Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Nedelja 3, 10, 17. i 24. septembar 2017. u 11 časova

Stručna/kustoska vođenja kroz izložbu „Čovek ne može opstati sam...“

Tokom septembra u terminu nedelja u 11 časova, održaće se stručna i kustoska vođenja kroz tekuću izložbu „Čovek ne može opstati sam...“.

Ovu izložbu prati istoimena monografija sa bogatim arhivskim materijalom i tekstovima na različite teme, koji su rezultat rada na sistematizovanju znanja i istorije ove institucije povodom obeležavanja 40 godina njenog rada.

Serija javnih vođenja kroz izložbu se bazira na stručnim tekstovima objavljenim u monografiji „Čovek ne može opstati sam...“.

 

 

 


 

Nedelja, 3. septembar, 11h

ANTIKOLONIJALNI MAU

Muzej afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara, dugo je promovisan kao jedini antikolonijalni evropski muzej posvećen afričkim umetnostima. Da li i kako pojam 'antikolonijalnog muzeja' funkcioniše danas, pitanje je koje kroz svoje javno vođenja postavljaja dr Ana Sladojević, autorka izložbe i urednica publikacije „Čovek ne može opstati sam...“.

Vodi: dr Ana Sladojević, teoretičarka umetnosti

 


 

Nedelja, 10. septembar, 11h

DAROVI I DARODAVCI

MAU je nastao na poklon-zbirci afričke umetnosti koju su osnivači Muzeja, Veda Zagorac i dr Zdravko Pečar poklonili Beogradu 1974. godine. Ko je još darivao MAU tokom 40 godina rada (1977-2017) i koji su to predmeti našli svoje mesto u ovom jedinstvenom Muzeju, saznaćete na javnom vođenju kroz tematski segment izložbe: „Pokloni MAU“.

Vodi: Aleksandra Prodanović Bojović, antropolog/kustoskinja MAU 

 


 

Nedelja, 17. septembar, 11h

„ŽIVETI“ AFRIKU

Nakon decenija koje su kulturni radnici i diplomate Veda Zagorac i dr Zdravko Pečar proveli u životu i radu na afričkom kontinentu, dolazi do osnivanja (pokazaće se) jedinstvene institucije: Muzeja afričke umetnosti u Beogradu. Samim tim, osnivanje MAU se može posmatrati i kao vrhunac ili zaokruživanje društvenog rada para Zagorac-Pečar. Vođenjem kroz segment izložbe 'Raspakivanje arhive Vede Zagorac i Zdravka Pečara', Nemanja Radonjić će vam približiti malo poznate materijale iz dokumentacije Muzeja koji su po prvi put izloženi. Ovi materijali ilustruju lične istorije i velike istorijske prekretnice – drugi svetski rat i alžirsku borbu za nezavisnost – na kojima su stasali osnivači Muzeja. Način na koji su Veda Zagorac i Zdravko Pečar „živeli“ Afriku, uticao je na razvoj istančanog i iskrenog osećanja solidarnosti i antikolonijalnog stava kao osnovama na kojima počiva jugoslovenski odnos prema Africi i njenim narodima.

Vodi: Nemanja Radonjić, istoričar /doktorand

 


 

*Nedelja, 24. septembar, 11h

*Posebno vođenje u okviru gradske manifestacije Dani evropske baštine

BETON, STAKLO I TRAVA: KRATKA ISTORIJA ZGRADE MAU

Beogradski muzeji često su 'smešteni' u objekte koji nisu projektovani i građeni za njihove potrebe. Muzej afričke umetnosti u Beogradu jedan je od retkih koji odstupa od takve prakse. Arhitektura MAU može se čitati u slojevima koji su se tokom godina postepeno realizovali i ostavili jasan vizuelni trag u njegovoj spoljašnjoj i unutaršnjoj (re)konstrukciji.

Vodi: Ana Knežević, MA, istoričarka umetnosti / stažistkinja MAU

 

*Ulaz: 150 dinara, sem u nedelju 24.9. kada se obeležava gradska manifestacija „Dani evropske baštine“ i kada je program javnog vođenja besplatan .

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network