupljanje je u Muzeju afričke umetnosti (Andre Nikolića 14), u kome obilazimo stalnu postavku i novu izložbu „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus”.Nakon MAU, šetamo kroz istoriju i arhitekturu Arhiva Jugoslavije, i turu završavamo u Legatu Petra Lubarde i pričom o njegovom inspirativnom životu i umetničkim delima.

Sa vama šetaju i pričaju istoričarke umetnosti Ana Knežević i Ivana Zatežić.

Cena ulaznice: 500 dinara; ulaznice se kupuju pred početak šetnje u Muzeju afričke umetnosti.

Prijave obavezne na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

*Minimalan broj učesnika za organizaciju šetnje je 10.

Ponesite dobro raspoloženje, i pridružite nam se tokom ove šetnje kroz zelenu oazu Beograda!

 

 


 

Subota, 27. maj, od 11 časova
Ruta: Muzej afričke umetnosti, Kuća kralja Petra, Kuća legata - Legat Petra Lubarde

Kulturna baština TopčideraOkupljanje je u Muzeju afričke umetnosti (Andre Nikolića 14).

Nakon stalne postavke MAU i izložbe „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus”, obilazimo Kuću kralja Petra i razgovaramo o njenoj dinamičnoj istorii. Šetnju završavamo u Legatu Petra Lubarde razgovorom o njegovim slikama, putovanju u Indiju i ulozi mačaka u njegovom životu i slikarstvu.

Sa vama šetaju i pričaju Ivana Zatežić i Milica Stojanović.

Cena ulaznice: 500 dinara; ulaznice se kupuju pred početak šetnje u Muzeju afričke umetnosti.

Prijave obavezne na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

*Minimalan broj učesnika za organizaciju šetnje je 10.

 

 

 


 

POSEBNA PONUDA: „ŠETNJA PO MERI”

Nudimo mogućnost organizovanja šetnje koja uključuje obilazak tri od navedenih osam lokacija: Muzej afričke umetnosti, Kuća kralja Petra, Kuća legata – Legat Petra Lubarde, Arhiv Jugoslavije, Javni akvarijum i tropikarijum Beograd, Kuća Olge Jančić, Hajd park i skulpture u javnom prostoru, park Mala zvezda i spomenik Isidori Sekulić, po vašoj želji. U tom slučaju, potrebno je formirati grupu i kontaktirati nas na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. najkasnije 3 dana pre organizovane šetnje.

Cena ulaznice za šetnju sa deset i više učesnika je 500 dinara po osobi.

Cena za šetnju sa manje od 10 učesnika je 5.000 dinara ukupno.

*Važna napomena: „Kulturna baština Topčidera” je poseban program međuinstitucionalne saradnje i nismo u mogućnosti da izađemo u susret olakšicama koje se ostvaruju putem „Seniorˮ kartica, ICOM članskih karata, studentskog indeksa, i sl.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Pristupna rampa

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva