Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Od 17. oktobra do 17. decembra 2018.

Gostujuća izložba MAU

DUHOVI AFRIKE – RITUALNA ZAPADNOAFRIČKA UMETNOST

djivare t

Foto: Vladimir Popović

U Muzeju Makedonije u Skoplju otvorena je gostujuća izložba Muzeja afričke umetnosti pod nazivom „Duhovi Afrike – ritualna zapadnoafrička umetnost“. Izložbu su otvorili NJ.E. Dušanka Divjak Tomić, ambasador Republike Srbije u Makedoniji, Vladimir Lazoski, zamenik ministra kulture Republike Makedonije, kao i direktor Skoplje džez festivala Oliver Belopeta.

Na izložbi kojom se Muzej afričke umetnosti prvi put predstavlja makedonskoj publici prikazan je jedan isečak duhovnog i umetničkog nasleđa Afrike na osnovu materijala iz muzejske zbirke. Odabir skulptura, maski i tkanina napravljen je sa namerom da se istakne umetnička izražajnost narodnog skulptorstva Afrike, koje je tokom 20. veka uvršćeno među najznačajnija dela svetske umetnosti. Odabrani su predmeti ritualne namene, vezani za obredno-religijsku praksu i korpus duhovnih verovanja, koji autentično dočaravaju bogatstvo duhovne stvarnosti Afrikanaca.

Upravo u tim primerima narodnog stvaralaštva je najviše došla do izražaja nadahnutost stvaralaca i dubina životnih verovanja umetnika. Tematski osnov izložbe čini ritualna umetnost zapadne Afrike – tog specifičnog kulturno-istorijskog područja na kojem su cvetale brojne likovne tradicije, a koje su u zbirkama MAU zastupljene reprezentativnim ostvarenjima.

Na postavci je prikazano oko sedamdeset predmeta ritualnog karaktera – maski, skulptura, tkanina, kao i lovačko odelo i amuleti od drveta i kosti, poreklom iz zapadnoafričkih naroda Baga, Ašanti, Dogon, Bamana, Joruba, Senufo, Baule, Dan, Bobo, Mosi. Eksponati su nastali sredinom i tokom druge polovine 20. veka, a većinom potiču iz zbirke Vede i dr Zdravka Pečara. Kolekcionarska aktivnost i afrička odiseja ovo dvoje donatora, koji su bili i idejni tvorci Muzeja afričke umetnosti, predstavljena je dokumentarnim segmentom izložbe koji čine fotografije iz foto-arhiva Pečar.

Izložba je organizovana u saradnji sa Muzejom Makedonije i Skopskim džez festivalom. Podršku u realizaciji ovog programa međunarodne kulturne saradnje pružili su Ministarstvo kulture i informisanja RS, Ministarstvo spoljnih poslova RS, Sekretarijat za kulturu Skupštine grada Beograda, kao i Ministarstvo kulture Republike Makedonije.

Kustos izložbe: Aleksandra Prodanović Bojović (MAU).

Stručni saradnik: Emilia Epštajn (MAU).

Koordinator izložbe: Goce Naumov (Muzej Makedonije).

 

Postavka:

Foto: Marija Miloš

 

Otvaranje izložbe:

Foto: Filip Kondovski

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network