Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

18. maj 2019. od 16.00 do 00.00

NOĆ MUZEJA 2019 U MAU

Noć muzeja 2019Tema ovogodišnje manifestacije Noć muzejasloboda, obeležava se u Muzeju afričke umetnosti kroz javna vođenja i kreativne radionice za decu i mlade.

Sloboda i nezavisnost su odgovornost – lajtmotiv je koji prati sve sadržaje tokom ove večeri: od radionice za decu i mlade koja ih upoznaje sa borbama afričkih država za nezavisnost i stvaranjem nezavisnih država, preko javnih vođenja na temu dekolonizacije Afrike, do tematske izložbe koja se bavi društvenim mrežama i odgovornošću koju svaki učesnik u ovom vidu komunikacije ima.

 


 

Program:

16-24 č

Instagramiranje MAU: #instagramiranjemau, #instagrammingmaa

Instagramiranje MAUTematska izložba „Poetika svakodnevice: instagramiranje života u Istočnoj Africi“ u maloj sali MAU predstavlja instagram fotografije koje prikazuju svakodnevicu Istočne Afrike. Tokom Noći muzeja 2019, svi posetioci su pozvani da koriste svoje instagram profile tako što će se fotografisati u maloj sali MAU, uz prateću „scenografiju“ istočnoafričkih prizora svakodnevice, a svoje fotografije objaviti uz instagram haštagove #instagrammingmaa i #instragramiranjemau. Na taj način će svi posetioci MAU u toku Noći muzeja učestvovati u kreiranju virtuelne izložbe fotografija koja će se pojaviti pod ovim haštagovima. Sloboda, dekolonizacija, oslobođenje, nezavisnost i odgovornost su teme koje treba da inspirišu posetioce pri opisivanju objavljenih fotografija. Posetilac čiji post bude imao najviše lajkova do rođendana MAU – 23. maja 2019, biće nagrađen poklon-paketom Muzeja afričke umetnosti.

 

Veksilologija u MAU17-20 č

Veksilologija u MAU: mapiranje Afrike – radionica za decu i mlade (uzrast: 7+)

U skladu sa temom slobode, u Noći muzeja 2019 između 17 i 20 časova učimo o oslobođenju i nezavisnosti afričkih zemalja, pomno prateći mapu afričkog kontinenta i upoznajući veksilologiju – nauku o zastavama.

Kombinujući poznavanje istorije i geografije, igru memorije i kreativni rad mladi posetioci Noći muzeja proučavaće afričke državne granice i zastave.

Poput pravih veksilologa, nakon mapiranja Afrike – postavljanja afričkih zastava u odgovarajuće državne granice, oni će imati priliku da upotrebom papira i bojica izrade svoju zastavu po želji.

 

17 č, 19 č i 21 č

Javno vođenje: Evropska kolonizacija i dekolonizacija Zapadne Afrike

U Noći muzeja 2019 pričamo o slobodi tokom šetnje kroz stalnu postavku MAU sa istoričarem Stefanom Ševarlićem.

Tokom 15. veka evropske države ostvarile su prvu fazu kolonijalnog uticaja na priobalje Zapadne Afrike, da bi tokom 19. veka započela faza direktne kolonijalne uprave. Velika prostranstva Zapadne Afrike su bila tvrd orah za evropske kolonizatore, te ih je bilo nemoguće održati. Kolonijalna uprava počela se urušavati sama od sebe. Dođite i saznajte zanimljive činjenice i tumačenja evropske kolonizacije i dekolonizacije Zapadne Afrike.

 

Noć muzeja 2019. u MAU

Više informacija o Noći muzeja 2019: www.nocmuzeja.rs

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network