Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Konferencija „Savremena umetnost Afrike u doba pandemije” održana u Muzeju afričke umetnosti

Onlajn konferencija "Savremena umetnost Afrike u doba pandemije"Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković i gradonačelnik Beograda, prof. dr Zoran Radojičić otvorili su onlajn konferenciju „Savremena umetnost Afrike u doba pandemije”, koju su povodom obeležavanja Dana Afrike organizovali Muzej afričke umetnosti i kompanija Color Media Communications, u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja i Gradom Beogradom.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković tom prilikom je naglasila da se u Beogradu nalazi jedini muzej u ovom delu Evrope koji je isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta.

Ministarska kulture i informisanja Maja Gojković„Srbija je posvećena jačanju odnosa sa tradicionalnim prijateljima, zemljama Afrike, a potvrda te iskrene želje je i odluka da se 25. maj – Dan Afrike, zvanično obeležava kao Dan prijateljstva sa narodima Afrike”, istakla je ministarka Gojković.

„Iako vezane za različite kontinente i društveno-istorijske kontekste i dešavanja, afrička i srpska kultura imaju dosta toga zajedničkog. Naši narodi vekovima su bili vođeni idejom slobode i taj ideal često je bio motiv umetničkih dela koje su stvarana u afričkim zemljama i u Srbiji. Prava umetnost govori jezikom koji svi razumeju, šaljući poruke prijateljstva i tolerancije. Verujem da između naše zemlje i država čiji su ambasadori prisutni danas ovde, ali i ostalih zemalja iz Afrike, postoji još dosta prostora za širenje saradnje i jačanje kulturnih veza”, naglasila je ministarka kulture i informisanja.

Gradonačelnik Beograda Zoran RadojičićGradonačelnik Beograda Zoran Radojičić naglasio je da Beograd sa velikim zadovoljstvom, kao tradicionalno kosmopolitski grad obeležava Dan Afrike i ovom prilikom se osvrnuo na još jedan jubilej koje će Srbija obeležiti ove godine, a to je 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih, pokreta koji je promovisao univerzalne principe jednakosti i miroljubive koegzistencije.

„Moje zadovoljstvo je još veće zbog toga što danas među učesnicima imamo i ambasadore Alžira, Maroka, Tunisa i Egipta, zemalja koje su članice Pokreta nesvrstanih. Mi sa ovim zemljama, kao i sa mnogim drugim afričkim državama imamo tradicionalno dobre odnose i odličnu saradnju na različitim poljima. Kultura je svakako jedno od tih polja. A koliko mi u Srbiji i Beogradu cenimo afričku kulturu dokaz je i činjenica da je Beograd jedini grad u regionu koji ima muzej posvećen isključivo afričkoj umetnosti. To je nešto zbog čega su svi Beograđani, a i ja lično, veoma ponosni“, izjavio je Radojičić.

Dr Marija Aleksić, direktorka MAUDirektorka Muzeja afričke umetnosti dr Marija Aleksić tom prilikom je ponosno istakla da je upravo tokom prošle godine Muzej afričke umetnosti – pored svih teškoća izazvanih pandemijom – ostvario projekat od izuzetnog međunarodnog i opštekulturnog značaja.

„Zahvaljujući inicijativi počasnog konzula Namibije u Srbiji, Vasilija Boškovića, i njegove supruge Drage, imali smo priliku da organizujemo prvu izložbu savremene namibijske umetnosti u Srbiji. Izložbom Reflect – Namibija 30 godina nakon oslobođenja, beogradski Muzej afričke umetnosti izgradio je most dug preko sedam hiljada kilometara, kojim se otvara prostor za trajni kulturni dijalog, razmenu i preplet umetničkih praksi između Srbije i ove afričke zemlje. Ni pandemija ni geografska udaljenost nisu bile prepreke za unapređenje razumevanja i saradnje sa drugim narodima i kulturama“, naglasila je direktorka Muzeja, dr Marija Aleksić.

Gradonačelnik Zoran Radojičić i direktorka MAU Marija Aleksić„Ovaj muzej, kao legat jugoslovenskog ambasadora Zdravka Pečara i njegove tadašnje supruge Vede Zagorac, osnovan je s idejom razvoja i podsticanja panafričkog duha, očuvanja raznolike baštine afričkog kontinenta i unapređenja dijaloga između naših naroda. Upravo u tom saglasju sa ciljevima koje Muzej teži da ispuni i danas, nakon 44 godine aktivnog rada, mogu se pronaći i brojne mogućnosti za našu buduću saradnju sa zemljama Afrike”, zaključila je Aleksić.

Nakon uvodnih izlaganja o uticaju pandemije korona virusa na sektor kulture i umetnosti u zemljama Afrike govorili su NJ.E. Abdelhamid Šebšub, ambasador Alžira i doajen Grupe afričkih ambasadora u Srbiji, NJ.E. Mohamed Amin Belhaž, ambasador Kraljevine Maroka u Srbiji, NJ.E. Seif Alah Redžeb, ambasador Tunisa u Srbiji, NJ.E. Amr Alguvejli, ambasador Egipta u Srbiji, NJ.E. Tamara Rastovac Siamašvili, ambasadorka Republike Srbije pri UNESKU u Parizu, i NJ.E. Miloš Perišić, ambasador Republike Srbije u Angoli.

Učesnici konferencije - ambasadori

Potom su usledili kritički komentari, analiza projekata koji su problematizovali pitanje odnosa pandemije i umetnosti, kao i lična iskustva nekoliko vizuelnih umetnika, kustosa ili rukovodilaca afričkih muzeja i galerija: Dezire Dibasen !Nanuses, kustoskinja Nacionalne umetničke galerije Namibije, Davido Indongo, umetnik iz Namibije, Dominik Maja Taner, direktor galerije ELA u Angoli, Džoana Taja, angolska umetnica iz Lisabona, Rafael Čikukva, direktor Nacionalne umetničke galerije Zimbabvea, Mehdi Kotbi, predsednik Nacionalne fondacije muzeja Maroka, Blesing Bi Azubike, nezavisna kustoskinja iz Nigerije, i Mohamad Saudi, umetnik iz Egipta.

Učesnici konferencije - umetnici, kustosi, eksperti

Kompletan snimak konferencije možete da pogledate ovde:

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network