Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

U okviru programa Subota u Muzeju
predstavljamo seriju javnih vođenja kroz izložbu

TEGOVI ZA MERENJE ZLATNOG PRAHA NARODA AKAN

Tokom aprila, subotom u 12h

Kustos MAU Marija Ličina, vodiće posetioce kroz autorsku izložbu:

09. april     UMEĆE IZRADE TEGOVA: BOJA PLAMENA, PONEKI ROG VIŠKA I DRUGE FAZE
16. april     UMETNOST MALIH STVARI: 717 AKANSKIH TEGOVA
23. april     OD SIMBOLA SREĆE DO ŠKRINJA ZA ZLATO: MOTIVI AKANSKIH TEGOVA
30. april     MERE I ODMERAVANJE: CENKANJE DO POSLEDNJEG ZRNA ZLATA

Izložbom Tegovi za merenje zlatnog praha naroda Akan predstavljeno je više od 700 primeraka bronzanih tegova izlivenih u minijaturnim formama, koje se kreću od jednostavnih do bogato ukrašenih i kompleksnih geometrijskih oblika, i skulpturalnih rešenja koja prikazuju predmete, biljke, životinje, ljude, ili, pak, scene sa nekoliko ukomponovanih motiva. Čitavo bogatstvo oblika tegova, toliko raznolikih kao što su predstave piramide ili kruga, semena i ploda neke biljke, ptice na postolju, ili figura žene sa detetom u nosiljci i posudom na glavi, najrazličitiji apstraktni motivi i naturalistički prikazi, bili su pojedinačno ili u grupi ukras pozornice ekonomskih aktivnosti u državama naroda Akan od 15. do kraja 19. veka (oblasti Gane i Obale Slonovače).  Njihovo mesto bilo je na tasu vage, dok je drugi tas postavljan u balans odgovarajućom težinom zlatnog praha koji je služio kao sredstvo plaćanja. Težina tegova odgovarala je monetarnim vrednostima zlata, dok je njihova forma ispoljavala potrebu pojedinca i društva za komunikacijom i izražavala umetnički senzibilitet kako stvaraoca, tako i svih onih koji ih koriste.

Kao materijalna svedočanstva iz prošlosti, tegovi pripadaju istoriji trgovačkih aktivnosti usmerenih ka bogatim nalazištima zlata u širokom pojasu zapadne Afrike, od Sahela do obala Gvinejskog zaliva. Bajkovite priče o zlatonosnim kišama, avanturistički duh i ekonomski interes pokretali su sve brojnije transsaharske karavane sa severa kontinenta od 9. veka, da bi od 15. veka put zapadne Afrike krenule i preko-okeanske flote iz evropskih zemalja. O mitskim herojima, hrabrim ratnicima, religijskim ritualima, ceremonijalnim i predmetima svakodnevne upotrebe, usmenoj književnosti i mnogim drugim aspektima akanske kulture u narednim vekovima danas saznajemo na osnovu brojnih „zapisa“ u bronzi – tegova za merenje zlatnog praha čiji bogat repertoar oblika i motiva predstavlja čitav svet u malom. Na izložbi je prikazana zbirka tegova Muzeja afričke umetnosti, zbirka Slovenskog etnografskog muzeja u Ljubljani, primeri iz privatnih kolekcija, kao i vage, kašike, kutije i posude za zlatni prah.

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network