Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

Saradnja MAU i Zavičajnog muzeja Homolja

Gostujuća izložba „Duhovi Afrike – ritualna zapadnoafrička umetnost“

16.5 – 20.7.2023. Žagubica

Autor izložbe: Aleksandra Prodanović Bojović, viši kustos – etnolog

U okviru manifestacije „Muzeji za 10“, Muzej afričke umetnosti gostuje u Zavičajnom muzeju Homolja u Žagubici sa izložbom „Duhovi Afrike – ritualna zapadnoafrička umetnost“, koja je premijerno prikazana u Skoplju 2018. godine, a potom i u matičnom muzejskom prostoru u Beogradu. Izložba osvetljava svet afričkih rituala i verovanja u sklopu tradicionalne animističke prakse, koju u savremenom dobu upražnjava oko 10 posto stanovništva Afrike.

Izložba je tematski grupisana prema karakteru duhovnih predstava i nameni predmeta vezanih za sfere ljudske aktivnosti, koje su od ključne važnosti za pojedinca i zajednicu. Glavnu preokupaciju podsaharskih sedelačkih zajednica čine plodnost i fizički produžetak zajednice, izobilje hrane i poljoprivrednih useva, zaštita od bolesti i opasnosti iz prirode, uspostavljanje/očuvanje društvenog poretka, prenošenje mitskih i duhovnih znanja mlađim naraštajima, i konačno – suočavanje i pomirenje sa smrtnošću oličeno u kultu predaka.

Postavka prikazuje 44 autentična primera ritualne umetnosti zapadne Afrike – maske, skulpture, odeću, amulete i kultne predmete, pretežno iz zbirke Vede Zagorac i dr Zdravka Pečara, zatim Kolomana Trčke, Avrama Atijasa i drugih koji su se bavili kolekcioniranjem u Africi sredinom i u drugoj polovini 20. veka. Opširnije o izložbi...

Izložba će biti otvorena u utorak, 16. maja 2023. godine, u 12.30, a narednog dana, u sredu, 17. maja, za 10 časova za decu školskog uzrasta zakazano je autorsko vođenje kroz izložbu i likovna radionica koju vodi Milica Josimov, primenjeni likovni umetnik.

Pogledajte i najavu izložbe na sajtu Zavičajnog muzeja Homolja, kao i na sajtu Muzeji Srbije.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Pristupna rampa

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva