Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Leto u znaku afričkih frizura

Svake nedelje u julu i avgustu, od 11 do 13 časova

JAVNO VOĐENJE KROZ IZLOŽBU
“Kad prestaneš da me češljaš,
prestaću da te mrzim”
(za odrasle)

i

DEČJA KREATIVNA RADIONICA
“Poruka u kosi - afrički stilovi frizura
i ukrašavanja glave”
(uzrast od 4 do 12 godina)

Svake nedelje u julu i avgustu, od 11 do 13 časova, kustoskinja Ivana Vojt / kustos Dragan Mišković, prirediće za posetioce Muzeja afričke umetnosti javno vođenje kroz najnoviju izložbu „Kad prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzim”. Izložene fotografije beogradske umetnice Katarine Radović – nastale u frizerskom salonu u senegalskom gradu Sen Luj – prikazuju žene, devojke i devojčice koje istrajavaju u višečasovnim tretmanima friziranja, često veoma neprijatnim i bolnim, kako bi odgovorile na ideale lepote konstruisane u njihovoj sredini. Klijentkinje ne odustaju od svoje namere da izađu iz salona lepše nego što su ušle i strpljivo podnose dugotrajno sedenje, čupanje, zatezanje, čak i prošivanje i paljenje pramenova kose, dokazujući da lepota nikoga ne štedi.

U istom terminu – svake nedelje od 11 do 13 časova, u Muzeju će za decu biti organizovane kreativne radionice „Poruka u kosi: afrički stilovi frizura i ukrašavanja glave”. Učesnici radionica će upoznati raznovrsnost stilova i načina ukrašavanja kose, kao i značenja koja su različite frizure i oglavlja imali u afričkoj tradiciji. Deca će na radionicama praviti ratnička oglavlja po uzoru na perjanice naroda Masai i Hehe, neobičan oblik jednog veoma važnog pramena kose - kakav je mogao da nosi samo kraljev glasnik kod naroda Joruba, elegantan crveni šešir iz ženske mode naroda Zulu, model sa kićankama inspirisan frizurama devojaka naroda Himba, i naravno – pletenice od raznobojnog prediva koje se ne nose samo širom Afrike, već i svuda u svetu. Na kraju radionice, učesnici će svoje kreacije ‘prošetati’ na improvizovanoj ‘modnoj pisti’. Dečje radionice vode Marija Ličina, kustoskinja / Milica Josimov, vajarka, uz pomoć Ane Knežević, saradnice Muzeja.

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network