Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

SWAHILI • Пролећни циклус језичких радионица

Након одржане промотивне радионице, 1. априла, где су полазници имали прилике да се упознају са предавачима, методом рада и првим речима на свахилију, Музеј афричке уметности организује упис на пролећни циклус радионица свахили језика. Радионице су намењене одраслима.

"Swahili, језичке радионице" су организоване у две групе и намењене су почетницима, као и онима који су већ учили овај језик.

Сваки почетник ће на крају циклуса бити оспособљен за основну комуникацију на свахилију.

Циклус радионица почиње у недељу 23. априла 2017. и траје до суботе 17. јуна 2017. Часови ће се одржавати једном недељно, суботом (са изузетком првог часа), у трајању од сат и 30 минута.

Упис је отворен од 3. до 12. априла 2017.

На свахилију постоји изрека: MTU NI WATU, што значи ЧОВЕК ЈЕ НАРОД.

Кроз учење језика упознају се и разумевају другачији обичаји, нарави и понашања.

Свахили, или тачније Кисвахили, припада групи Банту језика – великој језичкој групи која се говори на огромном подручју субсахарске Африке. Кроз векове, свахили се ширио кроз трговинске односе међу народима и државама.

У Танзанији, Кенији, Уганди и ДР Конго свахили је званични национални језик, али га говоре милиони људи широм источне, централне и јужне Африке: у Уганди, Бурундију, Сомалији, Мозамбику и Јужној Африци.

Свахили се непрекидно обогаћује речима које се позајмљују из других језика, тако да су арапски, хинду, гуџарати, персијски, а однедавно и енглески део свахилија. Такође, у овом језику постоје трагови португалског, немачког, као и бројних локалних језика. На неки начин, свахили је огледало свих веза које су се у дугом историјском периоду стварале између различитих народа!

За све који говоре српски, учење свахилија не представља озбиљну потешкоћу: пише се као што се говори, а користи се исти систем самогласника као у српском језику. За све оне који су заинтересовани да науче овај језик ради личног усавршавања, планираних путовања или комуникације са пословним партнерима у Африци, свахили је одличан избор!

Информације о упису:

Радионице се одржавају у циклусима: јесењем и пролећном. Сваки циклус траје два месеца у ритму од једном недељно, суботом, у трајању од сат и 30 минута.

Циклус пролећних радионица почиње 23. априла* и траје до 17. јуна 2017.

Свахили радионице су отворене за две групе у следећим терминима:

- I група (почетна 1) : суботом од 10 до 11:30
- II група (почетна 2 или напредна 1)**: суботом од 11:45 до 13:15

*Радионице се одржавају суботом. Изузетак је први час пролећног циклуса који ће бити у недељу, 23. априла од 14h до 17.15h, за обе групе.
**Група која има више уписаних учесника ће се реализовати.

У свакој групи места има за 10 полазника.

Цена циклуса радионица је 6.000 динара за два месеца: 8 двочаса, укупно: 16 часова.

Када се објави период уписа, прво је потребно послати пријаву на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. са следећим подацима:

- Име и презиме
- Контакт телефон
- E-mail adresa

Слањем пријаве, врши се резервација места, добијају се даља упутства како да се изврши уплата и заказује термин за долазак у Музеј афричке уметности на верификацију уписа. Упис на циклус радионица се врши до попуне групе (по 10 полазника у две групе). Након тога се по примљеним пријавама формира листа чекања са обавештењем о почетку другог циклуса курса свахилија.

Након завршеног уписног рока, Музеј афричке уметности задржава право да не почиње са радионицама уколико укупан број уписаних полазника није довољан. У том случају пријављеним полазницима се предлаже повраћај новца. За истовремени упис две особе из исте породице, укупна цена радионица за другог члана породице (у директном сродству) биће умањена за 20%.

Полазници радионица ће радити на основу књиге "Complete Swahili" (свахили/енглески), ауторке Џоан Расел (Joan Russell), а трошкови репродукције штампаних и других материјала који ће се користити на часовима, такође, улазе у поменуту цену.

Радионице воде:

Амоси Руангариа (Amosi Rwangarya)
Рођен је у Танзанији и апсолвент је економије на Економском факултету у Београду. Свахили је његов матерњи језик, а поред њега, добро говори енглески, српски, као и локални танзанијски језик занаки.

Галина Тудик (Galina Tudyk)
Дугогодишњи симултани, консекутивни и писани преводилац за енглески језик. Галина је дипломирала енглески језик и књижевност на Филолошком факултету у Београду. Живела је у Најробију, у Кенији, где се упознала са свахилијем и где је стекла звање мастера интернационалних односа на United States International University.

За додатна питања можете контактирати Ивану Војт, кустоса МАУ, на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или на бројеве телефона: 011/2651 654, 011/2651 269.

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива