Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Otvaranje izložbe

SLIKE I SEĆANJA:
AFRIČKA TIKVA U ZBIRKAMA MAU

KalabašSreda, 30. novembar 2016. u 19 časova

Izložbu će otvoriti:
Aleksandra Momčilović, kustos Muzeja istorije Jugoslavije, i
Svetlana Dojčinović, sociološkinja, putnica i fotograf

Izložba „Slike i sećanja“ rekreira istorijski trenutak, kao i socijalne i lične motive koji su vodili kreiranju jedne veoma interesantne, a u izvesnoj meri zanemarene zbirke predmeta u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

Afrička tikva – kalabaš – je kao predmet svakodnevne upotrebe ostavio duboki otisak u imaginaciji kako putnika, tako i lokalnog stanovništva na afričkom kontinentu. Jedni su izgradili čitavu mrežu metafora i mitova oko ove biljke i predmeta, a putnici ga videli kao neizbežan deo iskustvenog i idejnog „afričkog pejzaža“. Izložba „Slike i sećanja“ prati afričku tikvu kroz zbirke MAU – od predmeta kao što su posude, kašike i muzički instrumenti, do skulptura i predmeta primenjene umetnosti koji reprodukuju kalabaš kao motiv. Ovaj pristup dovodi u pitanje oštru granicu između onoga što se smatra autentično „etnografskim“ naspram suvenirskog predmeta. Potporu izložbenoj scenografiji daju razglednice, fotografije, kao i zanimljive beleške osnivača muzeja, Zdravka i Vede Pečar, iz vremena njihovog boravka u Africi (od pedesetih do ranih osamdesetih godina prošlog veka).

Koncept izložbe i autorka kataloga: Emilia Epštajn, kustos MAU

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network